vrijdag 19 september 2014

Kahvaltı salatası (Turkse salade met puntpaprika en witte kaas)

Als je ooit in Turkije bent geweest heb je dit ongetwijfeld 's ochtends weleens voor je neus gehad in een hotel: een traditioneel Turks ontbijt bestaande uit tomaat, komkommer, Turkse witte kaas en olijven. En alhoewel ik het op zijn tijd best kan waarderen, vind ik deze combi toch een stuk lekkerder tijdens de lunch of bij het avondeten. Vaak maak ik het dan in de vorm van een salade, een soort Griekse salade maar dan dus op zijn Turks: kahvaltı salatası, letterlijk 'ontbijtsalade'. Dankzij de mooie kleurtjes alleen al om op tafel te zetten een feest!


Kahvaltı salatası (Turkse salade met puntpaprika en witte kaas) is simpel om te maken: snijden, dressing en klaar. De dressing maak ik altijd van gedroogde kruiden (bijvoorbeeld een kruidenmix zoals Italiaanse kruiden, maar ook salademix (shame on me!) is lekker) met wat olie. Ik heb zelf de olijven niet door de salade heen gemengd omdat niet iedereen dat even lekker vindt, maar je kunt natuurlijk ook de olijven gewoon fijnsnijden en door de salade mengen, of ze apart houden en bovenop leggen. Overigens is deze salade heel makkelijk om voor te bereiden: snij alle ingrediënten en zet ze zolang in de koelkast. Als je de salade dan op tafel wil zetten is het een kwestie van mengen, dressing eroverheen gieten en klaar.


Turks recept
Kahvaltı salatası (Turkse salade met puntpaprika en witte kaas)

Benodigdheden (voor drie personen)

1 kleine Turkse komkommer (of 1/3 gewone komkommer)
3 trostomaatjes
1 groene peper
1 rode puntpaprika
½ plak (100 gram) Turkse witte kaas (of feta)
1 handje zwarte olijven
1 kleine handvol platte peterselie en/of dille
(olijf)olie en (gedroogde) kruiden naar eigen smaak


Bereiding
Snij alle ingrediënten in blokjes die min of meer even groot zijn, en snij de peterselie fijn. Hou wat peterselie en kaas apart en meng de rest door elkaar. 


Maak een saladedressing door ongeveer twee eetlepels kruiden te mengen met een scheut olie. Giet dit over de salade en garneer de salade met de resterende peterselie, kaas en olijven.


Bewaren
Kahvaltı salatası (Turkse salade met puntpaprika en witte kaas) kun je door de dressing niet langer dan een paar uur bewaren.


5 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!