woensdag 31 december 2014

Gerookte forelsalade met dille en yoghurt

Ja, het is cliché, maar vinden jullie ook niet dat 2014 zo snel is gegaan? Voor mij was het over het algemeen een prima jaar. Op bloggebied ben ik meer dan tevreden, mijn bezoekersaantallen stijgen nog steeds gestaag en ik krijg steeds meer reacties op recepten, altijd ontzettend leuk om te lezen! Want contact met 'mijn' lezers is toch wel één van de leukste dingen van bloggen, als je hoort dat al je kook-, schrijf- en fotografiewerk ook daadwerkelijk mensen blij maakt. Had ik vorig jaar december nog 23.000 pageviews, dit jaar zijn het maar liefst meer dan 100.000 pageviews deze maand. Wauw! Ik ben er heel blij mee en voor 2015 heb ik alweer een heleboel lekkere gerechten klaarstaan. Het laatste recept van 2014 hou ik licht en luchtig: gerookte forelsalade met dille en yoghurt Lekker vanavond op een toastje óf morgen voor bij je goede voornemens! :) 


Alhoewel ik gek op brood ben, wissel ik bij de lunch graag af met een salade. Soms met groene sla of andere rauwkost als basis, maar vis door salades vind ik ook erg lekker. Vandaag maakte ik een salade van gerookte forel met dille en yoghurt. Dankzij de yoghurt, citroensap, zure uitjes en augurk was de salade ondanks de gerookte vis absoluut niet 'zwaar' maar heerlijk licht en fris, met de lekkere smaak van gerookte forel natuurlijk! Gerookte forelsalade met dille en yoghurt kun je ook met andere vissoorten maken: denk aan gerookte makreel, gerookte paling of gerookte zalm. Het grote voordeel van gerookte forel vind ik dat het lekker betaalbaar is :) tsja, dat is ook belangrijk! Bovendien is de smaak wat minder overheersend dan bijvoorbeeld bij gerookte makreel het geval is. Niet alleen als lunch maar ook als borrelhapje of bij een buffet heel geschikt om neer te zetten. 




Recept
Gerookte forelsalade met dille en yoghurt

Benodigdheden (voor één persoon)
125 gram gerookte forel
1 handvol zure uitjes
1 grote augurk
½ rode puntpaprika
1 flinke eetlepel Turkse yoghurt
1 handvol verse dille en bieslook
½ citroen
zwarte peper


Bereiding

Snij de bieslook en dille fijn en meng het door de Turkse yoghurt. Verdun het met wat citroensap. Snij de gerookte forel, zure uitjes, augurk en puntpaprika fijn en meng ze door elkaar.


Meng vervolgens de yoghurt met kruiden door de salade en breng op smaak met zwarte peper.


Bewaren
Gerookte forelsalade met dille en yoghurt kun je in de koelkast een dag bewaren.


zaterdag 27 december 2014

Biberli domatesli kaşarlı sucuk (sucuk met tomaat, paprika en kaas)

Zoals wel met meer gerechten het geval is, ontdekte ik dit heerlijke stoofpannetje van sucuk met tomaat, paprika en kaas (biberli domatesli kaşarlı sucuk) tijdens een heerlijk Turks ontbijtje met mijn vriendin S. Ik zou er zelf nooit opkomen, nou ja de combinatie van sucuk met groenten ligt nog wel voor de hand, maar om er dan kaas overheen te raspen....maar het bleek overheerlijk te zijn! Echt een lekker (laat) ontbijt of lunchgerechtje, zeker op een besneeuwde ochtend als deze.


Ik had toevallig nog zowel rode als gele (punt)paprika liggen, staat leuk met al die kleurtjes, maar gebruik vooral wat je in de koelkast hebt liggen. Wil je het wat pittiger maken, dan kun je voor scherpere groene peper kiezen of wat pul biber over het gerecht heen strooien. De kasar kun je vervangen door jonge kaas, of zelfs voor belegen kaas als je daar meer van houdt, maar die smelt wel wat minder mooi.


Turks recept
Biberli domatesli sucuk (sucuk met tomaat, paprika en kaas)

Benodigdheden
1 sucuk worstje
2 tomaten
¼ gele paprika
1 stukje kasar of jonge kaas


Bereiding
Snij de sucuk in plakjes en snij deze nog een keer doormidden. Bak ze licht aan in een kleine koekenpan (olie of boter is niet nodig). Snij ondertussen de peper, puntpaprika en paprika in blokjes en bak deze mee met de sucuk. Snij de tomaten in blokjes (mijn tomaten kwamen uit eigen tuin en waren nog niet helemaal rijp, dus ik gebruikte ook nog één tomaat uit blik). 


