donderdag 14 november 2013

Mercimek çorbası (Turkse linzensoep)

Regelmatig vragen mensen naar mijn succesrecept voor Turkse linzensoep, oftewel mercimek çorbası. Ik zal meteen maar eerlijk bekennen dat hier tot voorkort eigenlijk nooit linzensoep op tafel stond, ondanks dat mijn man er gek op is en het een bekend Turks gerecht is. Ik heb het vroeger één of twee keer geprobeerd en nadat het beide keren mislukt was, heb ik er nooit meer aan gedacht. Maar (gelukkig!) besloot ik onlangs het nog eens te proberen, en met wat adviezen van vriendinnen en tips op internet was mijn mercimek çorbası deze keer precies zoals hij hoort te zijn: fris, met veel smaak, lekker vullend én mooi rood van kleur! 


Voor dit recept worden rode (oranje) linzen gebruikt. In de supermarkt vind je meestal alleen grauwe linzen (alhoewel ze tegenwoordig soms ook wel rode linzen verkopen) maar bij de Turkse supermarkt zijn ze gewoon te koop. Linzen (die overigens geen groente zijn maar peulvruchten) hebben een heel hoog vezelgehalte en bevatten veel mineralen, ijzer en fosfor. Een gezond soepje dus! Let wel op dat je de linzen echt goed wast voor ze de soep in gaan: dit zorgt ervoor dat de soep mooi van kleur wordt en fris smaakt.


Recept
Mercimek çorbası (Turkse linzensoep)

Benodigdheden (voor vier personen)
250 gram rode linzen
1 ui
1 aardappel
1 wortel
1/2 eetlepel tomatenpuree
1/2 eetlepel peperpuree
2 eetlepels olijfolie
2 bouillonblokjes kip
1,5 liter kokend water
munt, pul biber, citroen


Bereiding
Schil de wortel en aardappel en snij ze, evenals de ui, in kleine blokjes. Fruit de ui aan in de olijfolie in een ruime pan. Voeg, als de ui glazig ziet, de tomaten- en peperpuree toe en bak even mee om het te laten ontzuren. Voeg vervolgens de aardappel en wortel toe en bak ook even mee. 


Was ondertussen de linzen grondig in een zeef onder stromend water tot het water wat eraf komt helder is. Voeg ze vervolgens toe in de pan en bak even mee. Verkruimel de twee bouillonblokjes boven het geheel en giet er de 1,5 liter kokend water op. Laat het geheel aan de kook komen en laat dit ongeveer 3 kwartier zachtjes doorpruttelen tot de linzen helemaal gaar gekookt zijn. Zet dan even de staafmixer in de soep zodat alle stukjes aardappel en wortel ook verdwenen zijn. Serveren met munt, pul biber en citroen (om citroensap in de soep te druppelen. Afiyet olsun!


Bewaren
Mercimek çorbası kun je in de koelkast prima twee dagen bewaren. De linzensoep kan ook worden ingevroren, maar de kans bestaat dat bij het ontdooien het vocht afscheidt van het groentemengsel. Goed blijven roeren bij het opwarmen helpt.


97 opmerkingen:

  1. O dit is wel heel anders als de linzensoep die ik van de week maakte! Leuk. Ik heb nog een heleboel rode linzen over dus dit wordt mijn volgende linzensoep!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja ik zag jouw post, toevallig! Ben benieuwd wat je van deze versie vindt!

      Verwijderen
    2. Hallo ik heb de soep gemaakt met ong. een halve liter water minder en het leek meer op de soep die ik in Antalya heb gegeten

      Verwijderen
    3. Ok dat kan. Met een halve liter water minder zou mijn soep heel dik worden maar het kan per soort linzen verschillen.

      Verwijderen
    4. Heerlijk recept. Precies goed!

      Verwijderen
    5. Inderdaad! Jouw recept heb ik vaker gemaakt voor gelegenheden en keer op keer lovende woorden! Ik verwijs ze altijd door naar jouw recept.
      Als ik in huis heb voeg ik nog 1 a 2 stengels Bleekselderij toe. Maar met of zonder blijft het een hit, dankjewel!

      Verwijderen
  2. Deze linzensoep is echt heerlijkkk mn man en ik zijn er echt gek op
    thanks voor het recept
    je blog is geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat een lief berichtje, dank je wel, ik word er erg blij van! :)

      Verwijderen
  3. Vandaag voor het eerst dit gerecht gemaakt met jouw recept, en het was heerlijk! Ik ga zeker nog meer recepten van jou uitproberen. Je man mag blij zijn met zo'n keukenprinces als jij! Keep up the good work. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen allemaal, dank je wel! Nou er mislukt ook weleens wat hier hoor ;) haha maar oefening baart kunst. Ben benieuwd wat je van de andere gerechten vindt!

