zondag 8 februari 2015

Etli ekmek (Turks platbrood met gehaktvulling)

Valentijnsdag vieren wij niet echt. Maar het is altijd leuk iets op tafel te zetten waarvan je weet dat bij je geliefde in de smaak gaat vallen, liefde gaat tenslotte nog altijd door de maag, zeker bij mannen. Of zoals de mooie Turkse uitdrukking zegt: erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer, oftewel: de weg naar het hart van een man loopt via de maag! Treffend, haha. Hoe dan ook, 14 februari of niet, als je je man een plezier wil doen, zet dan deze zelfgemaakte etli ekmek op tafel en de stemming is gegarandeerd goed! Knapperige randjes met een zachte kruidige vulling van gehakt....perfect. Ik vermoed zo maar eens dat de meeste mannen hier gelukkiger van worden dan van de standaard zoete 'romantische' receptjes ;) . 


Etli ekmek (Turks platbrood met gehaktvulling) is een gerecht afkomstig uit de stad Konya. Oorspronkelijk zijn het enorm lange pides van wel een meter, die gloeiend heet uit de steenovens in stukken worden gesneden en als een soort Turkse pizza worden opgegeten. Ze lijken dan ook wel enigszins op lahmacun, en ook wel op de bootvormige Turkse pides, maar het is toch weer net even anders. Het gehaktmengsel van etli ekmek is wat minder pittig, er zit wat meer vulling op en ze zijn langwerpig. Alhoewel etli ekmek uit Konya komt, kun je het in Turkije tegenwoordig op bijna elke straathoek kopen. In Nederland helaas bijna niet (op een paar Turkse restaurants na) dus gaan we zelf wel weer aan de slag!


Het maken van etli ekmek is niet ingewikkeld. Het deeg en het gehaktmengsel kun je van tevoren al goed klaarmaken en dan is het alleen nog een kwestie van uitrollen, beleggen en bakken. Voor dit Turkse platbrood met gehaktvulling gebruikte ik yağlı kıyma, gehakt met wat extra vet, omdat dat beter uitsmeert. Heb je dit niet, vergeet dan zeker niet een scheut olie aan je gehakt toe te voegen, anders is het lastig verdelen over het deeg. Traditioneel eet je naast etli ekmek fijngesneden ui, platte peterselie en turşu, Turkse ingelegde groenten (ja, recept ga ik nog een keer online zetten want ook dat maken we tegenwoordig zelf). En natuurlijk mag een glas zelfgemaakte ayran niet ontbreken! 


Turks recept
Etli ekmek (Turks platbrood met gehaktvulling)

Benodigdheden (voor 10 broden)
Voor het deeg
500 gram bloem
300 gram (ml) water
7 gram gist
3 eetlepels olie
1 theelepel (5 gram) zout

Voor de vulling
500 gram rundergehakt
1 grote ui
2 groene pepers
6 kleine (of 2 grote) tomaten
zout, peper, paprikapoeder, komijn


Bereiding
Voeg voor het deeg alle ingrediënten van het deeg bij elkaar (behalve het zout) en roer het even door. Voeg dan ook het zout toe en kneed het tot een soepel deeg. Blijft het na een minuut of vijf kneden nog steeds plakkerig, voeg een klein beetje bloem toe. Leg de bol deeg in een schaal, dek af met plastic en laat het zo'n anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.


Voor het maken van de vulling moeten eerst de tomaten ontvelt worden. Kruis alle tomaten aan de onderzijde in, leg ze in een schaal en giet er kokend water over, laat dit even staan. Hak ondertussen de groene pepers en ui heel fijn. Ik deed dat in de keukenmachine, wil je iets meer structuur, doe het dan met de hand. Ontvel vervolgens de tomaten en snijd ze fijn. Meng de groenten en de kruiden met het gehakt. Zorg dat het een smeerbaar mengsel is: voeg zonodig een scheut olie toe, anders kun je het mengsel straks niet gemakkelijk uitsmeren over het deeg. Let op: zet het gehakt nu niet meer in de koelkast, of haal het minimaal één uur van tevoren eruit, want ook gekoeld gehakt is niet goed smeerbaar.

Verwarm, als de rijstijd van het deeg voorbij is, de oven alvast voor op 220 graden. Zorg ervoor dat je minimaal twee bakplaten of roosters klaar hebt staan, bekleed met bakpapier. Verdeel het deeg in 10 bolletjes. Rol elk bolletje op een goed bebloemd werkblad uit tot een langwerpige plak deeg, ter grootte van je halve bakplaat. Leg het deeg op de bakplaat en besmeer het met het gehaktmengsel. Dit gaat het makkelijkst met de bolle kant van een lepel. Zet de bakplaat met twee stuks etli ekmek in de hete oven en bak ze in ongeveer 10 minuten af: let goed op, zodra de randjes lichtbruin zijn mogen ze eruit, anders worden ze te hard. Snij in stukken, serveer en geniet!


Bewaren
Etli ekmek (Turks platbrood met gehaktvulling) kun je een dag bewaren. Het is ook heel goed in te vriezen. Eenmaal uit de vriezer kun je ze prima bevroren in een hete oven ontdooien opwarmen, ze smaken dan weer als versgebakken.



4 opmerkingen:

  1. Ik ben fan.
    Groetjes angie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooit aten wij in Istanbul ontzettend lekker brood in een restaurant. we kregen dat as hapje vooraf, zoals je hier een mandje stokbrood krijgt. het was zooooo lekker. ( alleen al daarom zou je nog een keer terug willen) zou je dat brood volgens dit recept kunnen maken en dan het gehakt weg laten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dit is een soort brooddeeg/pizzadeeg recept dus vrij saai om 'zo' te eten. Waarschijnlijk was het een soort opgeblazen brood wat jullie kregen? Dat is brood uit een loeihete steenoven, lastig om thuis na te maken.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!