woensdag 27 november 2013

Fırında patatesli omlet (omelet met aardappels, kaas en peterselie uit de oven)

Laatst kwam een lief vriendinnetje bij mij 'ontbijten' (Turks ontbijt, lunchtijd voor Nederlands begrippen :-) ) en ik wilde net even wat anders op tafel zetten dan de standaard börek of andere 'kahvaltılıklar' (Turkse ontbijtgerechten). Gelukkig liep ik tegen het recept van deze 'fırında patatesli omlet' aan: een rijkgevulde 'omelet' (of ovenschotel, hoe je het wil noemen) met aardappel, kaas, peterselie, sucuk en ei natuurlijk. Perfect voor een uitgebreid ontbijt, brunch, lunch...Zelfs tijdens het avondeten misstaat deze schotel absoluut niet!


Het fijne van dit soort recepten is dat je er van alles in kan verwerken. Zo kun je de mozzarella vervangen door gewone Goudse geraspte kaas en in plaats van sucuk zou je ook stukjes gebakken kipfilet kunnen gebruiken, of zelfs een blikje tonijn. Ik vond deze variant van de ovenomelet wel heel lekker: de sucuk zorgt voor een beetje pit, de kaas voor wat zoutigheid en de aardappels en het ei geven de samenhang. Echt een heel lekker gerecht wat eigenlijk bij iedereen wel in de smaak valt.


Recept

Fırında patatesli omlet (omelet met aardappels, kaas en peterselie uit de oven)

Benodigdheden

4 middelgrote aardappels
1 ui
1 stuk (klein worstje, 100 gram) sucuk
1 halve plak (100 gram) Turkse witte kaas
1 bol mozzarella
4 eieren
1 eetlepel meel
2 eetlepels olijfolie
4 eieren
1 handvol platte peterselie
zout, peper, pul biber


Bereiding

Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze gaar. Snij ondertussen de ui en peterselie fijn en de sucuk in kleine blokjes. Prak de Turkse witte kaas fijn met een vork. Roer de eieren los met het meel, zout en peper. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Als de aardappelblokjes gaar zijn, giet deze dan af en stort ze in de ovenschaal. Voeg de ui, peterselie, sucuk, pul biber en witte kaas toe en schep alles goed om. 


Giet vervolgens het eimengsel eroverheen en leg stukjes mozzarella (ik scheurde ze gewoon af, maar je kunt ze natuurlijk ook snijden) erboven op. Zet het geheel in een oven op 200 graden tot de bovenkant mooi bruin gekleurd is: bij mij duurde dit 40 minuten. Deze omelet is zowel warm als koud erg lekker!


Bewaren
Je kan deze ovenschotel afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren. Voor serveren eventueel even opwarmen in de oven, of gewoon lekker koud opeten.


10 opmerkingen:

  1. Heeerlijk zeg. Dit kun je ook perfect als lunch of avondeten doen. Lijkt mij erg lekker.

    Liefs Suus van Food Bandits

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is eigenlijk op alle momenten van de dag zowel koud als warm lekker, erg praktisch ;). Dank je wel!

      Verwijderen
  2. Oh wat een heerlijke website. Ik heb zelf een jaar in Istanbul gestudeerd en ik ben helemaal verliefd geworden op Turkije en op de Turkse keuken. Toen ik je website ontdekte zat ik te stuiteren van enthousiasme.
    Ik mag helaas best veel dingen niet eten, vanwege buikklachten, maar ik ga heel snel een aantal recepten proberen die ik aan kan passen aan mijn dieet :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te lezen! Gaaf zeg dat je een jaar in Istanbul hebt gewoond. Zag de prachtige foto's op je site, erg mooi. Ik ben zelf maar 1 keer in Istanbul geweest en dat is echt veel te weinig, zo'n mooie stad. Hopelijk lukt het je de recepten aan te passen, als je hulp nodig hebt, geef maar een gil :)

      Verwijderen
  3. Ik wil dit vanavond graag maken maar wat voor meel moet ik gebruiken? Ik heb zelfrijzend bakmeel in huis, is dat goed of moet ik andere kopen?
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb gewoon meel gebruikt maar omdat het maar 1 eetlepel is, is zelfrijzend bakmeel in dit geval ook prima hoor.

      Verwijderen
    2. Top, dankjewel voor je snelle antwoord.

      Verwijderen
    3. Het was heel erg lekker! Had er een linzensoepje bij gemaakt en lekker vers brood. Prima als simpele maar heerlijke avondmaaltijd.

      Verwijderen
  4. Ik ben echt dol op turks eten. Dit lijkt me echt heerlijk dus ik ga het ook proberen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!