zaterdag 15 maart 2014

Un kurabiyesi (Turkse luchtige koekjes)

Als je de naam van deze un kurabiyesi (Turkse luchtige koekjes) letterlijk vertaalt, heten ze 'meelkoekjes'. Dat klinkt nou niet echt aantrekkelijk en daarom heb ik ze iets anders vertaald, want die letterlijke vertaling doet geen recht aan deze overheerlijke luchtige koekjes die smelten op je tong. Doordat er geen ei in het deeg wordt verwerkt én er een beetje maizena aan toe wordt gevoegd, krijgen ze die hele bijzondere structuur. Een echt Turks, heerlijk koekje en bovendien eenvoudig om te maken: de moeite meer dan waard!



Traditioneel maak je un kurabiyesi in ruitvorm met lijnen erin gedrukt óf 'gewoon' als ronde (bolle) koekjes. Eventueel kun je nog een amandel in het deeg duwen maar in ieder geval hoort het koekje na het bakken absoluut bestrooid te worden met poedersuiker. Als je wilt kun je door (een deel van) het deeg wat cacaopoeder kneden voor een chocoladevariant, maar ik houd het meest van de traditionele vanilleversie van deze overheerlijke Turkse koekjes.



Recept
Un kurabiyesi (Turkse luchtige koekjes)

Benodigdheden (voor ongeveer 50 koekjes)
250 gram boter
⅓ waterglas (50 gram) zonnebloemolie
4 waterglazen (500 gram) bloem
¾ waterglas (80 gram) poedersuiker
4 eetlepels (40 gram) maizena
1 zakje (8 gram) vanillesuiker
1 snufje (3 gram) zout
poedersuiker (om te bestrooien)



Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwarm de boter een minuutje in de magnetron zodat hij goed zacht is. Meng met alle andere ingrediënten en kneed er een soepel deeg van. Let op: het deeg blijft een beetje kruimelig door de maizena en het ontbreken van een ei. Dat is niet erg, maar het deeg moet wel één bal vormen. Blijft het uit elkaar vallen, maak je handen dan nat onder de kraan en kneed daarmee verder. Dit kun je een paar keer herhalen tot het deeg een geheel vormt. Blijft het deeg plakkerig, voeg dan nog wat extra bloem toe. 



Verdeel het deeg in zes stukken. Neem één stuk deeg, maak hier een rol van en rol deze een beetje plat met een deegroller. Maak met je handen de zijkanten weer recht zodat er een soort rechthoekige rol ontstaat. Trek met een natte vork lijnen in het deeg en snij dan het deeg schuin af. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en werk zo al het deeg af. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes gaar: ze blijven bleek, maar moeten een heel klein beetje lichtbruin kleuren aan de randjes en stevig aanvoelen. Bij mij duurde dit ongeveer 35 minuten. Laat de koekjes volledig afkoelen en bestrooi ze voor het serveren met ruim poedersuiker.



Bewaren
Un kurabiyesi (Turkse luchtige koekjes) kun je goed afgesloten een paar dagen vers houden.




12 opmerkingen:

  1. Lekker! Doet me denken aan Griekse koekjes Kourabiethes met stukjes amandel erin. Nou dit gaat ook op mijn Todo lijst :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De naam lijkt er inderdaad erg op dus het zal ongetwijfeld van elkaar afgeleid zijn (de discussie wie 'het eerst' was ga ik maar niet aan, haha!). Jaaa zet maar op je todo (to bake) lijst, ze zijn echt heerlijk.

      Verwijderen
  2. Dat ligt altijd een beetje gevoelig tussen de Grieken en de Turken! Maar Grieks of Turks, ze lijken me erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ja die discussie wordt hier met enige regelmaat gevoerd, ik ontwijk hem meestal maar ;). Ze hebben een gezamenlijke geschiedenis dus veel gerechten zullen ook daar vanaf stammen. Maar hoe dan ook zijn deze koekjes zeker de moeite waard om te proberen! :)

      Verwijderen
  3. Mijn kurabiye mislukt altijd. Weet jij misschien waarom. Ik maak kleine balletjes maar na kort in de oven zijn ze helemaal uitgezakt tot Platte koeken :-((

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebruik je mijn recept? Als je bovenstaand recept aanhoudt zakken ze niet uit, zoals je op de foto's kunt zien. Ik heb dit recept meerdere keren gemaakt en het lukt altijd. Houd je wel precies aan de ingrediënten en bereidingswijze.

      Verwijderen
  4. ze waren weer heerlijk :)

    Corriene

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geen maïzena in huis. Kan ik deze vervangen? En kan de roomboter vervangen worden door margarine?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee en nee. Maizena heb je nodig om die bijzondere structuur in het deeg te krijgen. Margarine is te waterig, dan worden ze te vochtig en plakkerig en zakken ze misschien in.

      Verwijderen
    2. met margarine is het mij nog altijd gelukt

      Verwijderen
  6. had een vraagje over 50 grand zonnebloem olie bedoel je daarmee 50 ml zonnebloemolie?.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!