woensdag 4 juni 2014

Ton balığı köftesi (Turkse tonijnburgertjes)

Alhoewel Krullenbol en Wildebras an sich redelijk goede eters zijn, is vis altijd een lastige. Gebakken zalm is geen groot probleem, maar de rest? Omdat ik toch nog een restje gekookte aardappel had liggen, besloot ik het vandaag eens over een andere boeg te gooien. Ik maakte ton balığı köftesi (Turkse tonijnburgertjes), köfte van tonijn eigenlijk. En hoera, truuk geslaagd, zonder protest en zelfs enigszins enthousiast gingen deze tonijnburgertjes naar binnen. Terecht, want ze waren ook erg lekker! Knapperig van buiten en zacht van binnen waarbij de mais en bosui perfect met de tonijn combineerden. 


Voor het maken van deze ton balığı köftesi (Turkse tonijnburgertjes) gebruikte ik mijn zelfgemaakte grof paneermeel. Dat pakte heel goed uit, ze werden goed knapperig en veel minder vettig dan met gangbaar kant en klaar paneermeel. Het is handig op tijd te beginnen met het maken van deze tonijn köfte zodat het mengsel nog een tijdje af kan koelen: dat voorkomt geplakt en vooral dat ze in de pan uit elkaar vallen. Wij aten deze tonijnburgertjes met een frisse tomatensalade en dat paste er perfect bij!


Turks recept
Ton balığı köftesi (Turkse tonijnburgertjes)

Benodigdheden (voor twee personen)
1 blikje tonijn (uitlekgewicht 150 gram) op olie
2 middelgrote aardappels
4 bosuitjes
2 eetlepels mais
1 handvol platte peterselie
zout, peper
om te paneren: 1 ei en 2 handjes (zelfgemaakt) paneermeel


Bereiding
Schil de aardappels, kook ze gaar en laat ze afkoelen. Prak ze in een kom met een vork fijn. Giet de olie van de tonijn af en vermeng de tonijn met de aardappels. Snij de bosuitjes en peterselie fijn en voeg deze, samen met de mais, toe aan het aardappel-tonijnmengsel. Breng op smaak met zout en peper. Vorm met je handen kleine burgertjes van dit mengsel. Als het goed is plakt het door de aardappel voldoende: anders kan het helpen het mengsel een half uurtje in de diepvries te zetten om zo wat kouder te worden. Leg de burgertjes op een bord en zet dit een uur in diepvries: dit voorkomt dat ze straks uit elkaar vallen.


Roer na dat uur het ei los in een schaaltje en doe het paneermeel in een ander schaaltje. Paneer alle burgertjes door ze eerst in het ei om te wentelen en vervolgens in het paneermeel (gebruik twee vorken, dat scheelt vieze handen ;) ). Verwarm vervolgens een ruime laag (de bodem moet echt bedekt zijn) olie in een koekenpan. Leg de helft van de tonijnburgers in de pan en bak ze tot de onderkant goudbruin is, draai ze dan om en bak de andere kant ook mooi knapperig en bruin. Laat even uitlekken op keukenpapier en bak ondertussen de resterende tonijnburgertjes.


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je deze ton balığı köftesi (Turkse tonijnburgertjes) een dag in de koelkast bewaren.


8 opmerkingen:

  1. Mag jij wel zulke lekkere recepten maken, wat zal jou man en je kinderen blij zijn met een vrouw/moeder die zulke lekker dingen op tafel kan zetten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal toch gaan voor Turkse tonijnburgers wanneer ik het op mijn menukaart plaats ipv Ton balığı köftesi :-) lijkt mij net iets gemakkelijker om te onthouden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja dat kan, het zijn Turkse recepten en daarom vermeld ik altijd eerst de Turkse naam

      Verwijderen
  3. Vandaag deze erg lekkere koekjes gemaak
    Ook de omschrijving is goed, met het koelen in de diepvries, ze waren goed gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zou je ook geen kookboek samenstellen ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!