      Verwijderen
  4. Hallo Eslem,
    Ik word heel blij van jouw site, er staan zoveel recepten op die ik nog graag wil maken :-) Ik heb even een vraagje over de mercimek corbasi, deze soep kan toch ook met groene linzen gemaakt worden? En heb je daar ook het recept voor?
    Ik heb jouw recept al geprobeerd en het is een heel lekkere soep geworden, maar ik wil ook graag een keer de groene variant proberen. Bij mijn schoonzusje is de mercimek trouwens wel veel pittiger, als ik dat zou willen moet ik er dan gewoon wat meer peperpuree in doen of als de soep klaar is wat pul biber toevoegen?
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je lieve berichtje! Ja het klopt dat je linzensoep ook met groene linzen kan maken, dan wordt het yesil mercimek corbasi. Dat lijkt wel sterk op deze rode linzensoep, ik heb er helaas geen recept op Mijn mixed kitchen van. Als je de soep pittiger wil maken zou je inderdaad of meer peperpuree moeten gebruiken (bijvoorbeeld alle tomatenpuree weglaten en alleen peperpuree gebruiken, of de aci/pittige variant kopen ipv de tatli/zoete variant) of je voegt op het laatst (meer) pul biber toe.

      Verwijderen
    2. Dank voor je antwoord. Ik ga het de volgende keer uitproberen!

      Verwijderen
  5. Nog even een kleine reactie, de soep van jouw site is trouwens wel veel mooier oranje dan ik bij anderen zie. Top!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar kan je peperpuree kopen en pul biber?

      Verwijderen
    2. Turkse winkel!

      Gebruik het allebei heel vaak bij het koken. Tips nodig? Er staan veel goede recepten op deze site.

      Verwijderen
  6. Deze soep is heerlijk! Mijn (Turkse) vriend heeft hem goedgekeurd :-), dus hij komt hier vaker op tafel. Ik ga meer recepten van je site proberen, nu staat de Revani cake in de oven. Groetjes, Marlous

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marlous, nou als Turkse mannen het goedkeuren moet het wel goed zitten he ;) mijn man is ook altijd een goede graadmeter om te kijken of een recept goed gelukt is volgens Turkse maatstaven, haha. Oeh revani ook erg lekker, ben benieuwd of dat ook goedgekeurd wordt.

      Verwijderen
  7. Ook hier werd deze soep erg lekker gevonden, ze was enkel nogal aan de dikke kant dus heb wat extra water moeten toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om te horen! Ja de ene keer valt hij wat dikker uit dan de andere keer. Ik moet zelf meestal ook nog een klein scheutje water toevoegen.

      Verwijderen
  8. Kan je ook 0,75 liter water gebruiken? Ik wil namelijk maar de helft aangezien we met z'n tweetjes zijn. Moet ik dan alles halveren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dan zou ik inderdaad van alles halve hoeveelheden aanhouden.

      Verwijderen
  9. Echt een toprecept: smaakt net zo lekker als in het Turkse restaurant en het is heel makkelijk te maken. Mijn familie vind het ook erg lekker.

    Ik heb jouw recept opgenomen in het inspiratieboek bij mijn stageorganisatie. Nu hoop ik dat veel meer mensen er van kunnen smullen. Uiteraad heb ik jouw site daarbij vermeld;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd wat voor inspiratieboek dat is en voor welke organisatie :)

      Verwijderen
  10. Het was echt heerlijk!!!! Precies zoals wij het bij de Turkse restaurantjes eten. Mijn man heeft gesmuld. Ik had alleen de peperpuree weggelaten omdat die Turkse paprika kruiden pittig genoeg zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ik had die lekkere feta peterselie tosti erbij gemaakt! Jammie

      Verwijderen
    2. Wat leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak viel. En een lekkere tosti erbij, goed idee!

      Verwijderen
  11. Reacties
    1. Dat hoort niet in Turkse linzensoep, maar als je het lekker vindt voeg je het natuurlijk gewoon toe :)

      Verwijderen
  12. Vandaag voor het eerst linzensoep gemaakt, met jouw recept. Goed gelukt en echt super lekker! Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Eslem,

    Ik ga de soep morgen maken om zaterdag op mijn verjaardag te serveren. Hoe laat jij de soep afkoelen? Je leest verhalen dat je het zsm moet laten afkoelen door au bain marie met koud water in de weer te gaan, maar andere mensen laten het gewoon op het gasformuis afkoelen...

    Ik hoor graag hoe jij dat doet, dank alvast!

    Groetjes, Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik laat de soep gewoon op het aanrecht afkoelen. Zodra de pan lauw is zet ik hem in de koelkast. Bij mij gaat dat altijd goed! :)

      Verwijderen
  14. Dank voor je snelle antwoord! En fijn dat het zo ook goed werkt, scheelt een hoop werk.

    Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Lekker recept alleen de volgende keer zal ik de Turkse variant van tomaten puree gebruiken voor de soep. Ik denk dat de smaak dan net even wat beter is dan de normale tomatenpuree.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, Turkse tomatenpuree is nog wat meer geconcentreerd en sterker van smaak dan de Nederlandse variant.

      Verwijderen
  16. Ik <3 deze soep! Er staat nu een pan vol oranje geluk op me te wachten. Ideaal zo'n gevulde soep met dit koude weer nu.

    Wat een verrassing ook hoe grauw het spoelwater eerst is bij het wassen van de linzen. Goede tip van je om te blijven spoelen tot het water helder is.

    Ik vind het zo handig dat je vertelt wat is en waar je het voor kunt gebruiken qua ingrediënten. Jouw tips zet ik in de app Keep - soms met foto en al -In de winkel kan ik het dan laten zien als ik iets niet kan vinden, super!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prachtige omschrijving, 'pan vol oranje geluk', love it! :) . Wat ontzettend leuk om te lezen hoe je de informatie van hier gebruikt, goed idee van je! Dank je wel voor je lieve berichtje!

      Verwijderen
  17. We hebben de ingrediënten gehaald, het recept gevolgd en de soep is heerlijk. Deze ga ik vaker maken.

    Complimenten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ga deze op aanraden van een vriendin zo proberen hihi. Lekker voor de lunch. Ben benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag de tip al voorbij komen op Instagram gisteren ;). Leuk, laat me weten hoe het was!

      Verwijderen
  19. Wat een heerlijk recept. Ik heb deze soep al een paar keer gemaakt, ik doe er wel een extra peper in, stukje kurkurma en aftoppen met verse citroensap yummie!! Wat een fijne recepten :)
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een gewelidg recept, de soep was heerlijk. Had geen peperpuree in huis dus maar gewoon rood pepertje in gedaan, smaakte prima :)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. hi Eslem,
    wil je hierbij bedanken voor het recept. ga dit zeker vaker maken.
    Simpel, gezond en ook nog eens lekker.
    dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Echt een heerlijk soepje, mmmm. Ga ik nog heel vaak maken . Dankjewel!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ook ik heb de soep gemaakt en daarvoor grotendeels jouw recept gebruikt. De volgende keer wil ik het nog eens proberen met de peperpuree erbij, die had ik niet in huis want de Turkse keuken is nog nieuw voor mij. Ik kom dus zeker vaker langs op je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! De peperpuree maakt het inderdaad nog net ietsje Turkser allemaal ;). Ik ben benieuwd of andere gerechten ook in de smaak vallen!

      Verwijderen
  24. Eslem, dit is een heerlijke soep die ik regelmatig tijdens de ramadan maak. Heerlijk comfort food soep!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Lieve Eslem,
    Mijn (Turkse) man zuchtte toen ik zei dat ik merçimek çorbasi zou maken. Het was geen favoriet gerecht van hem blijkbaar.. Ik maakte het toch (Ik ben erg koppig!) en hij slikte zijn woorden in! Hij vond het heerlijk en verbaasde zich over de smaak. Dank je wel voor al je geweldige recepten. Door jou ben ik meer vertrouwen in mijzelf gaan krijgen, wat erg goed voor mijn huwelijk is. Ik weet zeker dat je man erg trots op je is! Veel liefs, Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een lief berichtje, dank je wel! Ik ben blij dat je zoveel aan mijn recepten hebt.

      Verwijderen
  26. Woon sinds enige tijd in Australie en ben erg blij met dit recept. Succes verzekerd als ik deze soep weer eens maak! Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik heb 'm gisteren gemaakt en wat was ie lekker! Ik heb t recept wel iets aangepast want de pepers, daar ben ik niet zo van. Dus ik heb een halve theelepel paprikapoeder gebruikt en een paar draaitjes uit de chilimolen. Verder eet ik vega, dus groentebouillon gebruikt. En een klein blaadje verse laurier laten meetrekken. Heer-lijk!!! Groeten, Lisanne

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Heerlijke soep, eens in de zoveel tijd google ik je voor dit recept weer op. duidelijk en overzichtelijk geschreven en de smaak was echt een ontdekking. Ik heb nu voor de eerste keer een lamsschenkeltje _+/-3 kwartier (totdat hij gaar was) mee laten sudderen, echt een aanrader! Het geeft de soep een iets andere structuur en voegt een extra 'laag' smaak toe. kom maar op met meer recepten!

    mvg Aafkelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen! Enne, meer recepten? Heb je mijn bijna 300 recepten van deze site allemaal al geprobeerd? :)

      Verwijderen
  29. De soep staat te pruttelen en ruikt al lekker :-)
    Ik heb al meerdere recepten van je site gemaakt en alles wat ik tot nu toe heb gemaakt was heerlijk!
    Zelfs als kookmoeder op school heb ik 2 recepten gemaakt en iedereen was enthousiast. Ben erg blij dat ik je site gevonden heb!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hopelijk viel de soep in de smaak! Wat leuk dat je mijn recepten op school gemaakt hebt!

