Puf puf poğaça (zachte luchtige gevulde Turkse broodjes)
Alhoewel er natuurlijk al een recept voor poğaça op Mijn mixed kitchen staat, zijn er nog 1001 andere recepten om deze Turkse gevulde broodjes net even wat anders te maken. Dit succesrecept komt van mijn lieve vriendin S. en deze versie van poğaça is op dit moment echt mijn favoriet: puf puf poğaça (letterlijk opgeblazen broodjes) , hele zachte luchtige gevulde Turkse broodjes. Een makkelijk recept, snel te maken en met als uitkomst superzachte gevulde broodjes die ook na het afkoelen, invriezen en opwarmen heerlijk zacht blijven. Echt een aanrader!
Het fijne aan dit recept is dat het deeg niet hoeft te rijzen en dat ze tóch heel erg luchtig en gerezen worden na het bakken. Het komt denk ik doordat er twee blokjes verse gist worden gebruikt op één kilo meel, wat eigenlijk een dubbele hoeveelheid is (in theorie kun je dit ook vervangen door gedroogde gist maar ik vermoed dat het door de verse gist wel veel luchtiger wordt). Ik vond het de eerste keer dat ik ze maakte ook een beetje 'spannend' maar het werkt perfect en het scheelt heel veel tijd, binnen een uur staan er verse gevulde broodjes op tafel! Je kunt voor deze puf puf poğaça elke gewenste vulling gebruiken, hier in huize Mijn mixed kitchen is peynirli onverminderd populair dus deze lading heb ik gevuld met kaas en peterselie.
Turks recept
Puf puf poğaça (zachte luchtige gevulde Turkse broodjes)
Benodigdheden (voor 48 stuks poğaça)
1 kilo bloem
2 blokjes (42 gram per stuk) verse gist
500 ml melk
250 ml zonnebloemolie
3 eiwitten (het eigeel gebruik je voor het bestrijken)
1 eetlepel suiker
1½ eetlepel zout
gewenste vulling
om te bestrijken: 3 eigelen en sesam- en/of nigellazaad
Bereiding
Verwarm de melk tot het lauwwarm is. Roer er de eetlepel suiker doorheen en verkruimeld de twee blokjes gist erin. Laat dit vijf minuten staan zodat de gist actief kan worden. Voeg dan de zonnebloemolie, de eiwitten en het meel toe, roer door en voeg dan het zout ook toe. Stort het geheel op je werkblad en kneed dit in een minuut of vijf tot een soepel deeg. Dek het deeg even af terwijl je de vulling maakt. Ik maakte ze deze keer peynirli (met kaas): 300 gram Turkse witte kaas fijnprakken en vermengen met een handvol fijngesneden platte peterselie. Gebruik je warme vulling (zoals aardappelvulling of gehaktvulling) zorg er dan voor dat de vulling minstens tot lauwwarm is afgekoeld (zeker niet heet) om te voorkomen dat het deeg zacht wordt.
Verdeel vervolgens het deeg in zes bollen. Rol een bol uit tot een ronde deegplak (of iets wat op een cirkel lijkt...) en snijd hem in acht punten. Leg wat van de vulling op de onderzijde en rol het op tot een croissantvorm. Duw het puntje een beetje in het deeg zodat die tijdens het bakken niet gaat uitsteken. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Werk zo al het deeg af.
Je kunt ze overigens ook op een andere manier rollen, dat zijn de andere vormpjes die je op de foto ziet. Hiervoor vouw je eerst de twee punten van de lange zijde naar elkaar toe en leg je daar de vulling op. Maar ik vind de gangbare 'croissant' manier lekkerder, omdat je met de andere manier een hele hap brood zonder vulling hebt. Roer, als de eerste bakplaat vol is, de eigelen los en bestrijk de poğaça ermee. Strooi er sesam- en/of nigellazaad overheen. Bak de Turkse gevulde broodjes in de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn, dat duurt ongeveer een half uur.
Bewaren
Deze puf puf poğaça (luchtige gevulde Turkse broodjes) zijn perfect om in te vriezen, zo handig om achter de hand te hebben! Heb je ze nodig, laat ze dan rustig in het zakje ontdooien en warm ze nog even op in de magnetron (in de oven worden ze hard). Eventueel kun je ze ook direct vanuit de diepvries in de magnetron laten ontdooien en opwarmen.
