zondag 1 juni 2014

Zelfgemaakt grof paneermeel / zelfgemaakte panko

Wij hebben bijna altijd wel verschillende soorten brood in huis en dan is het onvermijdelijk dat er af en toe wat oud brood overblijft. Zeker Turks brood is na twee dagen eigenlijk al niet meer eetbaar. Brood weggooien doe ik niet aan, dus vaak hebben de eendjes er dan een broodmaaltijd bij. Maar toen ik laatst in de winkel met een pak paneermeel in mijn handen stond, bedacht ik me dat ik dat eigenlijk net zo goed zelf kon maken. En met succes! Dit recept voor paneermeel geeft echt heerlijk grof paneermeel, een beetje panko-achtig. Sorry eendjes!



Hoe meer soorten brood je voor dit zelfgemaakte paneermeel gebruikt, hoe lekkerder het wordt. Ook brood met zaden doet het erg goed. Het enige waar je op moet letten is dat je het oude brood droog bewaart: als het vochtig wordt (in een zak op elkaar) dan staat de schimmel er al snel op en dan kun je het niet meer gebruiken.



Recept
Zelfgemaakt grof paneermeel / zelfgemaakte panko

Benodigdheden
oud brood (alle soorten)

Bereiding
Laat het brood eerst goed drogen (om schimmel te voorkomen). Als de zon schijnt werkt het perfect het brood een paar uurtjes in de zon te leggen, daarna is het vrijwel helemaal gedroogd. Geen zon? Drogen in de oven gaat ook goed, gebruik bijvoorbeeld de restwarmte van de oven, dan kost je het ook geen extra energie. 



Is het brood helemaal opgedroogd, breek het dan in stukken en vermaal deze in je keukenmachine. Laat hem niet te lang draaien om gruis te voorkomen: als het grof gemalen is, is het goed. Heb je verschillende soorten brood gebruikt, roer het paneermeel dan na het malen even goed door elkaar.



Bewaren
Bewaar je zelfgemaakte paneermeel droog in een afsluitbare doos (ik gebruik een yoghurtemmer, erg handig!).



8 opmerkingen:

  1. Nooit aan gedacht om dat te doen... Eens uitproberen, ik gebruik uiteindelijk wel vaak paneermeel en oud brood is vaak ook iets dat in de keuken ligt :p

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies de reden waarom ik het ben gaan proberen ;)

      Verwijderen
  2. Hoe lang blijft het goed. Enig idee? X hulya

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan dus ook in een ouderwetse glazen voorraad pot met hermetisch afsluitbare rubber ring?
    Denk al zo lang om het te gaan doen...maar nu zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja natuurlijk! Het is gewoon droog en niet bederfelijk.

      Verwijderen
  4. Ik doe het andersom....maal eerst het zachte brood tot grof kruim....daarna drogen op een bakplaat. De rest warmte van de oven werkt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!