zaterdag 11 oktober 2014

Fırında somon balığı (zalm met aardappel en groenten uit de oven)

Als er bij ons vis op tafel staat, is dat meestal zalm. Zowel mijn man als Krullenbol en Wildebras vinden dat het lekkerst en ik ben er zelf ook nogal gek op, dus dat is makkelijk. Meestal bak ik de zalmfilets gewoon in de pan met wat kruiden. Toevallig kregen we afgelopen zomer in het vliegtuig naar Turkije ook zalm voorgeschoteld en die was, gestoofd met aardappelen en groenten, eigenlijk heel erg lekker. Ik besloot daarom ook eens fırında somon balığı (zalm met aardappel en groenten uit de oven) op tafel te zetten, en met succes! Dit was echt een heerlijk ovengerecht met zalm. Door het roosteren in de oven worden de paprika en ui superzoet en dat combineert echt geweldig met de vis.


Fırında somon balığı (zalm met aardappel en groenten uit de oven) is een heel simpel gerecht wat maar weinig voorbereiding vraagt en alleen maar wat tijd in de oven nodig heeft. Naast zalm kun je dit gerecht natuurlijk ook met allerlei andere vissoorten klaarmaken. Let dan wel op de garing van de vis én op die van de aardappels (snij ze vooral goed dun zodat ze goed gaar kunnen worden).


Turks recept
Fırında somon balığı (zalm met aardappel en groenten uit de oven)

Benodigdheden (voor drie personen)

600 gram zalmfilet (zonder huid)
4 middelgrote aardappels
3 Turkse groene pepers
2 rode puntpaprika's
1 ui
kruiden voor de vis (naar eigen smaak, ik gebruikte kant en klare viskruiden maar alleen zout en peper is ook al erg lekker)


Bereiding
Bekleed een bakplaat met bakpapier en besmeer met een klein beetje olie. Schil de aardappels, snij ze in dunne (echt dunne) plakjes en leg deze op de bakplaat. Strooi er wat zout overheen. Schil de ui, snij in plakjes en verdeel ze over de aardappelschijfjes. Snij de zalmfilets in vierkante stukken, breng ze op smaak met de kruiden en leg ze op de aardappels/uien.


Snij de pepers en puntpaprika's in repen (verwijder de zaadlijsten) en verdeel deze tussen de zalm. Schuif de bakplaat in de oven en bak het geheel op 200 graden in ongeveer 40 minuten gaar: controleer of de aardappels gaar zijn door er even in te prikken en snij het dikste stuk zalm open om de garing te controleren (zalm hoeft niet helemaal gaar te zijn, naar eigen smaak. Ik kook hem in verband met de kleintjes wel altijd helemaal gaar).


Bewaren
Als er restjes overblijven van de fırında somon balığı (zalm met aardappel en groenten uit de oven) kun je die afgedekt in de koelkast een dagje bewaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!