Wat een leuke broodjes Eslem, ik heb ze gelijk opgeslagen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb zo vaak nog melk staan wat op moet, en weggooien is eigenlijk geen optie. Ben dus altijd opzoek naar recepten waar melk ik gaat.
De volgende keer wil ik er deze broodjes van bakken, maar dan met gedroogde gist (dat is altijd wel in huis).
Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
VerwijderenIk heb ze gemaakt en ze zijn gelukt! Super leuk om te maken en erg lekker om te eten :-)
VerwijderenDankjewel voor het recept.
Bedankt voor je reactie, leuk om te horen en graag gedaan natuurlijk!
VerwijderenBeste Eslem,
BeantwoordenVerwijderenDit recept kopieer ik naar mijn mailadres en ga ik uitproberen zodra ik in Marokko ben.
Jouw blog doet mij dagelijks watertanden!
Ramadan Mubarak.
Gr,
Gabrie
Wat leuk om te horen! Hopelijk lukken ze in Marokko ook!
VerwijderenIk heb ze gemaakt vandaag,ze zijn heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenGr elvira
Wat leuk om te horen, dank je wel!
Verwijderenis de instant dr oetker gist van de ah ook goed? zoja hoeveel zakjes moet ik gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan ook, je hebt dan 2 zakjes nodig.
VerwijderenHey die broodjes zien er heerlijk uit en wil ze vandaag is uitproberen.Nu wil ik het halveren want is best veel voor ons tween moet ik dan 2 of 1 eiwit gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenHmmm, ik zou voor 2 gaan. Denk dat 1 net te weinig is. Dan geen XL eieren nemen natuurlijk ;)
VerwijderenDank j wel voor je snellen antwoord.Ga vanmiddag lekker aan de slag.Wil een deel met kip en een deel met spinazie/fetakaas vullen heb er zin in.
VerwijderenLeuk, hopelijk lukken ze!
VerwijderenHallo, super bedankt voor het delen van dit recept!! Heb ze gisteren gemaakt en wat waren ze toch héérlijk.Precies zoals van de Turkse bakker :) Dat wordt ik vaak maken dus!
BeantwoordenVerwijderenOh ontzettend leuk om te horen! Dank je wel!
VerwijderenBedankt voor je lekkere recept! Ik heb deze vandaag ook gemaakt en iedereen vindt ze heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je berichtje! Ja ze zijn hier ook altijd een succesnummer :)
VerwijderenSuper dit recept, ideaal als je even snel een lekkere borek op tafel wil zetten. Heb m vandaag met spinazie gemaakt, omdat spinazie niet eruit kan smelten en we echt niet zoveel tijd hadden, heb ik er rechthoeken van gemaakt en het opgerold ipv croissantvorm. Heeft weer heerlijk gesmaakt!
BeantwoordenVerwijderenDat is zeker een goed idee voor als je haast hebt! Dank je wel!
VerwijderenHoi Eslem,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit recept! Ik heb ze onlangs gemaakt! Ik had het recept gehalveerd. Ze waren heerlijk! Ik proefde alleen wel nog de gist ( ik had 1 blokje gedaan op 500 gr bloem). Heb ik iets verkeerds gedaan of proef je de gist er sowieso wel een beetje doorheen doordat er best veel inzit? Alvast bedankt!!
De verhoudingen die je aangehouden hadden kloppen: het is inderdaad op zich veel gist voor de hoeveelheid bloem. Ik proef zelf nooit een gistsmaak maar dat ligt misschien ook aan de soort gist die je gebruikt of het merk? Ik weet het niet. Zelf heb ik er in ieder geval nooit last van. Gelukkig dat ze verder wel heerlijk waren!
VerwijderenIk heb vandaag deze broodjes gemaakt. Dit was de eerste keer en ze zijn super goed gelukt! Dankjewel voor het duidelijke recept!
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen! Dank je wel!
VerwijderenSalam Eslem,
BeantwoordenVerwijderenVandaag heb ik jouw broodjes gemaakt: ze zijn heerlijk gelukt! Bedankt voor het recept. Ik heb trouwens wel de droge giste gebruikt (wel zelfde blauw/geel pakje als die jij hebt gebruikt). Mijn broodjes waren niet zo heel veel gerezen. Ik denk dat dit komt omdat ik bij het uitrollen van de deeg tot een cirkel, de deeg wat plat heb gemaakt? Ik heb ongeveer een kwart van jouw hoeveelheid gemaakt en daarbij een halfe eetlepel droge gist gebruikt. Omdat ik dus maar de kwart hebt gemaakt, moest ik dus even rekenen,: en daar ben ik niet zo goed in (hihi). Het kan dus ook dat ik te weinig gist hebt gebruikt?
