woensdag 20 november 2013

Içli örgü ekmek (zachte gevulde gevlochten broodjes)

Versgebakken broodjes...er is maar weinig wat er tegenop kan, wat mij betreft! Alleen de geur in de keuken al, heerlijk. En dan elke paar minuten in de oven kijken of het al wat wordt, en hoe blij je wel niet kan worden als je ziet dat de broodjes inderdaad mooi rijzen en goudbruin worden, en als je dan even later een aanrecht vol versgebakken broodjes hebt waar ze bij een gemiddelde bakker 3 euro per stuk voor durven te vragen....genieten! Zo ook met deze içli örgü ekmek (zachte gevulde gevlochten broodjes). Heel toevallig liep ik via via tegen het recept aan en op de foto zagen ze er zo mooi uit dat ik ze wel moest proberen. En met succes: de broodjes waren makkelijk te maken, zagen er prachtig uit, smaakten heerlijk én bleven ook na het afkoelen superzacht, daar houd ik van!


Het recept voor deze broodjes is eigenlijk heel makkelijk. Net als bij andere broodrecepten is het rijzen een belangrijk onderdeel: geef het deeg echt de tijd in hoeveelheid te verdubbelen. Bij mij duurde dat ruim een uur. Kies een vulling die je lekker vindt: ik heb een aardappelvulling en kaasvulling gebruikt, kijk bij mijn recepten voor 'içleri' (vullingen) voor andere vullingen en hun recepten. De aardappelvulling (gekookte fijngeprakte aardappel gemengd met aangefruite ui, zout, peper, peterselie en munt) was erg goed geslaagd omdat de broodjes daardoor nóg zachter worden, echt heerlijk. Maar je kunt deze gevlochten broodjes eigenlijk met alles vullen: lekker is het al snel! Let er bij het insnijden van het deeg op dat je aan beide kanten evenveel inkepingen maakt, anders komt je niet uit met je 'vlecht'. 


Recept
Içli örgü ekmek (zachte gevulde gevlochten broodjes)

Benodigdheden (voor 10 stuks)
1 kilo bloem
500 gram melk
100 gram zonnebloemolie
14 gram (2 zakjes) gedroogde gist (of 1 blokje verse gist)
12 gram zout
gewenste vulling(en)
om te bestrijken: 1 ei en nigella- en/of sesamzaad


Bereiding
Maak de melk lauwwarm door hem een minuutje op hoog vermogen in de magnetron te zetten. Meng de bloem, gist en zout met elkaar en voeg de melk en zonnebloemolie toe. Kneed het deeg een minuut of 10 tot het een mooie samenhangende bol is. Vet een kom in met wat olie, leg het deeg erin en laat het zo een uur tot anderhalf uur rijzen, tot het ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld. Maak ondertussen de gewenste vulling(en) klaar en klop het ei los.


Verdeel, als het deeg gerezen is, het in 10 bollen. Dek de bollen nog even af met een theedoek zodat ze niet uitdrogen en nog wat kunnen rijzen. Bestuif je werkblad met bloem, leeg een deegbol erop en rol deze uit in de vorm van een rechthoek. Zorg dat de lengte ongeveer gelijk is aan je bakplaat. Verdeel wat van de vulling over de lengte van het deeg en snij de zijkanten schuin in (zie foto's).


Vouw vervolgens het deeg om en om naar binnen. Leeg op de bakplaat, bestrijk het met wat losgeklopt ei en bestrooi met nigella- of sesamzaad. Bak de broodjes in een oven van 180 graden. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn: bij mij duurde dat ongeveer een half uur. Laat ze tussen twee theedoeken afkoelen: dit voorkomt condensvorming en dus hard of juist te zacht worden.


Bewaren
Nadat de zachte gevulde gevlochten broodjes zijn afgekoeld kun je ze twee dagen goed afgesloten bewaren. Ze zijn ook prima in te vriezen: als je ze na het ontdooien even opwarmt in een oven smaken ze weer als versgebakken.


20 opmerkingen:

  1. Ik denk dat ik me hier eens in het weekend aan ga begeven. Gisteren je wortel en rode kool salade gemaakt. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen, het is echt een aanrader! Fijn dat de salade in de smaak viel, daar doe ik het voor! :-)

      Verwijderen
  2. Wow deze zien er lekker uit, die ga ik zeker een keer maken. Ik ben dol op Turks eten, dus ik ben super blij dat ik je blog gevonden heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Leuk dat je gek bent op Turks eten, dan ben ik ook ;-) .

      Verwijderen
  3. Wat een heerlijke recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze heb ik al meerdere keren gemaakt, echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb hem vandaag gemaakt. Ze zijn wel iets boller bij mij,maar super lekker!
    Gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er echt heerlijk uit!! Ik ben zwanger op het moment en ik heb nu echt een craving hiervoor :o Heb ze nog nooit op maar de foto alleen al. zou ik deze ook kunnen maken met gedroogde gist of is verse echt nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook droge gist gebruikt ;) ik heb een grootverpakking. Goed dat je het zegt want het staat er inderdaad niet zo duidelijk, zal het nog aanpassen. Maar het is dus 12 gram gedroogde gist, evt. vervangen door 1 blokje verse gist. Succes! :)

      Verwijderen
    2. Ah super, bedankt voor je snelle reactie!

      Verwijderen
    3. Graag gedaan en hopelijk kun je je cravings snel 'fulfillen' ;)

      Verwijderen
  7. Ooh wat ziet dat er lekker uit. Dat ga ik zeker proberen!

    Ik heb alleen 1 vraagje.
    Meet je de melk en olie echt in grammen of in ml?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, echt in grammen! Dat doe ik bijna altijd en zeker bij broodbakken, is een stuk nauwkeuriger en ook veel simpeler dan ml's aflezen. Gewoon een schaaltje op de weegschaal en wegen maar! ;)

      Verwijderen
  8. Hallo. Ik heb deze broodjes gemaakt en ze zijn super goed gelukt. Alleen was het brood een beetje te droog. Wat zou ik hieraan kunnen doen? Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lastig te zeggen! Het kan zijn dat je niet lang genoeg gekneed hebt, misschien was het deeg niet goed genoeg gerezen of je oventemperatuur was net te hoog, of ze hebben net te lang in de oven gestaan...Moeilijk om vanaf hier te beoordelen, maar al deze factoren spelen een rol bij hoe de broodjes uiteindelijk worden. Blijven bakken, ervaring doet wonderen ;) gelukkig waren ze verder wel goed gelukt!

      Verwijderen
    2. Oke dan ga ik het eens opnieuw proberen en hier meer op letten.. bedankt voor het snelle antwoord :) groetjes

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!