maandag 18 mei 2015

Kuzu kulağı (zuring)

Wat is het?
Als je kuzu kulağı letterlijk vertaalt betekent het 'lamsoor'. Dat is in Nederland ook een bladgroente, maar niet dezelfde die hier wordt bedoeld. Kuzu kulağı of ekşi ot is in het Nederlands namelijk zuring. Een plant met langwerpige, groene bladeren die (de naam zegt het al) zurig smaken en zowel rauw als gekookt gegeten kunnen worden. Ik vind het een lekker friszure smaak, die me gek genoeg een beetje doet denken aan het zure van net-niet rijpe kersen.


Waar koop je het?
Zuring heb ik zelf nog nooit in de supermarkt zien liggen: waarschijnlijk is het bij de groothandel of gespecialiseerde groentenzaak wel verkrijgbaar. Nog makkelijker is om het in je eigen tuin te zetten: het groeit heel snel en makkelijk. Of goed zoeken buitenshuis: het groeit schijnbaar op veel plekken als onkruid. Dat risico durf ik zelf niet te nemen, maar ik krijg het van een lieve vriendin en ga het volgend jaar wellicht ook zelf in onze tuin zetten.


Hoe bewaar je het?
Kuzu kulağı (zuring) bewaar je net als andere slasoorten het beste in de groentela van de koelkast. Eventueel kan het ook ingevroren worden.

Waar gebruik je het voor?
Zuring kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. In Turkije wordt er voornamelijk salade van gemaakt of als losse bladeren bij het eten (bijvoorbeeld kisir) gegeten, maar je kunt er ook sarma mee maken. Ik vind het zelf het lekkerst in een salade, dan is het zure heel subtiel. Als je de bladeren los eet, zijn ze behoorlijk zuur (met name de steeltjes). 

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin kuzu kulağı wordt gebruikt:

Kuzu kulağı salatası (Turkse salade met zuring)
Kuzu kulağı sarması (dolma van zuring)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!