zondag 3 augustus 2014

Maaltijdsalade van bulgur met tonijn, avocado en rauwkost

Soms heb ik zin in een simpele avondmaaltijd (of een iets uitgebreidere gezonde lunch). Een maaltijdsalade is altijd een goede optie. Zelf gruwel ik van koude (kleffe) pasta als basis en aardappels moeten weer gekookt worden, maar bulgur als basis vind ik echt ideaal: even wellen in kokend water en klaar! Bovendien is het ook nog eens relatief gezond. Voor deze maaltijdsalade van bulgur met tonijn, avocado en rauwkost ben ik gewoon mijn koelkast en voorraadkast ingedoken en deze combinatie werkte verrassend goed. De romige avocado met de tonijn, bulgur en rauwkost was erg lekker en ook nog eens gezond. Wat wil een mens nog meer?


Bulgur is ideaal als basis van een maaltijdsalade omdat het zo lekker neutraal is en de smaken van de andere ingrediënten makkelijk opneemt. Dit recept kun je dan ook op alle mogelijke manieren aanpassen, maar laat de avocado niet weg: die is met de tonijn echt de gangmaker in dit gerecht.


Recept
Bulgursalade met tonijn, avocado en rauwkost

Benodigdheden (voor drie personen)

1 glas (150 gram) köftelik (of çigköftelik) bulgur
1 avocado
1 blikje tonijn op olie
2 tomaatjes
2 bosuitjes
2 augurken
1 rode puntpaprika
1 groene peper
1 handvol platte peterselie en/of dille
zout, peper


Bereiding
Doe de bulgur in een kom en giet er dezelfde hoeveelheid kokend water eroverheen (in dit geval dus 1 glas). Dek de bulgur af met een deksel of stukje keukenfolie en laat het even staan. Snij ondertussen de puntpaprika, peper, augurk, tomaat, bosuitjes, peterselie en dille fijn. Schil de avocado en snij deze in wat grotere blokjes. Giet het blikje tonijn af.


Roer de gewelde bulgur los met een vork en roer alle ingrediënten erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Ik vond het lekker om er op mijn bord nog wat citroensap overheen te druppelen.


Bewaren
Deze maaltijdsalade van bulgur met tonijn, avocado en rauwkost kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren. 


10 opmerkingen:

  1. Goed idee! Koude pasta is zo zwaar, bah... Heb nog flink wat kip over van de gebraden dame van gisteravond (met tomaat-rode ui-olijf salade met walnotenpesto en zelf gebakken kruidenbroodjes....). Eens kijken wat er nog aan groentjes in huis zijn. Dankjewel voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, hopelijk vind je een lekkere combi!

      Verwijderen
    2. Het was heerlijk! Het werd met kip, tomaat, rode ui, peterselsie, bieslook en gebakken champignons. Worden er eigenlijk wel paddenstoelen gebruikt in de Turkse keuken? In mijn Turkse kookboeken kom ik ze eigenlijk maar heel af en toe tegen.

      Verwijderen
    3. Klinkt lekker! Ja paddestoelen (mantar) zijn geliefd in Turkije maar vaak gewoon heel basic gebakken met evt. een eitje erdoorheen.

      Verwijderen
  2. Restjes koude pasta kunnen trouwens wel goed als extra vulling in de soep...!
    Komt het toch nog van pas....grinnik....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit wordt mijn iftaar vanavond, inshaAllaah.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!