Groetjes
Shara-Z
Hoi Shara, dank je wel voor je bericht! Even denken, voor een kwart van het recept moet je een half blokje verse gist gebruiken en dat is 4 gram droge gist, dus je hebt zeker wel genoeg gebruikt. Alleen heeft droge gist wat meer tijd nodig om 'actief' te worden, waarschijnlijk heeft het daarmee te maken. Gelukkig waren ze wel lekker geworden!
Verwijderensuper hier was ik na opzoek!! ;) ga ze vandaag maken maar dan in pizza variant hoop dat ze dan ook lukken haha.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt lekker, hopelijk is het gelukt!
VerwijderenSelam aleikum lieverd,
BeantwoordenVerwijderenVandaag snel gemaakt en goed gelukt! Dank je voor het recept!
Liefs meryem/umm85 ;)
Aleikum selam canim :) super om te horen! Graag gedaan :)
VerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenMijn broodjes zijn niet zo zacht en de volgende dag niet vers. Verder doe ik alles volgens het recept. Maakt het wel uit of ik de hele ei er in doe of alleen eiwit?
Nee, dat zal geen verschil maken, alhoewel ik gewoon het recept zou aanhouden. Wat raar dat ze niet zo zacht zijn. Was je gist wel vers en heb je goed doorgekneed?
VerwijderenHallo ik wil graag de broodjes maken maar op welke stand moeten ze gebakken worden ik heb namelijk een combi magnetron oven en kom er nooit goed uit.. alvast bedankt!
BeantwoordenVerwijderenCombi magnetron vind ik zelf inderdaad niet fijn om mee te bakken. Als je hem op de ovenstand en dan 180 graden zet, zou het moeten lukken. Maar in mijn ervaring is het resultaat altijd minder dan in een gewone oven.
VerwijderenIk heb deze gisteren gemaakt en ze waren heerlijk! Ik heb wel vaker je recepten uitgeprobeerd en ze lukken altijd! Bedankt voor je heldere en duidelijke uitleg! Ga zo door!
BeantwoordenVerwijderenWat een lief berichtje en wat leuk om te horen, dank je wel!
VerwijderenRecepten om van te watertanden....!
BeantwoordenVerwijderenIk heb vandaag de puf broodjes gemaakt. Ik ben er wel een ochtendje mee bezig geweest ;-) Ik heb een gedeelte gevuld voor de kids met kaneelsuiker. Een gedeelte met feta (ik voeg daar nog iets gedroogde munt en dille aan toe naast de peterselie) en een gedeelte gehaktmengsel. Ik had niet alle melk nodig om een mooi deeg te krijgen. Wat handig dat het deeg meteen gebruiksklaar is! Daar hou ik van.
Ik had alleen verwacht dat ze helemaal zacht zouden zijn, maar bij mij hebben ze een knapperig randje. Superlekkere broodjes! De gehaktvariant is ook overheerlijk.
Groetjes
Caroline
Bedankt voor je leuke reactie! Fijn dat ze zo in de smaak zijn gevallen!
VerwijderenDe dag na het maken heb ik ze opgewarmd in de magnetron in een plastic zakje. Dat gaat super! En nu zijn ze wel lekker zacht ;-)
BeantwoordenVerwijderenOmdat ik geen plaats meer had in de vriezer heb ik de helft weggegeven....maar ik ga plaats maken zodat ik deze broodjes nog een keer kan maken!
Ik heb nog wat Turkse recepten van mijn kookcursus.....eigenlijk horen die op jouw 'mijnmixedkitchen' thuis vind ik
groetjes
Caroline....
Leuk om te horen! Wat betreft de recepten: ik gebruik alleen mijn eigen recepten waarvan ik zeker weet dat het succesrecepten zijn, maar je mag altijd suggesties mailen naar info@mijnmixedkitchen.nl .
VerwijderenGa ze weer maken deze heerlijke broodjes. Mijn kinderen zijn er gek op en ik vind het fijn dat ze zo snel te maken zijn.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het delen van je recepten
Leuk om te horen en graag gedaan natuurlijk!
VerwijderenHallo, wat een lekkere broodjes. Ik doe er wel een ochtendje over om ze te maken...maar ze zijn meer dan de moeite waard. lekker zacht. Heerlijk!! Nu nog andere recepten uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen, ik ben blij dat ze in de smaak vallen!
