vrijdag 8 november 2013

Kaymak (Turkse zure room)

Wat is het?
Kaymak is de Turkse variant op het zuivelproduct wat wij als zure room kennen. Het wordt (soms ook wel kajmak genoemd) in Zuidoost-Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië gegeten en gemaakt. Traditioneel wordt kaymak gemaakt door eerst melk langzaam aan de kook te brengen en dan twee uur zachtjes te laten doorkoken. Hierna wordt de room van de melk gehaald en laat men deze een aantal dagen rusten. De consistentie van kaymak verschilt maar in Turkije is kaymak vaak zo dik dat gesneden in plakken wordt opgestapeld en verkocht.


Waar koop je het?
In Nederland is kaymak in elke Turkse supermarkt te koop. Meestal zijn er verschillende merken verkrijgbaar: je ziet het zowel in blikjes als in bakjes. Let op dat er soms ook 'ballı kaymak' wordt verkocht: dit is kaymak met honing(smaak) erdoorheen en dit smaakt dus anders dan gewone kaymak.


Hoe bewaar je het?
Kaymak wordt bewaard in de koelkast en is na opening één tot twee weken houdbaar.

Wat kun je ermee maken?
Het meest bekende gerecht met kaymak in de Turkse keuken is brood besmeerd met kaymak en honing. Een zeer geliefd ontbijt wat met verse Turkse pide inderdaad heel lekker en voedzaam is. Ook in zoete gerechten wordt het regelmatig verwerkt, er wordt börek of pogaça mee gemaakt of gebruikt in plaats van room in bijvoorbeeld een aardappelovenschotel. Heb je geen kaymak in huis, dan kan dit, afhankelijk van het recept, worden vervangen door zure room, ricotta of mascarpone.

Enkele voorbeelden van Turkse gerechten waar kaymak in wordt verwerkt:

Fırında kaymaklı patates (aardappels uit de oven met kaymak)
Kaymaklı kuru kayısı tatlısı (gedroogde abrikozen gevuld met kaymak)
Kaymaklı poğaça (zachte broodjes met kaymak)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!