      Verwijderen
  30. Hoi Eslem,

    Is er een verschil tussen rode linzen vd supermarkt (merk: chan, er staat een hindoestaanse vrouw op) of van een turkse winkel?

    Groetjes!
    Janel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Janel, ik heb er geen ervaring mee, maar linzen zijn linzen bij mijn weten ;). Ik zou het gewoon gebruiken!

      Verwijderen
  31. Heerlijk recept, smaakte zoals t hoorde. En zeker voor herhaling vatbaar! Ga nog meer recepten proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Heerlijke soep! Straks ga ik het weer maken, mijn kids smullen ervan😊

    BeantwoordenVerwijderen
  33. In Tanzania gaan wij je soep nu ook uitproberen. Helaas een beetje teveel tomatenpuree erin gedaan ;). maar we gaan kijken of dat ook lekker is. Dank voor de recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Lekkkkerrrr! Ik maak het heel vaak!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Dank je voor het heerlijke recept! Ik heb er een blog over geschreven: https://katholiekekeukenprinses.wordpress.com/2016/02/23/rode-linzensoep/

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ik heb geen wortels en pulbiber in huis meer kan dat ook zonder of wordt de smaak dan totaal anders? ? ����

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Super dat ik mijn favoriete turkse soep ook zelf kan maken nu! Heerlijk recept, dank je wel voor het delen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Ik ben zo blij met deze site.
    mijn vriend komt bijna definitief over vanuit Turkije en op deze manier kan ik hem toch meer thuis laten voelen door de Turkse gerechten die ik door jou site heb leren koken.
    Vele recepten zijn in het Turks en daar is mijn taal nog niet genoeg voor om te begrijpen.
    En zelf vind ik Turks eten ook onwijs lekker.
    Super bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Heeeerlijke linzensoep. Ik maak hem nu al voor de derde keer. En ook de kinderen en mijn man vinden hem heerlijk. Altijd fijn, omdat ze zo meteen een hoop goeds binnen krijgen. Dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Superrr receptje...Ik ben jarenlang met een Assyrische Turk samen geweest nooit heb ik moeite moeten doen voor Turks te koken want hij deed dit altijd nu ben ik na 16jaar uitéén en mis ik het Turkse eten verschrikkelijk dus beginnen zoeken en vond jouw receptjes ze zijn heerlijk...sinds februari ben ik dan ook gerechtjes beginnen maken en ze lukken me 1 voor 1 en ze zijn heerlijk ook mijn kids smullen er mee van...

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Zo een heerlijke soep. Ik maak het al 2 jaar lang still in love.... super recept ��

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Bij de inloop van de Brijder in Haarlem (waar ik werk) komt Abdulbaki bijna elke week op zondagmiddag soep brengen. Behalve dat er ‘veel liefde’ in de soep verwerkt zit, kon hij het recept niet met me delen. Na veel zoeken heb ik het recept gevonden bij ‘Mijn mixed kitchen‘ van Eslem. Eslem, bedankt voor het delen van je recept. Ben er helemaal blij mee! Ben zo vrij geweest om het recept op mijn eigen site te plaatsen, met een verwijzing naar jouw blog. http://www.afoka.nl/blog/turkse-linzensoep-mercimek-corbasi/

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Ha Eslam! Leuke recepten heb je! Een klein vraagje. Gebruik je linzen uit pot, op water? Of gedroogde linzen? En zo ja, kook de die dan voor je ze bakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Mijn nummer 1 recept voor Turkse linzensoep! Love it!!

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Dit recept is heel lekker hoewel de echte turkse linzensoepen die ik gegeten heb ook bereid waren met komijn en na opdienen eem lepel creme freche erin. Vandaag had ik hem per ongeluk gemaakt zonder komijn en dat is ook wel erg lekker. Ik doe er ook 2 tenen knoflook in en een scherpe peper om een pittige bite eraan te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Alle recepten hier smaken overheerlijk! Vooral de sultan köftesi is mn favoriet! Daar krijg ik ook zoveel complimenten over! ... Ik ben Nederlandse, getrouwd met een Turkse man. Hoe leuk is t dan dat je köfte lekkerder wordt gevonden dan van andere Turkse familie of vrienden!
    Ga zo door in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Hoi vraagje.. gebruik je een hele grote aardappel of gewoon een kleine xx

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Top recept de soep is precies goed en het smaakt zo als het hoort te smaken

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Deze soep is zalig!! Echt een succesnummer hier!! Jammer dat je geen recepten meer post!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!