maandag 25 november 2013

Speculaascake met kruidnootjes (foodblogswap)

Hoera, ik kan ook eindelijk meedoen met de fameuze foodblogswap! Een superleuk initiatief van foodbloggers op Facebook waarbij deelnemende foodbloggers een andere foodblog krijgen toegewezen om een recept van te kiezen. En ik had geluk, want voor mijn eerste foodblogswap kreeg ik de prachtige en uitgebreide site van Maaike, MiCook, toegewezen! Dat maakte de keuze voor een recept niet echt makkelijker...Ik volg haar blog al lange tijd en wist dus wel dat er veel lekkere gerechten op staan. Maar als je er dan echt eentje moet uitkiezen, pfoei, valt niet mee! Uiteindelijk besloot ik deze heerlijke speculaascake met kruidnootjes te bakken, eens wat anders dan alle gevulde speculaas en andere varianten die je deze dagen voorbij ziet komen. En met succes! Het rook niet alleen heerlijk in de keuken, maar de cake smaakt ook geweldig, met af en toe een kleine verrassing als je een kruidnootje tegenkomt. En...stiekem maakte ik nog een (klein) gerechtje van MiCook, dat staat onderaan dit bericht.


Voor deze speculaascake heb je naast de standaard cake-ingredienten niet zo heel veel nodig: speculaaskruiden en kruidnootjes does the trick. Toevallig had ik nog rietsuiker liggen en dat leek me wel goed passen bij de smaak van deze cake, heb je het niet in huis dan is kristalsuiker natuurlijk ook prima. Achteraf gezien hadden er wat mij betreft nog wel iets meer kruidnootjes in de cake gemogen, ik denk dat ik een volgende keer 120 gram zou gebruiken in plaats van 80 gram. Het lijkt me ook heel lekker om chocoladepepernoten te gebruiken in plaats van normale kruidnootjes...Ik vond het heel leuk mee te doen aan de Foodblogswap én leuk om te lezen hoe Ramona van A Dutchie Baking bazlama maakte van Mijn mixed kitchen!


Recept
Speculaascake met kruidnootjes

Benodigdheden (voor één cakevorm)
200 gram zachte roomboter
200 gram zelfrijzend bloem (of 200 gram bloem en 1 zakje bakpoeder)
150 gram lichte basterdsuiker
50 gram rietsuiker (of kristalsuiker)
4 eieren
4 theelepels koek- en speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
80 gram kruidnootjes
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout


Bereiding
Mix de zachte roomboter (ik vergeet altijd hem van tevoren uit de koelkast te halen, 1 minuutje in de magnetron op hoog vermogen helpt) met de basterdsuiker, rietsuiker en vanillesuiker tot het mengsel heel luchtig en licht van kleur wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Vet ondertussen je cakevorm in met wat roomboter en bekleed hem met bakpapier. Als het botermengsel goed geklopt is, voeg je er de eieren één voor één aan toe: voeg pas de volgende toe als het vorige ei helemaal door het mengsel is opgenomen.


Voeg vervolgens de bloem, gemengd met kaneel, speculaaskruiden en zout, beetje bij beetje toe. Schep de kruidnootjes door het beslag heen en doe het beslag in de cakevorm. Bak de cake in de oven op 160 graden. Controleer na een uur of de cake al gaar is door er met een mes of sateprikker in te prikken: als die er schoon uitkomt is de cake goed. Bij mij had de cake nog een kwartier extra nodig om mooi gaar te worden.


Bewaren
Deze speculaascake met kruidnootjes kun je goed ingepakt (bijvoorbeeld in aluminiumfolie) een dag of vier bewaren. Je kan de cake ook invriezen.



En...nog een klein extraatje! Ik maakte ook nog gezonde chocomousse die met veel enthousiasme door Wildebras en Krullenbol werd ontvangen. Het snelle en makkelijke recept vind je op MiCook.

3 opmerkingen:

  1. Oooh, wat leuk, Eslem! :)

    Ik had echt niet verwacht dat je deze cake zou gaan maken! :) Hij ziet er erg mooi uit! De kruidnoten zijn goed te zien.

    En wat leuk dat je ook nog de chocomousse hebt gemaakt en dat de meiden er zo enthousiast over waren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie Maaike, ik vond de cake wel passen bij de tijd van het jaar, haha! Heel erg leuk om zo 'met een doel' door jouw mooie blog te struinen

      Verwijderen
    2. Oooh, dank je wel Eslem! :)

      Haha, past inderdaad goed bij de tijd van het jaar! ;)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!