VerwijderenHallo. bedankt voor het recept! Ik heb de broodjes vanmiddag gemaakt precies volgens je recept. Ze waren lekker maar jammer dat ze tijdens het bakken nauwelijks zijn gerezen.Waar kan dat aan liggen?
BeantwoordenVerwijderenWat jammer! Waarschijnlijk was je gist niet goed meer?
VerwijderenBedankt voor je reactie! Wat raar had de gist de dag ervoor bij de bakker gekocht!
BeantwoordenVerwijderenDat is inderdaad gek, maar ook gist van de bakker kan over de datum zijn :) . Ik koop mijn verse gist altijd voorverpakt uit de koelkast, bij ons is dat gewoon bij de Turkse winkel te koop. Daar staat namelijk een THT-datum op dus dan weet ik zeker dat de gist nog goed is.
Verwijderenis dat niet ongezond die dubbel gist en teveel of maakt dat niet uit hoeveel je gebruikt groet
BeantwoordenVerwijderenWelnee, waarom zou dat ongezond zijn?
VerwijderenHeb ik 2 zakjes van 7 gram nodig voor 500 gr meer of zit ik verkeerd had ze toch gemaakt eerste keer gelukt met gehakt erin 2 de keer zonder gehakt en mislukt en nog deeg van niet luchtig wat heb ik verkeerd gedaan
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het daarmee wel klopt maar je moet even de hoeveelheid verse gist naar gedroogde gist omrekenen. Op internet staan veel conversietabellen.
VerwijderenIk zal ze vandaag gaan uitproberen alleen hoeveel eetlepels van gedroogde gist moet ik gebruiken? Ik heb alleen gedroogde gist en geen blokjes gist of dr oetker gist zakjes. Kun je mij z.s.m terug berichten/reageren. Groetjes
BeantwoordenVerwijderenJe kunt de verse gist vervangen door 16 gram droge gist.
Verwijderenhoi eslem wat een heerlijke broodjes zeg ik heb er ook andere vormpjes bij gemaakt ik wilde er een foto bij plaatsten maar dat gaat niet maar ze smaakte heerlijk en mijn man was onder de indruk altijd leuk haha.
BeantwoordenVerwijderenEerste keer dat ik dit recept gebruik en de broodjes zien er heerlijk uit...ze zien er super uit in de oven en zijn lekker zacht en makkelijk te maken. Hopelijk smaken ze even lekker als ze eruit zien. Heb ze trouwens niet in croissant vorm gemaakt maar gewoon halve cirkel zoals je ze bij de bakker ook ziet en dat gaat goed :)
BeantwoordenVerwijderenHopelijk smaakten ze net zo goed als ze eruit zagen!
VerwijderenKan ik de eieren vervangen? Zo ja, waarmee?
BeantwoordenVerwijderenIk ben bang van niet!
VerwijderenGesmuld hebben we van deze broodjes!
BeantwoordenVerwijderenEenvoudig recept en ook de volgende dag waren ze nog erg lekker
Dankjewel voor het delen van dit recept
Wat leuk om te horen en graag gedaan!
VerwijderenHoi
BeantwoordenVerwijderenBedoel je misschien theelepel zout en suiker of is het echt een eetlepel?
Een eetlepel. Is niet veel voor een kilo bloem hoor :)
VerwijderenIs het ook mogelijk om deze in de vorm van normale pogaca te maken?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Met mijn twee linker handen heb ik ze vandaag ook gemaakt wat waren ze lekker zacht en heerlijk!! Bedankt voor je overzichtelijke recept..
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze ook gemaakt vandaag, heb alles gehalveerd en 2 eiwit gedaan. Heb het wel een half uurtje laten rijzeb omdat ik een gistzakje had gebruikt. Deeg was zo plakkerig, kreeg het heel moeilijk gerold. Is dit de bedoeling?
BeantwoordenVerwijderenHoi hoi. Ik wil de deeg graag gaan vullen met spinazie en feta.. hoe maak ik de vulling? Ik heb verse spinazie.. moet er nog peper of iets op.
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt
Ga ze zometeen maken met de turkse kaas. Heb je ook een lekker gehakt receptje waar ik het mee kan vullen?
BeantwoordenVerwijderenDank je wel.
Salam, doe je er 1,5 EETlepel zout in? Of moet het 1,5 THEElepel zijn?
BeantwoordenVerwijderen