zondag 5 juli 2015

Ezogelin çorbası (Turkse soep met linzen en bulgur)

Ezogelin çorbası (Turkse soep met linzen en bulgur) is een soep die ik 'vroeger' altijd uit een pakje maakte. Nu ik het echte recept weet, vraag ik me af waarom, want het recept zelf is bijna net zo snel als uit een zakje. Maar dan veel lekkerder natuurlijk ;) . Deze soep wordt in het Nederlands ook weleens onterecht vertaald als 'Turkse bruiloftssoep', maar deze soep wordt nooit op bruiloften geserveerd in Turkije, dat is namelijk düğün çorbası, een hele andere soep met yoghurt. Wanneer je 'ezogelin çorbası' letterlijk vertaald, is het 'soep van de bruid Ezo'.


En natuurlijk zit er achter deze gerechtnaam, zoals wel vaker, een heel verhaal. In dit geval: de 'gelin', bruid, waar het hier om draait was Zöhre (bijgenaamd Ezo), uit de provincie Gaziantep (bij de Syrische grens), geboren aan het begin van de vorige eeuw. Ze stond in de hele regio bekend om haar schoonheid. Ze trouwde zelf twee keer en bij het tweede huwelijk moest ze van haar bruidegom verhuizen naar Syrië. Om daar haar onmogelijke schoonmoeder te sussen, maakte ze deze soep. Zo gaat althans het verhaal :). Ik ben benieuwd of haar schoonmoeder inderdaad wat milder gestemd werd na het eten van ezogelin soep want het is een heerlijk soepje, smaakvol, goed vullend en gezond. Ezogelin soep is licht pittig doordat er twee theelepels pul biber aan toegevoegd worden. Heb je liever wat minder pit, neem dan één theelepel of laat het helemaal weg.


Turks recept
Ezogelin çorbası (Turkse soep met linzen en bulgur)

Benodigdheden (voor vier personen)

1 waterglas (185 gram) rode linzen
1 eetlepel rijst (onbewerkt, geen snelkookrijst)
1 eetlepel köftelik bulgur
2 teentjes knoflook
1 ui
1 eetlepel tomatenpuree (of peperpuree)
2 theelepels pul biber
1 eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel zout
1900 ml kokend water


Bereiding
Snij de ui heel fijn en fruit hem aan in wat olijfolie. Rasp de twee teentjes knoflook fijn boven de pan en bak even mee. Was de linzen, bulgur en rijst in een vergiet tot het water helder wordt. Voeg ondertussen de tomatenpuree, munt en pul biber toe in de pan en bak even mee. Voeg vervolgens het linzenmengsel en zout toe en giet het kokende water erbij.


Doe een deksel op de pan en laat het geheel aan de kook komen. Zet dan het vuur laag en laat de soep in ongeveer een half uurtje zachtjes gaar koken (wanneer de linzen en rijst gaar zijn, is de soep klaar).


Bewaren
Ezogelin çorbası (Turkse soep met linzen en bulgur) kun je in de koelkast twee dagen bewaren.




6 opmerkingen:

  1. Leuk dat je een nieuw recept hebt geplaatst! Ik zou vandaag niet koken maar afhalen. Maar heb dit soepje toch maar even gemaakt want ik ben gek op de kant en klare ezogelin soep. Ga zo bij iftar proeven, zal wel weer heerlyk zijn, net als je overige recepten. Ga zo door

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Hopelijk smaakte het inderdaad. Moge Allah ons vasten accepteren.

      Verwijderen
  2. Selam!
    Deze soep is mijn lievelingssoep! Vandaag weer gemaakt!
    Ik gebruik echter alleen bulgur en aan het einde komt citroensap erbij.
    Ach ja, en ik hou even de staafmixef in de soep.
    Leuk, dat het recept nu ook op jouw site staat! Echt een 'must'!
    Gr,
    Layla

    BeantwoordenVerwijderen
  3. AH heeft de soeppakjes een half jaar geleden uit de schappen gehaald, vond hem heerlijk, maar heb het nooit meer kunnen vinden....iemand een idee waar die pakjes nog te koop zijn???? dank bij voorbaat

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het pas bij Dirk gekocht

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!