zondag 5 april 2015

Kleine boterkoek met citroenrasp

Boterkoek staat bij mij voor het ultieme weekendgevoel. Dat zal wel komen omdat wij vroeger thuis in het weekend altijd iets 'extra's' voor bij de koffie mochten uitzoeken bij de boodschappen op vrijdagavond. Denk aan verse gevulde koeken, een vlaai of boterkoek natuurlijk! Nadat ik uit huis ging, heb ik jarenlang geen boterkoek meer gegeten. Vergeten, of het idee 'je eet een pakje boter'. Natuurlijk is boterkoek niet de meest gezonde traktatie, maar door een cake gaat ook bijna een pakje boter, dus tsja...Kleine stukjes snijden en lang genieten!


En het goede nieuws, door deze boterkoek gaat niet eens een heel pakje boter! Het is een kleine boterkoek met citroenrasp, ideaal voor als je niet al teveel wil bakken maar wel een heerlijk stukje boterkoek wil eten. De citroenrasp maakt het geheel wat lichter en frisser en past daarmee perfect bij de romige smaak van de boterkoek.Recept
Kleine boterkoek met citroenrasp

Benodigdheden

150 gram zachte roomboter
150 gram witte basterdsuiker
150 gram bloem
1 snufje zout
1 citroen
1 ei


Bereiding
Meng de roomboter met de suiker en zout. Rasp de schil van de citroen en voeg ook de geraspte citroenschil toe aan de boter. Kneed de boter door tot de suiker goed door de boter is opgenomen. Kneed er vervolgens de bloem doorheen. Zet het deeg nu afgedekt een uur in de koelkast. Pak vervolgens een klein bakvorm waar je de boterkoek in wil bakken. Ik gebruikte een rechthoekige vorm. Bekleed de vorm met bakpapier en stort er vervolgens je deeg in. Duw het deeg in de vorm. Kom je erachter dat de vorm toch net te groot is (zoals bij mij), maak de vorm dan met behulp van het bakpapier en wat steunvulling kleiner.


Strijk de bovenkant met de bolle kant van een lepel glad: een paar druppels water op de bovenkant van het deeg maken dit makkelijker. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg met wat ei. Zet het deeg nogmaals een half uur in de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Haal na het half uur het deeg uit de koelkast. Bestrijk nogmaals met een beetje ei en trek met een vork een patroon in het deeg. Zet de bakvorm in de oven en bak de boterkoek in een half uur goudbruin en gaar. Laat de boterkoek helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en gaat snijden.


Bewaren
Deze kleine boterkoek met citroenrasp kun je afgedekt prima een aantal dagen bewaren. Ook kun je boterkoek goed invriezen: pak het wel goed in met plasticfolie.
2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!