maandag 4 november 2013

Mooie én lekkere snickerbars met een gemarmerde chocoladelaag

Het recept voor deze mooie én lekkere snickerbars met een gemarmerde chocoladelaag was ik al diverse keren tegengekomen op diverse forums. En toen Jorien van Tres Adorable het recept ook nog eens postte op haar blog met een duidelijke beschrijving, kon ik mezelf écht niet meer bedwingen om deze bars eens te proberen. En daar heb ik, met een paar kleine aanpassingen in het recept, geen spijt van! Dit zijn heerlijke zachte zoete 'bars' met een bite van de pinda's en koekjes, en met een dun chocoladelaagje als bodem en een lekker dikke bovenlaag van melk- en witte chocola! Bovendien smaken ze niet alleen super maar zien ze er ook nog eens prachtig uit. Echt ideaal om mooi ingepakt als kadootje weg te geven. 


In dit recept gebruik je (gezoete) gecondenseerde melk. Ik had dit nog nooit gebruikt, maar zie het wel vaak staan bij bakrecepten (als je het blikje een paar uur kookt krijg je karamel, daar wordt het vaak voor gebruikt). Het is in elke supermarkt te krijgen en staat over het algemeen bij de Indonesische producten. Het smaakt absoluut niet naar melk, dus wees niet bang voor een 'melk'achtige smaak. Verder koos ik voor gezouten pinda's, omdat ik het contrast van zout met de chocola erg lekker vind. Ik heb wel eerst de pinda's even een beetje afgewreven met een schone theedoek om overtollig zout eraf te krijgen. Houd er verder rekening mee dat het geen moeilijk recept is, maar wel even tijd kost doordat de laagjes steeds moeten opstijven. Het lekkerst is het als je het na de laatste chocoladelaag een nachtje in de koelkast laat staan zodat alles goed opstijft. Ook na aansnijden heb ik in het koelkast bewaard. Oh, en natuurlijk kun je volop variëren met dit gerecht: hazelnoten in plaats van pinda's, andere koekjes (speculaas lijkt me heerlijk!), pure chocola...


Recept
Snickerbars met een gemarmerde chocoladelaag

Benodigdheden (voor ongeveer vijftig stuks)

200 gram biscuitjes
500 gram gezouten pinda's
1 blikje gezoete gecondenseerde melk
3 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels honing
3 theelepels koekkruiden (of kaneel)
400 gram melkchocolade
100 gram witte chocolade
zonnebloemolie


Bereiding
Dit recept is voor één bakplaat of twee bakvormen. Omdat er in mijn koelkast geen bakplaat past, heb ik twee bakvormen (één springvorm 26 cm en één brownievorm 20x30) gebruikt. Bekleed deze eerst met bakpapier (smeer een klein beetje boter op de bodem om het bakpapier vast te 'plakken'). Maal vervolgens de koekjes en pinda's fijn in de keukenmachine. Ik heb dit expres niet helemaal tot poeder gedaan, omdat ik wel van een beetje 'bite' hou. Let in ieder geval op met de pinda's dat het geen pindakaas wordt. Roer de fijngemalen koekjes en pinda's door elkaar, voeg het cacaopoeder en de koekkruiden toe en roer nogmaals door. Voeg dan de honing en de gecondenseerde melk toe en meng alles goed (met een pollepel) tot het een goed gemixte massa is. Verdeel het dan over de twee bakblikken, druk stevig aan en strijk glad met de achterkant van een lepel. Laat dit een paar uur in de koelkast opstijven.


Smelt vervolgens 150 gram van de melkchocolade au-bain marie. Roer er, als de chocola gesmolten is, een heel klein scheutje zonnebloemolie door en verdeel het over de twee bakvormen. Smeer dit snel uit (met de achterkant van een lepel) tot een dun laagje wat het hele pindamengsel bedekt. Dit wordt straks de onderkant van de koekjes. Zet de bakvormen wederom een uurtje in de koelkast om op te stijven.


Keer, als de chocoladelaag hard is, de bakvormen om op een groot bord (of snijplank, haha). Trek voorzichtig het bakpapier van de bodem (wat nu de bovenkant gaan worden). Smelt de resterende 250 gram melkchocola au-bain marie en doe alvast de witte chocolade in een plastic zakje wat je dichtknoopt. Leg dit zakje in het hete (niet kokende!) water van de au-bain marie. Giet een klein beetje zonnebloemolie door de gesmolten melkchocolade en verdeel het over het pindamengsel, smeer het gelijkmatig uit. Knip vervolgens een klein puntje van het zakje witte gesmolten chocola af en maak horizontale lijnen over de nog zachte melkchocoladelaag. Trek vervolgens verticale lijnen (om en om: van boven naar beneden én van beneden naar boven) door de witte chocolade zodat een marmereffect ontstaat. Het hoeft niet perfect: bij mij zaten er nog een paar stukjes in de witte chocola waardoor mijn marmereffect niet heel netjes was, maar straks, eenmaal gesneden, zien de koekjes er toch wel mooi uit. Zet de koeken nog een aantal uur in de koelkast om op te stijven. Snij ze daarna in ruitjes (of vierkanten, of repen...) met een scherp mes.


Bewaren
De bars zijn, in de koelkast, prima een aantal dagen houdbaar.




17 opmerkingen:

  1. "Echt ideaal om mooi ingepakt als kadootje weg te geven" Zal ik je straks mn adres even geven. Looks soooo yummie!

    Liefs Noor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik zou je ze met liefde opsturen, helaas heb ik ze met het Offerfeest allemaal al weggegeven!

      Verwijderen
  2. Hoi
    Ik heb hem gemaakt voor oudjaarsavond en hij was heerlijk!
    De volgende keer maak ik hem met rozijnen en andere noten. Leuk om te variëren . Ga zo door met je lekkere recepten.
    Gr mujo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen Mujo! Inderdaad, ook hiermee kun je weer alle kanten op. Ik probeer zeker om door te blijven gaan, ik vind het veel te leuk om te stoppen ;)

      Verwijderen
  3. leuk om deze koekjes hier ok terug te zien,ik maak ze ook al jaren (noem ze marmerkoekjes),altijd een succes!groetjes ellouisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, je komt ze overal tegen! Altijd een succes inderdaad :)

      Verwijderen
  4. Ik heb deze gister gemaakt voor de verjaardag van mn vriend en het was een groot succes. Vandaag ook wat uitgedeeld op mn werk en ook daar vond iedereen het lekker. Bedankt voor dit geweldige recept :)
    Ik ga het zeker vaker maken en ook varieren met de vulling. Lekker lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is echt heerlijk! Dank voor het duidelijke recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijke bars! Ik heb ze nu voor de tweede keer gemaakt maar dan met een aanpassing van de melk. 60 gram boter smelten, 4 eetlpels donkere basterd erdoor en dan de mek erbij. Al roerend met een garde koken tot caramel. Nu smaken ze nog meer naar snickers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goede tip! Dank je wel voor het delen!

      Verwijderen
    2. Ik heb ze vandaag uitgedeeld op mijn werk. Het oordeel was dat het lekkerder was als de vorige keer. Kan natuurlijk ook zijn vanwege de pinda's die ik nu wel gezouten erin gedaan heb in plaats van ongezouten :)

      Verwijderen
  7. Gisteren gemaakt, na één avond was alles opgegeten. Mijn zoon en schoondochter kwamen langs en hebben ook een stuk meegenomen naar huis. Het is echt een heerlijke snack.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!