zaterdag 16 november 2013

Etli kuru fasulye (Turkse bonen in tomatensaus met rundvlees)

Kuru fasulye kun je met recht als een van de meest geliefde gerechten in Turkije benoemen. Het is iets wat bijna iedereen lekker vind en wat in bijna elke lokanta of kantine op het menu staat maar ook bij veel families elke week op tafel komt: het is gezond, goedkoop en heel voedzaam. Ook mijn man is helemaal gek op dit recept. Het heeft even geduurd voor ik doorhad hoe dit recept goed klaarmaakt: het zit hem er vooral in dat je rustig de tijd moet nemen zodat de bonen echt helemaal gaar zijn en goed alle smaken hebben opgenomen.


De meest eenvoudige versie van kuru fasulye is heel simpel: witte bonen, gekookt in een soort tomatensausje. Ik maak het altijd ietsje meer 'fancy' door er vlees aan toe te voegen, dan krijg je dus etli kuru fasulye (letterlijk: gedroogde bonen met vlees). Je kan dit gerecht in principe ook maken met bonen uit een potje, maar dan smaakt het wel echt beduidend anders dan met gedroogde en geweekte bonen. Voor het vlees kun je de wat simpelere soorten gebruiken: bieflapjes of rundlappen zijn prima. Omdat het vlees toch een aantal uur gestoofd wordt wordt het vanzelf zacht. Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met pilav, een ui in partjes gesneden en bestrooid met zout en sumak, en Turkse yoghurt.


Recept
Etli kuru fasulye (Turkse bonen in tomatensaus met rundvlees)

Benodigdheden (voor twee personen)

1 Nederlands theeglas (180 gram) droge witte bonen
100 gram rundvlees
1 ui
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 eetlepel peperpuree
zout, peper


Bereiding
Zet de bonen de avond van tevoren in de week door ze in een pan te doen en ruim koud water toe te voegen. De volgende dag spoel je de bonen even af in een zeef en zet ze daarna op met wederom ruim (vers) water. Kook ze zo een half uurtje voor: de bedoeling is dat ze in ieder geval redelijk zacht zijn na het voorkoken. Deze voorgekookte bonen kun je overigens ook prima invriezen: dat scheelt weer een paar keer weken en voorkoken. Snij ondertussen de ui fijn en het rundvlees in blokjes.


Verhit wat olie in een pan en bak het rundvlees even aan. Voeg de ui toe en bak op middelhoog vuur tot de ui glazig ziet. Voeg dan de tomaten- en peperpuree toe, bak even mee en doe dan ook de voorgekookte bonen in de pan. Giet kokend water in de pan tot alles onderstaat en voeg zout en peper naar smaak toe. Breng het gerecht aan de kook en laat het op laag vuur rustig doorsudderen tot de bonen echt goed gaar (zacht) zijn. Het verschilt een beetje per bonensoort hoe lang dit duurt, maar reken sowieso op een uur. Meestal maak ik het gerecht al overdag, zet dan na een uur het vuur uit en laat de pan zo nog staan tot het avondeten: dan zijn de bonen en het vlees echt zacht geworden. 's Avonds hoef ik het dan alleen nog even op te warmen.


Bewaren
Afgedekt in de koelkast kun je kuru fasulye twee dagen bewaren. Ik zet meestal gewoon de pan in de koelkast als het is afgekoeld, dan is het opwarmen ook eenvoudig, gewoon weer de pan op het vuur zetten en het weer even aan de kook brengen.


7 opmerkingen:

  1. Ik wil dit graag morgen maken maar ik ben de hele dag weg en pas ´s avonds weer thuis. Kan ik de bonen dan ook ´s ochtends voor ik wegga in de week zetten en ´s avonds het gerecht maken? Of moet ik ze wel vannacht al in de week zetten? Als ik dat doe staan ze namelijk een hele nacht en dag in de week en ik weet niet of dat kan?
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik zou doen: de bonen vanavond in de week zetten. Morgenavond afgieten en tijdens je ontbijt alvast een uurtje laten voorkoken tot je weggaat, laten staan in het hete water. Daardoor zijn ze alvast wat zachter en is je avondeten sneller klaar :-) het duurt namelijk soms wel 2 uur voor de bonen gaar zijn. Denk dat dit de handigste manier is! Succes!

      Verwijderen
  2. O lekker !! Ik ben Marokkaans en bij ons hebben we ook een soort gelijk gerecht. Ik vind dit eigenlijk veel lekkerder eruit zien hihi. Ik ben als Marokkaan dol op Turkse yoghurt, I love it ! Liefs, Sara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, wat grappig om te horen! Ik kijk ook vaak voor inspiratie bij Marokkaans recepten en dan zie je inderdaad veel dat dingen op elkaar lijken.

      Verwijderen
  3. Misschien een rare vraag, maar waarom moeten de bonen een nacht in KOUD water staan? Ik ga het in ieder geval vandaag nog eens proberen te maken. Mijn eerste poging was mislukt: de bonen waren nog steeds te hard na heel lang koken. Maar het is 1 van askim's favorieten dusja, daar kom ik niet onderuit... ;) Fingers crossed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja, waarom? Peulvruchten worden altijd in koud water geweekt. Ook al zou je warm water gebruiken, dan nog koelt dat natuurlijk af naar koud water. Dus veel verschil zal het niet maken. Waren je bonen toevallig erg oud? En ze moeten echt een hele nacht weken en daarna meestal toch wel een uurtje of 2 koken voor ze een beetje zacht worden.

      Verwijderen
  4. Hee meid vraagje. Hoeveel liter water doe je ongeveer erin?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!