woensdag 6 november 2013

Tavada yumuşak bazlama (gebakken Turks brood)

Bazlama is een type Turks brood wat je in Nederland eigenlijk nooit ziet, maar wat in Turkije heel geliefd en populair is. Bazlama wordt niet in de oven maar traditioneel bovenop een 'davul saç' gebakken, een soort houtgestookte ronde mini-oven. Vroeger had bijna iedereen in Turkije dat in de tuin staan: tegenwoordig zijn er ook elektronische varianten te koop. Mijn schoonfamilie in Turkije heeft er eentje in een schuurtje staan en alhoewel het ding minstens veertig jaar oud moet zijn, maakt 'hala' (tante) er de lekkerste dingen, waaronder superzachte bazlama, op. Gelukkig kun je deze tavada yumuşak bazlama (letterlijk: zachte bazlama uit de pan) ook prima in een gewone koekenpan bakken. Ik heb verschillende recepten geprobeerd maar dit recept is echt geweldig: de bazlama's rijzen heel mooi in de pan, worden superzacht en blijven dat ook als ze afgekoeld zijn. Perfect!


Het recept voor bazlama is absoluut niet moeilijk maar je hebt er wel even de tijd voor nodig, doordat het twee keer moet rijzen en ook het bakken even wat tijd kost. Dat twee keer rijzen zorgt er wel voor dat de bazlama's echt superluchtig worden en ook na het afkoelen zacht blijven, dat was me nog niet eerder gelukt. Het recept wat ik gebruikt had gebruikte koolzuurhoudend water, maar eerlijk gezegd betwijfel ik of dit nu uiteindelijk zoveel invloed heeft gehad. Ik vermoed dat het met gewoon water net zo goed gaat. Traditioneel eet je bazlama besmeerd met roomboter en bestrooid met peper, zout en pul biber. Ik vind het persoonlijk ontzettend lekker met köfte en salade, maar het past eigenlijk overal bij.


Recept
Tavada yumusak bazlama (gebakken Turks brood)

Benodigdheden (voor 7 stuks bazlama)
700 gram bloem
2 waterglazen (400 ml) (koolzuurhoudend) water
2 eetlepels olie
1 half blokje verse gist of 1 zakje gedroogde gist
2 theelepels suiker
1,5 theelepel zout


Bereiding
Roer alle ingrediënten, behalve de bloem, door elkaar. Voeg dan beetje bij de bloem toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Kneed eerst een minuut of vijf goed door. Als het deeg dan nog echt te nat is (blijft aan je handen plakken) voeg je nog wat meel toe, is het deeg echt aan de droge kant (vormt geen mooi geheel of is niet lekker zacht) dan voeg je nog wat water toe. Kneed nog een keer vijf minuten door. Vorm een bol van het deeg en leg het in een licht ingevette kom. Dek af en laat een uur rijzen (bij mij rees het deeg niet spectaculair, maar dat maakt niet uit). Sla het deeg na dit uur door (kneed het even goed door) en laat het nogmaals een uur tot anderhalf uur afgedekt rijzen.


Vorm dan deegbollen ter grootte van een kleine sinaasappel (ik kon er zeven maken) en bestuif ze rondom licht met bloem. Leg op een bord en laat afgedekt nog even een kwartiertje rijzen (dit komt de kwaliteit straks echt ten goede). Pak een kleine (koeken)pan en zet deze op middelhoog vuur zonder olie of wat dan ook. Pak een deegbol, duw deze een beetje plat met je handen en leg hem in de pan. Je zal zien dat het deeg na een minuutje of twee omhoog begint te komen. Controleer af en toe de onderkant: als deze goudbruin is, draai je de bazlama om. Duw een klein beetje aan en laat in de pan bakken tot de buitenste randjes niet meer zacht zijn en ook de onderkant licht gekleurd is (deze kant kleurt altijd minder mooi egaal maar dat geeft niet). Leg de bazlama op een theedoek en leg er een andere theedoek overheen. Bak zo alle bazlama's gaar en laat ze tussen de theedoeken afkoelen: dit voorkomt dat ze slap of juist hard worden.


Bewaren
Als de bazlama's eenmaal afgekoeld zijn blijven ze nog een dag of twee zacht in een afgesloten plastic zak. Wil je ze langer bewaren dan kunnen ze ook prima ingevroren worden. Laat ze dan als je ze weer nodig hebt in een afgesloten zakje ontdooien. Wil je ze opwarmen, doe dat dan bij voorkeur in de magnetron (ongeveer twee minuten op 600 watt): zo blijven ze lekker zacht.


13 opmerkingen:

  1. Het was heerlijk en goed gelukt dankzij jou recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze waren erg lekker!mijn man was helemaal blij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ga ik van de week proberen, klinkt erg goed :D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor de foodblogswap van november maakte Ramona dit recept na: http://www.dutchiebaking.com/2013/11/turkish-flatbreads-foodblogswap.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ohh ben gek op bazlama..ik doe altijd een heel simpel recept van zout water en meel..en ze blijven ook heel zacht (geheim is meteen boter er op te smeren zodra ze van de pan komen) Maar ik ga dit recept ook eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen Renate! Met boter insmeren deed ik inderdaad ook wel maar mijn simpele deeg mislukte op de een of andere manier toch altijd. Maakt niet uit, ik heb nu een goed recept ;) ben benieuwd hoe jij deze vindt!

      Verwijderen
  6. Ik heb dit niet gemaakt ( ivm met koolhydraatarm haha) , maar het doet me denken aan iets wat ik wel eens bij eeen bosnische vriendin at. Haar moeder maakte rechthoekige broodjes die volgens mij gebakken werden in olie? ( kheb het helaas nooit gezien) aan de buitenkant waren ze krokant en van binnen heel zacht.we aten die broodjes dan met ajvar en creme fraiche. ze waren superlekker.

    ik word helemaal blij van je blog! Ik ben zoveel dingen tegen gekomen die ik vroeger bij Turkse/Bosnische vriendinnen at , en zal ze in de toekomst zeker wel maken :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig om te lezen, ik ben zelf een keer in Kroatië en Servië geweest en daar zie je inderdaad ook allerlei gerechten die veel weghebben van Turkse gerechten. Leuk dat je zoveel dingen herkent!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!