Voeg als de paprika in de pan zacht is de tomaten ook toe en laat dit op een laag vuur 5 minuten doorpruttelen. Rasp vervolgens de kaas boven de pan en laat de kaas even smelten (niet meer roeren). Heerlijk om (Turks) brood in te dippen!


Bewaren
Restjes van biberli domatesli kaşarlı sucuk (sucuk met tomaat, paprika en kaas) kun je eenmaal afgekoeld in de koelkast bewaren; de volgende dag zijn ze ook nog lekker.



zondag 21 december 2014

Sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes)

Bij het schrijven van deze blogpost besefte ik me dat de vertaling van sade pişi, Turkse ongevulde deeghapjes, niet erg duidelijk is. Maar dit gerechtje is in essentie echt niet meer dan 'gebakken deeg', en dat klinkt ook weer zo vreemd. In Turkije is pişi een populair gerechtje om te serveren bij het ontbijt (Turkse ontbijt, dus laat in de ochtend :) ), zowel ongevuld (zoals in dit recept) als gevuld (recept volgt later). Het klinkt misschien wat zwaar voor bij een ontbijt, maar het grappige is dat deze deeghapjes juist heerlijk licht en knapperig zijn. 


Tijdens het zoeken van een goed recept voor sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes) ontdekte ik dat dit gerecht soms ook 'mafis' wordt genoemd. Dat is het lastige van zo'n groot land: in bepaalde delen heten gerechten anders, terwijl hetzelfde bedoeld wordt. In ieder geval is het een relatief simpel gerechtje: deeg maken, even laten rijzen, in stukjes snijden, bakken in de olie (waardoor ze opbollen) en serveren maar! Heerlijk om te eten met wat Turkse witte kaas, zwarte olijven en rauwkost.


Turks recept
Sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes)

Benodigdheden
4 waterglazen (350 gram) bloem
1 waterglas (200 ml) water
7 gram droge gist
3 eetlepels (90 gram) Turkse yoghurt
1 theelepel (6 gram) zout


Bereiding
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg (let op dat je het zout wat later toevoegt, om te voorkomen dat de gist inactief wordt). Kneed het deeg even goed door en laat het dan afgesloten in een schaal een uurtje rijzen. 


Rol vervolgens elke keer een bolletje deeg uit tot een deegplak van ongeveer een halve centimeter dik. Snij de deegplank in vierkantjes (of steek er rondjes of andere vormpjes uit, net wat je leuk vindt). Verhit in een koekenpan een klein laagje (zonnebloem)olie. Leg de deegplakjes er voorzichtig in. Zodra ze warm worden gaan ze opbollen. Als de onderkant goudbruin is, draai je ze om en duw je ze (voorzichtig!) een beetje plat, zodat de andere kant ook gaar kan worden. Als ook de andere kant goudbruin is, mogen ze uit de pan. Laat ze even uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert.


Bewaren
Sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes) zijn versgebakken het lekkerst, na het afkoelen worden ze slap. Lekker opeten dus!



donderdag 18 december 2014

Baharatlı mısır salatası (Turkse maissalade met groene kruiden)

Deze baharatlı mısır salatası (Turkse maissalade met groene kruiden) heb ik afgelopen ramadan 'ontdekt'. Naast dat de salade er prachtig uitziet met al die felle kleurtjes is de smaak echt ontzettend lekker, ik kan niet anders zeggen. Vooral de peterselie en dille combineren geweldig met de mais. Ik vind mais als groente an sich al gauw te zoet, maar zo in een salade is het heerlijk.


Ik serveer deze Turkse maissalade het liefst bij een vleesgerecht, bijvoorbeeld bij gegrilde köfte uit de oven. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten van deze salade maar persoonlijk zou ik in ieder geval niet de peterselie en dille weglaten: die zorgen wat mij betreft nu precies voor de bijzondere smaak van deze salade. Lekker fris en kruidig, een perfect bijgerecht.


Turks recept
Baharatlı mısır salatası (Turkse maissalade met groene kruiden)

Benodigdheden
1 klein blikje mais
1 kleine ui
2 tomaatjes
½  rode puntpaprika
1 handvol platte peterselie en dille
olijfolie, citroensap, zout


Bereiding
Laat de mais uit het blikje uitlekken. Snij de tomaat, ui, puntpaprika en groene kruiden fijn. Meng met de mais. Breng op smaak met citroensap, olijfolie en zout.



