maandag 17 maart 2014

Otlu baharatlı tereyağı (Turkse kruidenboter)

Als wij vroeger thuis gingen barbecueën 's zomers (en dat was bijna elk weekend) was het altijd al feest, maar de feestvreugde werd altijd nog hoger als er ook zelfgemaakte kruidenboter op tafel kwam. Mijn vader was nooit zuinig met de knoflook en in combinatie met boter en bieslook smeerden mijn zusje en ik halve stokbroden ermee. vol Heerlijk! Die variant van kruidenboter blijft lekker, maar smaakt wel behoorlijk sterk en je moet zo vaak je tanden poetsen voor de knoflook verdwenen is...Deze otlu baharatlı tereyağı (Turkse kruidenboter) is door de groene kruiden en paprikapoeder lekker fris en kruidig van smaak zonder dat je meteen je tandenborstel tevoorschijn moet toveren.


Het zelf maken van kruidenboter is zo simpel als het maar zijn kan en ik verbaas me dan ook altijd over de vele bakjes kruidenboter in de supermarkt. Het is echt niets meer dan zachte roomboter op smaak brengen met zout en wat kruiden, even een paar uur in de koelkast, en klaar! In dit recept heb ik een klein beetje citroensap gebruikt wat een lekkere frisse smaak aan het geheel geeft en heel goed combineert met de dille. Voor een wat pittigere variant kun je wat pul biber toevoegen. En natuurlijk smaakt deze Turkse kruidenboter het allerlekkerst op verse zelfgebakken broodjes!


Recept
Otlu baharatlı tereyağı (Turkse kruidenboter)

Benodigdheden (voor één bakje kruidenboter)
150 gram roomboter
1 handje platte peterselie
1 handje verse dille
1 theelepel paprikapoeder
zout
citroensap


Bereiding
Laat de roomboter ruim op tijd zacht worden buiten de koelkast (of zet hem een half minuutje in de magnetron als je net zo goed in op tijd voorbereiden bent als ik...). Snij de peterselie en de dille fijn. Roer de roomboter los en meng hem met de peterselie, dille, paprikapoeder, zout en een klein kneepje citroensap.


Proef en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. Laat de Turkse kruidenboter eerst een half uurtje opstijven in de diepvries en bewaar hem vervolgens in de koelkast.


Bewaren
Deze otlu baharatlı tereyağı (Turkse kruidenboter) is in de koelkast zeker een week houdbaar.


6 opmerkingen:

  1. Lekker! Good old memories van de bbq's :) :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker. Maar waar is de knoflook gebleven? Klein beetje mag wel, toch? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ziet er goed uit..ik zoek nog 1 recept voor mijn mezze die ik wil serveren voor mijn bezoek welke raad jij aan? deze of de pittige kaas smeersel met walnoten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ligt er helemaal aan wat je nog meer op tafel zet. Ik zou zeggen, doe ze allebei ;)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!