woensdag 18 juni 2014

Ispanaklı kol böreği (opgerolde börek met spinazie en feta)

Al eerder maakte ik een grote versie van deze börek in 'slakkenhuis'vorm, dit zijn wat kleinere lichtere varianten met een vulling van spinazie en feta/Turkse witte kaas (ıspanaklı kol böreği). Lekker knapperig met een leuke vorm én een heerlijke vulling: de combinatie van verse spinazie en Turkse witte kaas is heerlijk!


Het baklavadeeg wat voor deze ispanaklı kol böreği (opgerolde börek met spinazie en feta) wordt gebruikt smaakt niet zoet maar gewon heel neutraal. Je kunt het in elke Turkse of Marokkaanse winkel krijgen, het ligt meestal in de koeling. In deze spinazievulling past knoflook overigens ook heel goed, maar omdat wij na het eten van deze börek nog weg moesten, heb ik de knoflook deze keer achterwege gelaten. Ik gebruikte deze keer een restje tülüm peynir (gekruide kaas), maar gewone Turkse witte kaas is denk ik lekkerder, deze is net wat te sterk van smaak. Natuurlijk kun je ook elke andere gewenste vulling voor deze opgerolde börek gebruiken.


Turks recept
Ispanaklı kol böreği (opgerolde börek met spinazie en feta)

Benodigdheden (voor acht stuks börek)
1 pak baklavadeeg
450 gram verse spinazie
1 ui
100 gram Turkse witte kaas
100 ml melk
50 ml zonnebloemolie
2 eieren
sesam- en/of nigellazaad


Bereiding
Doe de spinazie in een ruime schaal en zet het geheel onder water. Laat het even zo staan zodat eventuele zandkorreltjes losweken. Snij ondertussen de ui fijn en fruit hem (in een ruime pan) aan in een scheutje olie. Giet de spinazie af, snij de bladeren even grof door en doe alles bij de ui in de pan.


Bak de spinazie op middelhoog vuur in een minuut of vijf tot het geslonken is. Doe het spinaziemengsel dan in een zeef of vergiet en laat het goed uitlekken en afkoelen. Scheid één van de twee eieren en zet de eierdooier apart weg (deze is voor het bestrijken van de börek straks). Roer het eiwit los met het andere ei en voeg de melk en olie toe. Prak de kaas los met een vork en meng deze door het afgekoelde spinaziemengsel. Neem één vel baklavadeeg en besmeer dit licht met het eimengsel. Leg er een volgende vel bovenop. Leg dan aan de onderzijde wat van de spinazievulling en rol het deeg naar boven op (let op, wacht hier niet mee, want door het vocht en de warmte van de vulling wordt het deeg heel zacht). Rol het vervolgens op in de vorm van een slakkenhuis en vouw daarbij het buitenste puntje onder het slakkenhuis.


Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en werk zo al het deeg af. Ik hield op het laatst één vel over: dat heb ik doormidden gesneden en zo een laatste kleinere opgerolde börek gemaakt. Bestrijk de böreks met de losgeklopte eierdooier en strooi er sesam- en/of nigellazaad overheen. Bak de böreks in de oven op 180 graden ongeveer een half uur tot ze goudbruin zijn.


Bewaren
Ispanaklı kol böreği (opgerolde börek met spinazie en feta) kun je eenmaal afgekoeld goed ingepakt in folie of plastic een dag bewaren. De volgende dag even opwarmen in de oven (10 minuten op 180 graden). Wil je het langer bewaren, vries het dan in.


14 opmerkingen:

  1. Hoi,

    Kan je dit recept ook alleen met kaas maken?

    Gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het recept net gemaakt. De Börek was heel lekker.
    Bedankt om het met ons te delen ;-)
    Gr
    Khadija

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag gemaakt, heerlijk . ( kaas en peterselie en kaas en spinazie )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan ik het ook gewoon opstapelen in een oven plaat . Wil het voor een grote groep maken dacht is net zo makkelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bovenop elkaar bedoel je? Nee dat gaat niet. Dan worden degenen onderaan bleek en zacht, niet gaar. Ze moeten naast elkaar gebakken worden.

      Verwijderen
  5. Kan ik ook Turkse yoghurt gebruiken ipv melk?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Merhaba Eslem, Laatst gemaakt, erg lekker. Ik wil ze deze week weer gaan maken maar dan met beyaz peynir en maydonaz. Hoeveel heb ik daar dan van nodig? Iyi aksamlar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je aan één plak peynir en een flinke hand peterselie wel genoeg hebt.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!