Domatesli bulgur pilavı (Turkse rode rijst van bulgur) is vrij eenvoudig om te maken: loop niet weg als de rijst staat te koken want ineens is het water allemaal verdampt en dan is je rijst aangebrand als je niet oppast. Vergeet verder zeker niet om de tomaat te ontvellen, anders krijg je allemaal velletjes in je bulgurrijst en dat willen we natuurlijk niet. Schrik tenslotte niet de van de hoeveelheid zout: je krijgt een behoorlijke portie rode bulgurrijst met dit recept en zonder het toevoegen van dit zout wordt de rijst smakeloos en niet lekker.
Turks recept
Domatesli bulgur pilavı (Turkse bulgurrijst met tomaat, ui en groene peper)
Benodigdheden (voor 4 personen)
1 Nederlands theeglas (150 gram) pilavlık bulgur
1 tomaat
1 ui
1 groene peper
½ eetlepel tomatenpuree
½ eetlepel peperpuree
2 theelepels zout
2 eetlepels olie (neutraal, naar keuze)
Bereiding
Kruis de onderkant van de tomaat in en leg hem een paar minuten in kokend heet water. Snij ondertussen de ui en groene peper (verwijder de zaadlijsten) fijn. Ontvel vervolgens de tomaat en snij ook deze fijn. Verhit in een (steel)pannetje twee eetlepels olie (ik gebruikte zonnebloemolie) en fruit hierin de ui en peper aan. Voeg, als de ui glazig ziet, de tomaat toe en bak even mee tot de tomaat redelijk 'gesmolten' is (dit duurt een paar minuten).
Voeg dan de tomaten- en peperpuree en zout toe en ook de bulgur, roer alles goed door en voeg dan 500 ml (twee theeglazen) kokend water toe. Roer goed door en laat met de deksel op de pan aan de kook komen. Zet, als het kookt, het vuur laag en laat de bulgur pilav rustig doorsudderen tot het water verdwenen is en er 'gaatjes' in de bulgur vallen. Dit duurt een minuut of 10. Zet dan het vuur uit en laat de pilav met een keukenpapiertje tussen deksel en pan nog 10 minuten rusten. Even doorroeren en serveren!
Bewaren
Domatesli bulgur pilavı (Turkse bulgurrijst met tomaat, ui en groene peper) kun je eenmaal afgekoeld afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren.
De echte Griekse "rijst" is eigenlijk pasta. Al zie je inderdaad in veel restaurants gewoon rijst. Maar eigenlijk is het Kritharaki, wat in Turkije weer bekend is als Sehriye.
BeantwoordenVerwijderenWe weten heel graag bulgur hier thuis maar meestal maak ik de bulgur door er kokend water op te gieten en dan het vuur uit te zetten. Ik ga het op deze manier ook eens proberen. Leuk weer :)
Oh, wat grappig. Ik ken het inderdaad uit Griekse restaurants (in Nederland) als echt rijst/bulgur. Inderdaad sehriye wist ik dat het ook in de Griekse keuken wordt gebruikt. Ben benieuwd wat jij van deze variant vindt!
VerwijderenDe bulgur was heerlijk!Had hem zelf nog nooit gemaakt,maar was goed gelukt.
BeantwoordenVerwijderenHad een blije man;)
gr elvia
Super om te horen! :)
VerwijderenSuper recept,
BeantwoordenVerwijderenwat is nou lekker om hier bij te serveren?
groetjes
Ik vind het zelf heel goed combineren met rundvlees, dus bijvoorbeeld bij kofte of sis kebab. Recepten staan onder het tabje 'Turkse gerechten'.
VerwijderenHeerlijk! Ik heb het los gegeten en mijn moeder is moeilijk met eten maar zij vond het ook heerlijk. En het is volgens mij ook best gezond.
BeantwoordenVerwijderenKlopt, gezond recept dit, bulgur is sowieso erg goed!
VerwijderenWat was dit heerlijk! Ik moet het bvolgende week voor 8 pers maken, moet ik de hoeveelheden dan gewoon verdubbelen?
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke website! Jammer dat je niet meer post:)
BeantwoordenVerwijderen