woensdag 29 april 2015

Babagannuş (baba gannoush, geroosterde auberginedip)

Baba gannoush is een auberginedip die ik al een tijdje een keer wilde uitproberen. Het is een recept dat door het hele Midden-Oosten wordt gemaakt en er bestaan dan ook vele variaties, maar de basis is altijd aubergine. De Turkse versie heet babagannuş en die stond bij ons op tafel. Ik vond het heerlijk: de smaak van geroosterde aubergine, in combinatie met de tahin en wat yoghurt was erg lekker.


Voor het maken van babagannuş (baba gannoush, geroosterde auberginedip) moet je de aubergines roosteren. Is het toevallig barbecueseizoen, dan kan dat heel goed op de barbecue. Maar je kan de aubergines ook roosteren op je gasfornuis, of in de oven. In de oven is het makkelijkst, maar kost ook meer tijd en geeft niet een echte rokerige smaak aan de aubergines. Ik rooster mijn aubergines daarom meestal gewoon op de gaspit van mijn fornuis. 


Turks recept
Babagannuş (baba gannoush, geroosterde auberginedip)

Benodigdheden (voor één schaaltje)
3 aubergines
1 eetlepel tahin
1 eetlepel Turkse yoghurt
1 teentje knoflook
1 handje verse platte peterselie
citroensap
olijfolie
zout, sumak


Bereiding
Was de aubergines, verwijder de blaadjes van de kroon en prik ze aan alle kanten een paar keer in. Rooster de aubergines: op de barbecue, in de oven of op een gaspit zoals ik deed: leg de aubergines op een grote gaspit en draai ze om en om tot ze aan alle kanten 'ingeploft' zijn. Snij ondertussen de peterselie fijn en rasp de knoflook.


Snij de aubergines open en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit. Voeg een beetje citroensap en een klein scheutje olijfolie toe en prak het vruchtvlees in een kom fijn met een vork. Roer er de tahin en yoghurt doorheen. Voeg vervolgens de peterselie en knoflook toe en breng de auberginedip op smaak met zout en sumak. Deze auberginedip is het lekkerst als hij een paar uur in de koelkast kan afkoelen en op smaak kan komen. Proef voor het serveren nog even of er eventueel wat citroensap of zout bij moet.


Bewaren
Babagannuş (baba gannoush, auberginedip) kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren.



10 opmerkingen:

  1. Ik ben dol op baba gennoush!! Deze ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mag ik vragen wat je in deze dip lekker kunt dippen? Is dat brood, of groente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan allemaal! Ik vind het met brood lekker, maar ook met bijvoorbeeld komkommer of wortel. Net als hummus eigenlijk.

      Verwijderen
  3. Soms is het hebben van een inductiekookplaat echt een nadeel! ;-)
    Ik wacht op het barbecue-seizoen wat voor mijn man en zoons niet snel genoeg kan beginnen, dus ...
    Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig hoeven we daar als het goed is niet meer heel lang op te wachten! Maar inderdaad, met inductie ben je daar wel van afhankelijk. Alhoewel je aubergines ook in de oven kan roosteren, alleen dan smaakt het wel wat vlakker, minder lekker vind ik persoonlijk, zeker in zo'n salade.

      Verwijderen
  4. Liefde voor baba ganoush! Ik maak de sudanese variant bijna wekelijks. Ik ga jouw versie ook eens proberen in sha allah.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik ben benieuwd wat je van de Turkse variant vindt!

      Verwijderen
  5. Het recept klonk heerlijk en wou het graag proberen, helaas wel de aubergine in de oven moeten doen.. Denk dat het hier is fout gegaan want toen ik hem leeg schraapte kwam het er in slierten uit (hoort dit) en heb het alleen klein gekregen met een mixer:( net in de koelkast gezet dus ga maar duimen dat het morgen lekkerder smaakt (vond de smaak niet goed maar ik bem echt geen keukenprinses dus dat zal wel aan mij liggen).. Heeft iemand tips en ideeën en hoe hoort het eruit te zien als het eruit geschraapt wordt? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik maak die op zijn hindoestaans
    ui en knoflook en surinaams peper mee roosteren.
    dan leeg schrapen dan beetje zout erop.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!