zondag 10 november 2013

Kaymaklı kuru kayısı tatlısı (gedroogde abrikozen gevuld met kaymak)

Net als kabak tatlısı (Turkse zoete pompoen) wordt ook deze Turkse tatlı (zoetigheid) gemaakt met fruit. Voor deze kaymaklı kuru kayısı tatlısı (gedroogde abrikozen gevuld met kaymak) worden gedroogde abrikozen gebruikt. Turkije is de grootste producent van abrikozen ter wereld. Met name in de provincie Malatya (in het zuidoosten van Turkije) worden heel veel abrikozen geoogst. Wat betreft gedroogde abrikozen komt zelfs wereldwijd 85 tot 90% uit Turkije! Dit receptje is dus met recht een echte Turkse specialiteit. Belangrijker nog: het is erg lekker en niet overdreven zoet, maar heeft door de abrikozen en de kaymak (Turkse zure room) een lekker contrast tussen fris en zoet. 


Het maken van deze gevulde abrikozen is niet moeilijk maar het is wel handig als je er op tijd mee begint, omdat de abrikozen eerst moeten weken en na het koken en vullen ook goed moeten afkoelen. Deze kaymaklı kuru kayısı tatlısı zijn het lekkerst als je ze koel (uit de koelkast) serveert, 's middags bij de thee of 's avonds na het eten. Ik ben geen hele grote fan van tatlılar maar deze soort is daar een uitzondering op, de combinatie van fris en zoet maakt het echt tot een geweldig hapje.


Recept
Kaymaklı kuru kayısı tatlısı (gedroogde abrikozen gevuld met kaymak)

Benodigdheden

25 stuks gedroogde abrikozen
150 gram suiker
100 gram kaymak
citroensap


Bereiding
Laat de abrikozen minimaal zes uur, het liefst een hele nacht, weken in 500 ml koud water. Schep, als de abrikozen geweld zijn, ze uit het water, voeg de suiker toe aan het weekwater en laat dit aan de kook komen. Voeg de gewelde abrikozen toe en laat het geheel een half uurtje zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Voeg een paar druppels citroensap toe, schep de abrikozen uit de pan en laat de siroop vervolgens inkoken door het zonder deksel op hoog vuur te laten koken tot het een redelijk stroperige substantie is.


Laat de abrikozen afkoelen en snij ze vervolgens open (maar niet helemaal doormidden). Mijn abrikozen hadden geen mes nodig en waren vaak al half doormidden door het weken en koken, maar dat zal per soort verschillen. Vul elke abrikoos met behulp van een theelepel met kaymak en 'plak' ze weer dicht. Druppel er wat van de suikersiroop over en strooi er eventueel wat gehakte pistachenootjes overheen.


Bewaren
Kaymaklı kuru kayısı tatlısı kun je een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren.


10 opmerkingen:

  1. Mmmm, het "klinkt"erg lekker allemaal, zal het eens maken, erg handig dat je veel foto's erbij plaats, zo kan ik het allemaal goed bekijken. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Tineke! Dat is inderdaad ook de reden dat ik er foto's bij plaats: om de instructies te verduidelijken én om te laten zien dat het vaak helemaal niet zo moeilijk is als het misschien klinkt! :-)

      Verwijderen
  2. Dat ziet er echt lekker uit !! En zo te lezen ook niet heel moeilijk om te maken .
    liefs, sara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Nee moeilijk is het zeker niet en het smaakt heerlijk dus ik kan het je zeker aanraden :-)

      Verwijderen
  3. Oh, dat ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker ook een keer proberen, denk dat ze thuis erg in de smaak zullen vallen!
    Ik zie nog meer lekkere recepten op je site, dus kom hier zeker vaker terug :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik ben benieuwd of ze inderdaad in de smaak vallen! Ik probeer om de dag iets nieuws te posten hier dus er is altijd wat te beleven :-)

      Verwijderen
  4. Dag Eslem,

    Zit even met een vraagje. Worden de abrikozen niet te zacht, waterig na zo lang weken plus nog koken? Tijdje terug heb ik tutti frutti gemaakt met o.a gedroogde abrikozen uit de supermarkt. Na een nacht weken waren ze al vrij zacht en waterig, geen bite meer. Morgen even wat abrikozen halen en dan dit recept uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals je op de foto's ook kan zien bleven de abrikozen redelijk stevig, ze worden natuurlijk wel wat zachter maar het viel mij ook mee dat ze zo goed hun vorm behielden. Ik had abrikozen uit de Turkse winkel, geen idee of daar nog kwaliteitsverschil in zit. Het was hoe dan ook erg lekker dus ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
    2. Ze zijn helaas mislukt Eslem. Ik heb de abrikozen een nacht laten wellen plus nog half uurtje zachtjes laten koken. Ze bleven idd stevig genoeg om te vullen. Alleen ging het mis bij het vullen. Ik haalde de mascarpone half uurtje voor gebruik uit de koelkast gehaald zodat die wat zachter werd. Vervolgens heb ik een spuitzak gevuld met mascarpone en die even opzij gezet omdat ik werd geroepen. Toen ik terugkwam was de mascarpone gaan schiften. Begrijp niet hoe mascarpone zomaar kan schiften in een spuitzak. Maargoed desondanks heb ik de abrikozen gevuld en ze smaakten goed! Binnenkort nog maar een keer proberen..

      Verwijderen
    3. Oh wat jammer! Gelukkig dat de abrikozen in ieder geval wel gelukt waren. Die mascarpone was dan zeker niet meer goed ofzo. Raar. Nou ja goed excuus om ze nog een keer te maken! ;)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!