zondag 27 juli 2014

Ramadanfeest 2014 (suikerfeest, ramazan bayramı, eid-al-fitr)

Het lijkt nog maar pasgeleden dat we aan het begin stonden van de ramadan dit jaar, maar inmiddels zijn we 30 dagen verder en vieren we morgen het Ramadanfeest (in Nederland beter bekend als het Suikerfeest, maar dat dekt de lading niet goed vind ik, gelukkig is de laatste jaren Ramadanfeest steeds meer in opkomst). Dit feest is samen met het Offerfeest voor moslims een van de belangrijkste dagen van het jaar en wordt dan vaak ook uitbundig gevierd. Nee, niet met stapels baklava en andere zoetigheid, wel gewoon met lekker eten maar vooral met heel veel samenzijn en gezelligheid.


Ramazan bayramı
Omdat bijna alle inwoners van Turkije natuurlijk moslim zijn is ramazan bayram (ramadanfeest) in Turkije altijd een grote happening. De laatste dagen van de ramadan is het op straat en in de winkels ontzettend druk. Iedereen wordt traditioneel in het nieuw gestoken en dan vooral de kinderen: zij krijgen over het algemeen geen kadootjes maar wel nieuwe kleren voor het Ramadanfeest. Ook zijn er overal in de winkels kleine voorverpakte chocolaatjes en snoepjes te koop, bayram şekerleri. Deze zijn voor de gasten maar ook zeker voor de kinderen die met bayram de deuren langsgaan om snoepjes te verzamelen. Veel Turken reizen in deze laatste dagen ook naar hun geboortedorp om daar met hun ouders en grootouders bayram te kunnen vieren. De ochtend van bayram wordt er gezamenlijk uitgebreid ontbeten.


Ons Ramadanfeest
In Nederland wordt het Ramadanfeest natuurlijk wat minder uitgebreid gevierd maar gelukkig hebben wij hier in onze woonplaats een redelijk grote Turkse gemeenschap waardoor je toch een feestelijk gevoel krijgt. Morgenochtend gaat mijn man eerst naar de bayram namazı, het feestgebed in de moskee. Dat is rond 7 uur. Ik trek ondertussen met Krullenbol en Wildebras onze 'feestkleding' aan (niet speciaal gekocht, maar wel mooie feestelijke kleren) en dan gaan we beneden het ontbijt klaarmaken. Ik weet nog niet precies wat ik op tafel ga zetten, maar in ieder geval lekkere afbakbroodjes, komkommer, tomaat, zwarte olijven, Turkse witte kaas en meer in die trant. 

Als mijn man dan thuiskomt gaan we gezamenlijk ontbijten en daarna mogen de meiden hun kadootjes uitpakken. Later op de dag gaan we dan bij een aantal vrienden op bezoek. In de Turkse gemeenschap is het traditie dat de jongeren bij de ouderen langsgaan. En aangezien wij één van de jongsten zijn, krijgen wij waarschijnlijk geen bezoek maar zijn wij degenen die op stap gaan. Ik heb samen met Krullenbol kaartjes gemaakt en heerlijke snickerbars die we als kadootje weg kunnen geven. En 's avonds? Eten we eindelijk weer eens bami met kroepoek, atjar en sambal. Daar kijk ik al de hele ramadan naar uit :D . Voor iedereen die het viert, een fijn Ramadanfeest gewenst! 

Ramazan bayramınız mübarek olsun!


8 opmerkingen:

 1. Bayram mubarak! Komt het recept van je snickerkoek nog online? Ziet er namelijk heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Als je goed kijkt zie je dat het woordje 'snickerbars' een link is, als je daarop klikt, kom je bij het recept ;). Anders via 'overige recepten' en dan bij zoet.

   Verwijderen
 2. mabarak voor het suikerfeest. Hele fijne dag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!