dinsdag 12 november 2013

Babi ketjap met kip

'Vroeger' was babi ketjap één van mijn favoriete gerechten bij 'de Chinees' waar we af en toe op zondagavond een tas vol loempia's, mihoen en kroepoek haalden. Inmiddels kom ik er al jaren niet meer en babi ketjap is, omdat het met varkensvlees wordt bereid, überhaupt geen optie meer. En alhoewel ik regelmatig zelf bami maak en daar lekker ketjap bij gebruik miste ik toch stiekem af en toe een lekker bord met babi ketjap. Niet getreurd...lang leve internet waar zo ongeveer elk recept denkbaar te vinden is! Op de site van Aziatische ingrediënten vond ik een recept voor babi ketjap, en ik besloot de gok te wagen en het varkensvlees gewoon te vervangen door kipfilet. En...het was werkelijk waar ontzettend lekker! Simpel met weinig ingrediënten, snel klaar en de smaak was geweldig! Bijna nog lekkerder dan vroeger, haha. Zo, wat was dat lekker!


Dit is een fijn recept met die typische Indonesische zoetzure smaak. Ik was verbaasd over hoe zo weinig ingrediënten zoiets lekkers kunnen opleveren, een positieve verrassing! En die 'exotische' gele rijst onder de kip? Dat is gewone pilav met twee theelepels kurkuma erdoor heen geroerd. Qua smaak voegt het weinig toe, maar het ziet er wel extra leuk uit. Ik heb de babi ketjap met kip geserveerd met seroendeng en atjar, en een groene salade. Roerbakgroenten zouden er ook goed bij passen.


Recept
Babi ketjap met kip

Benodigdheden (voor twee personen)
300 gram kipfilet
1 ui
2 teentjes knoflook
70 ml ketjap
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels azijn
1 theelepel gemberpoeder (djahé)


Bereiding
Snij de kipfilet in blokjes en snij de ui en de knoflook (of gebruik een knoflookpers zoals ik deed) fijn. Fruit in wat olie de ui een beetje glazig en voeg de kip en knoflook toe, bak deze rondom aan. Zet het vuur laag en voeg de ketjap, basterdsuiker, azijn en gemberpoeder toe. 


Proef even hoe de verhoudingen zijn: ik heb nog wat extra azijn toegevoegd om echt die zoetzure smaak te krijgen. Laat het geheel aan de kook komen en laat het rustig een kwartiertje doorsudderen. Serveren met rijst en groenten.


Bewaren
Deze babi ketjap met kip is prima in de koelkast te bewaren. Het is koud ook erg lekker.


9 opmerkingen:

  1. Leuk! Want eigenlijk heb je geen babi ketjap gemaakt, maar gewoon ajam ketjap.
    (een bestaand recept)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat begreep ik later ook, maar omdat ik het gerecht altijd gegeten heb als zijnde 'babi ketjap' en dit voor mij dus echt 'babi ketjap met kip' is, laat ik het maar zo :-)

      Verwijderen
  2. O dat klinkt lekker zeg! En makkelijk ook, met maar weinig ingredienten! Ik ga dit zeker een keer proberen.
    Leuke site heb je trouwens Eslem, met originele recepten. Ik ben heel bekend met de TRse keuken maar kende er een aantal (bazlama en kaymaklı kayısı bijvoorbeeld) nog niet die ik ook snel eens zal maken. Leuk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je compliment Muriël, leuk om te horen dat ik zelfs iemand als jou nog kan verrassen! :)

      Verwijderen
  3. Ik heb de Ajam ketjap gisteren gemaakt. Ik had geen gewone azijn in huis dus had kruidenazijn gebruikt, ik denk dat die wat sterker was dan die van jou want ik moest flink extra basterdsuiker toevoegen om het in balans te krijgen. Gelukkig had ik je tip om van tevoren te proeven opgevolgd :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ja proeven is wel zo handig inderdaad! Ik heb gewone azijn, zou inderdaad goed kunnen dat kruidenazijn sterker is. Gelukkig dat je van tevoren geproefd had :)

      Verwijderen
  4. ik ga vanavond je recept proberen, ben heel benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er goed uit! Ga ik zeker binnenkort eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!