vrijdag 11 juli 2014

Aardbeientiramisu (zonder alcohol en zonder rauw ei)

Normaal eten wij niet zo vaak toetjes. Wildebras en Krullenbol krijgen een bakje Turkse yoghurt maar zelf sla ik meestal over. Maar nu het ramadan is, is het toch wel erg lekker om na de iftar iets zoets te eten en dan natuurlijk het liefst zelfgemaakt. En toen ik afgelopen week een doosje heerlijke geurende Sweet Eve aardbeien kreeg wist ik al snel wat het toetje van die dag moest worden: aardbeientiramisu! Natuurlijk wel zonder alcohol en zonder rauw ei, zodat iedereen er mee kan eten.


Echt Italiaans is deze aardbeientiramisu waarschijnlijk niet te noemen, maar hij is wel heel erg lekker! Snel gemaakt ook en ja een toetje met vers fruit is sowieso al heel erg lekker, laat staan in combinatie met room. Sweet Eve aardbeien zijn onlangs gelanceerd (te koop bij AH), extra groot en extra zoet, perfect voor een aardbeientiramisu zoals deze! Overigens kun je deze tiramisu ook prima met andere soorten fruit maken, denk aan frambozen, aalbessen of misschien wel plakjes nectarine of bosvruchten. Het is wel aan te raden de bovenste fruitlaag pas neer te leggen vlak voordat je de tiramisu serveert: dat voorkomt dat de roomlaag eronder verkleurt of een beetje waterig wordt van het fruit.


Recept
Aardbeientiramisu (zonder alcohol en zonder rauw ei)

Benodigdheden (voor één schaal tiramisu)
2 pakken lange vingers
250 gram mascarpone
200 ml slagroom
400 gram aardbeien
1 glas aardbei-sinaasappelsap (koeling)
1 zakje klopfix
1 zakje vanillesuiker
1 vanillestokje


Bereiding
Klop de slagroom stijf met het zakje vanillesuiker en het zakje klopfix (dit zorgt ervoor dat de tiramisu straks mooi stijf wordt en niet instort). Schep er vervolgens de mascarpone doorheen. Schraap het merg uit het vanillestokje en roer dit ook door de room. Snij de helft van de aardbeien in plakjes. Schenk het aardbeiensap in een diep bord. Leg nu telkens een paar lange vingers in het sap, draai ze even om en leg ze vervolgens in de schaal waar je de tiramisu in wil maken. Bedek zo de hele bodem met lange vingers. 


Bestrijk ze vervolgens met de helft van het slagroom/mascarponemengsel. Leg hier de aardbeienplakjes op. Maak vervolgens nog een laag met in sap geweekte lange vingers en sluit af met de resterende helft slagroom/mascarpone. Zet de tiramisu nu een aantal uur, het liefst een nacht, in de koelkast om op te stijven. Snij de volgende dag de resterende aardbeien in plakjes en leg deze bovenop de tiramisu. 


Bewaren
Aardbeientiramisu zonder alcohol en rauw ei kun je prima een paar dagen bewaren zolang je hem in de koelkast laat staan.


8 opmerkingen:

  1. zou het lekker zijn om van die aardbeien-sinaasappelsap een gelei te maken en dat op de bovenkant te doen om de aardbeitjes heen, kan dat denk je? ik lust dit ook wel zeg, misschien ook maar morgen halen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat lijkt me zeker lekker, lekker fris ook. Hij is echt heerlijk, zeker maken!

      Verwijderen
  2. Het ziet er echt heerlijk uit, dit recept ga ik zeker gebruiken voor de kerstdagen. Aangezien ik dit jaar ben gebombardeerd tot toetjes maker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wou het gaan maken, maar vraag mij af of er niet suiker bij de slagroom/mascarpone in moet.....alleen maar 1 zakje vanillesuiker lijkt mij niet zoet genoeg???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, dat is zoet genoeg, zeker in combinatie met de lange vingers en het sap waar je ze in weekt. Eventueel kun je 1 extra eetlepel suiker bij het kloppen van de slagroom toevoegen, maar meer is zeker niet nodig.

      Verwijderen
  4. Ik heb dit met me dochter gemaakt voor 2de kerstdag en het was heerlijk. Ook de familie vond t een dikke 10

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb hem meerdere keren gemaakt. Een succesrecept! Het is heerlijk. Dank voor plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!