Bewaren
Baharatlı mısır salatası (Turkse maissalade met groene kruiden) kun je in de koelkast één dag bewaren.


zondag 14 december 2014

Oreo tiramisu met frambozen in glaasjes (zonder alcohol en rauw ei)

Tijdens de ramadan van dit jaar zag je overal deze 'Oreo-toetjes' voorbij komen bij iftarmenu's die gedeeld werden op Facebook. Ik heb ze toen niet gemaakt, maar ze bleven in mijn hoofd rondspoken. En toen ik laatst een verdwaald bakje mascarpone in mijn koelkast tegenkwam en mijn lieve mama vertelde dat ze nog frambozen van afgelopen zomer in de diepvries had liggen, besloot ik deze heerlijke Oreo tiramisu met frambozen, in glaasjes, te maken. Natuurlijk is deze laagjes tiramisu net als mijn aardbeientiramisu zonder alcohol en rauw ei, dus iedereen kan meegenieten! En genieten wordt het, wat was dit een heerlijk toetje. Bovendien ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit én is het prima van tevoren al klaar te maken: een echt succesnummer!


Ik maakte vandaag vier porties van dit recept, en die waren best ruim. Ik had ook nog wat koekkruimels over, dus de volgende keer maak ik zes glaasjes met een extra laagje koek. Extra leuk was dat ik voor dit recept voor het eerst mijn nieuwe Rosti Mepal Reverso snijplank kon gebruiken.  Superhandig, want hij heeft twee kanten met anti-slip voetjes en dankzij het kleurensysteem kun je aangeven waar je de snijplank voor gebruikt. Maakt het toch allemaal weer net even wat makkelijker in de keuken!



In de meeste recepten voor Oreo toetjes worden de koekjes vermalen in een keukenmachine. Je krijgt dan echt heel fijn gruis. Ik heb er voor gekozen de koekjes met een deegroller te verkruimelen. Je krijgt dan grotere en kleinere stukjes, dus meer structuur en meer smaak, wat mij betreft veel lekkerder! Natuurlijk kun je deze roomtoetjes ook met andere koekjes en ander fruit maken. Wat te denken van speculaas en bramen? Vanillewafels en aardbeien? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Lekker wordt het altijd!


Recept
Oreo tiramisu met frambozen in glaasjes (tiramisu zonder alcohol en rauw ei)

Benodigdheden (voor vier grote of zes kleinere porties)
250 gram mascarpone
200 ml slagroom
12-14 Oreo-koekjes (1 pak) (met of zonder chocoladelaagje naar keuze)
1 flinke hand frambozen (of ander zacht fruit)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix


Bereiding
Klop de slagroom op met de vanillesuiker en de klopfix (en eventueel een eetlepel extra suiker als je het wat zoeter wil hebben). Meng vervolgens de mascarpone door de opgeklopte slagroom. Dit gaat in het begin wat lastig maar als je rustig door blijft mengen komt het goed. Doe de koekjes in een zakje en stamp ze fijn met een deegroller (of vermaal ze in de keukenmachine, maar dan wordt het meer 'gruis'). Prak de frambozen fijn met een vork, hou er een paar apart voor de garnering.


Vervolgens ga je de glaasjes vullen. Begin met een laagje koekjes, dan een laagje roommengsel, laagje frambozenpuree, laagje room, laagje koekjes, en zo verder. Eindig met wat koekkruimels en een framboos als garnering. Zet de glaasjes minimaal een paar uur in de koelkast om op te stijven.


Bewaren
Oreo tiramisu met frambozen in glaasjes kun je een dag in de koelkast bewaren. Wil je ze langer van tevoren klaarmaken, laat de garnering dan weg en voeg die op het laatste moment toe. Zonder garnering zijn ze twee dagen houdbaar in de koelkast.


donderdag 11 december 2014

Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade)

Van de wereld heb ik al heel wat gezien, maar er blijft nog genoeg over waar ik *ooit* nog eens een kijkje zou willen nemen. Het vroeger Perzië, huidige Iran, staat hoog op mijn lijstje. De politieke situatie is er wellicht niet helemaal ideaal, maar steden als Isfahan, Qom en Shiraz moeten prachtig zijn, met grote parken, rivieren en bijzondere architectuur met veel mozaieken en gekleurde tegels. Hopelijk krijgen we nog eens de kans door dit bijzondere land te reizen. Tot dan doen we het met mooie plaatjes, boeken en nu het kookboek Persiana. Daar vond ik het recept van olivieh, een goed gevulde Perzische aardappel/kipsalade met doperwtjes, augurk en bosuitjes. 


Het recept van deze Perzische aardappel/kipsalade komt uit het nieuwe kookboek 'Persiana. Recepten uit het Midden-Oosten en verder' van Sabrina Ghayour. Ik vind het heerlijk om kookboeken door te bladeren maar maak er uiteindelijk meestal weinig uit. Echter, bij Persiana ligt dat helemaal anders: ik kon gewoon niet kiezen wat ik zou maken. Mooie (en veel) recepten met duidelijke uitleg en prachtige foto's, heel aansprekend. Er staan veel Perzische gerechten in het boek maar ook andere landen komen aan bod. Ook een paar Turkse recepten, die redelijk authentiek (dus redelijk goed) zijn, helaas wel met spelfouten in de Turkse naam. Maar al met al een enorm inspirerend boek wat ik zeker nog vaker ga gebruiken. In Engeland is het boek zelfs uitgeroepen tot kookboek van het jaar, terecht wat mij betreft!


Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade) is net als de Turkse huzarensalade een variant op de bekende Russische aardappelsalade. Ik heb een paar kleine dingen aangepast aan het recept en het resultaat was overheerlijk. In Iran wordt deze salade in een broodje gegeten maar dat vond ik wat teveel van het goede: deze salade heeft wat mij betreft niets anders nodig, een perfecte maaltijdsalade. Ik heb wel de volgende dag het laatste restje in een wrap gegeten en dat was inderdaad ook erg lekker. Genoeg gekletst, de keuken in, deze salade moet je proberen!


Recept
Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade)

Benodigdheden (voor drie personen)
6 middelgrote aardappels
1 kipfilet
150 gram (diepvries)doperwten
3 eieren
6 augurken
3 bosuitjes
1 handvol platte peterselie (en/of dille, koriander)
3 eetlepels Turkse yoghurt
1 eetlepel mayonaise
3 theelepels kerrie (optioneel)
zout, peper, citroensap naar smaak


Bereiding
Kook de kipfilet, aardappels, eieren en doperwtjes gaar (kipfilet gaar koken duurt een minuut of 10). Snij ondertussen alvast de augurken, bosuitjes en verse kruiden fijn. Pluis vervolgens de kipfilet uit elkaar, snij de aardappels in blokjes en pel en snij de eieren in blokjes.


Meng alles met elkaar en maak de salade aan met de yoghurt en mayonaise. Voeg voldoende zout, wat peper en eventueel kerriepoeder (niet uit het originele recept, maar ik vind het een heerlijke combi) toe en meng goed. Laat de salade minimaal een uur, liefst langer, in de koelkast op smaak komen.


Bewaren
Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade) kun je in de koelkast twee dagen bewaren. Proef voor het serveren wel even of de salade nog zout of peper nodig heeft: vaak trekken die smaken een beetje in als de salade langer staat en dan kan het een beetje flauw worden.



Bron: Persiana
Auteur: Sabrina Ghayour | ISBN: 9789461431066 | Pagina's: 240 | € 24,95

zondag 7 december 2014

Kaşar pane (Turkse gepaneerde gebakken kaas)

Kaas. Ik kan niet zonder! Het is niet de gezondste 'verslaving' die er is maar ik ben echt gek op allerlei soorten kaas, zolang ze niet te sterk smaken. Op een gewone boterham vind ik kaas overigens niet lekker, maar op een hard broodje, 's avonds voor de tv op een toastje...love it! Deze kaşar pane (Turkse gepaneerde gebakken kaas) is een goed excuus om kaas ook tijdens het avondeten op tafel te zetten. Het is een soort zelfgemaakte kaassoufflé. Makkelijk om te maken maar vooral érg lekker!


Kaşar pane (Turkse gepaneerde gebakken kaas) maak je het beste met kasar, Turkse jonge kaas. Die is wat minder vet en loopt daardoor wat minder snel uit dat gewone Nederlandse jonge kaas. Maar natuurlijk kun je dit recept ook prima met genoemde Nederlandse kaas maken. Zorg in ieder geval dat je geen echt oude kaas gebruikt, want hoe ouder een kaas, hoe minder goed ze smelten en juist die gesmolten kaas in het knapperige korstje is wat dit gerechtje zo lekker maakt! Leuk als voorgerecht of als bijgerecht naast andere hapjes.


Turks recept
Kaşar pane (Turkse gepaneerde gebakken kaas)

Benodigdheden (voor twee personen)
1 flinke plak kaşar of jonge kaas
1 ei
1 schaaltje bloem
1 schaaltje (zelfgemaakt) paneermeel


Bereiding
Snij de kaas in langwerpige repen (zoals op de foto) of in vierkante stukken. Maak ze niet té dik zodat ze straks wel mooi smelten. Verwarm in een koekenpan een laagje olie. Wentel de kaas eerst in de bloem, dan in het ei en vervolgens in het paneermeel zodat alle zijdes bedekt zijn. Test door even een stukje brood in de olie te houden of de olie heet is: als de olie meteen gaat bruisen, is het goed.


Leg de gepaneerde stukjes kaas in de olie en bak ze aan alle zijdes mooi goudbruin. Regelmatig draaien zodat alle zijdes kleuren zonder dat de kaas eruit loopt. Laat de kaas even uitlekken op keukenpapier.


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je kaşar pane (Turkse gepaneerde gebakken kaas) prima de volgende dag ook nog eten. Als er iets overblijft natuurlijk..!