zondag 15 maart 2015

Tavada lavaş böreği (börek van wraps uit de pan)

Wie vaker in Mijn mixed kitchen langskomt, weet inmiddels wel dat börek een verzamelnaam is voor honderden of misschien wel duizenden gerechten. Alles wat maar een beetje op gevuld deeg lijkt, komt in aanmerking voor de naam börek. Mij maakt het niet uit: ik vind (bijna) alle varianten even lekker! Vandaag een recept voor een makkelijke börek, die je in de pan bakt. Een soort Turkse quesedilla, maar dan anders :) . Snel klaar maar vooral heel erg lekker!


Voor tavada lavaş böreği (börek van wraps uit de pan) zou je normaliter lavaş gebruiken, dun Turks platbrood. Omdat dit brood heel erg lijkt op de wraps die je hier koopt, heb ik gewoon wraps gebruikt. Ik heb de börek deze keer gevuld met mijn favoriete combinatie van sucuk, kaas, peper en tomaat maar je kunt elke andere vulling gebruiken die je wil, alhoewel iets met kaas wel aan te raden is om het goed te laten 'plakken'. Let er wel op dat de vulling al gaar moet zijn, want de börek gaat maar heel even in de pan. 


Turks recept
Tavada lavaş böreği (börek van wraps uit de pan)

Benodigdheden
3 wraps
1 sucuk worstje
1 handvol versgeraspte kaşar of jonge kaas
2 tomaten
1 groene peper
1 bosui


Bereiding
Snij de worst, tomaten, groene peper en bosui fijn en rasp de kaas. Pak een koekenpan met anti-aanbaklaag waar de wraps inpassen. Leg één wrap in de pan. Bedek deze met de helft van de kaas, sucuk, tomaat, peper en bosui. Leg een tweede wrap hier overheen en verdeel de resterende vulling hierop. Dek af met de laatste wrap. Zet de pan op middellaag vuur en laat de onderste wrap mooi lichtbruin worden. Duw af en toe een beetje op de börek zodat de gesmolten kaas de wraps aan elkaar laat plakken.


Is de onderste wrap mooi gekleurd, leg dan een groot bord op de pan. Draai de pan met bord om en laat de omgekeerde börek weer de pan in glijden zodat de andere kant ook kan garen. Is ook de andere wrap mooi gekleurd, dan is je börek klaar. Laat het even vijf minuten afkoelen op een rooster zodat de onderkant niet slap wordt door de condens.


Bewaren
Tavada lavaş böreği (börek van wraps uit de pan) kun je in de koelkast één dag bewaren.



2 opmerkingen:

  1. Welke kazen zijn er ook goed voor? Merk? Ook geraspte kaas? Emmentaler vb????

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle kaas die goed smelt, kan. Dus net wat je zelf lekker vindt. Ik gebruik zelf vaak gewoon jonge kaas of iets vergelijkbaars.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!