Ik gebruikte voor deze cake mijn brownievorm (20x30 cm) maar hij past ook prima in een kleine springvorm (18 cm). Neem geen grotere vorm want dan wordt de cake heel plat. Meestal wordt je geacht appels te schillen voor een cake of taart maar ik besloot de schil er vandaag gewoon eens aan te laten en dat werkte echt perfect: niet alleen gaf het extra smaak, maar het zag er ook nog eens super uit, rode appelschil bij het doorsnijden van de cake. Ik pakte Elstars omdat die toevallig op de fruitschaal lagen, maar je kunt in principe elke appelsoort gebruiken. Ook met de noten kun je variëren: hazelnoten of amandelen zullen er ook heerlijk bij smaken.
Recept
Appelcake, knapperig en zacht tegelijk
Benodigdheden (voor één cake)
Voor het cakebeslag:
3 eieren
1 waterglas (185 gram) suiker
75 gram roomboter
1 Turks koffiekopje (120 gram) Turkse yoghurt
9 eetlepels (100 gram) bloem
1 zakje (15 gram) bakpoeder
1 zakje (7 gram) vanillesuiker
geraspte schil van 1 citroen
1 snufje zout
Voor de vulling:
1 handvol walnoten
2 appels
2 eetlepels (25 gram) suiker
1 theelepel kaneel
Bereiding
Maak eerst de vulling klaar: snij de appels in acht partjes (lang leve de appelsnijder) en snij elk partje dan in drie dunnere partjes. Hak de walnoten grof. Meng de 2 eetlepels suiker met de theelepel kaneel en vet de vorm die je gaat gebruiken alvast in (of nog beter, bekleed hem met bakpapier, dat was ik vergeten). Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de eieren met de suiker tot het een luchtig lichtgeel mengsel is geworden (dit duurt een minuut of vijf).
Zet ondertussen de boter een minuutje op hoog vermogen in de magnetron. Boen de citroen goed schoon en rasp de schil. Voeg de boter toe aan het eier/suikermengsel als het luchtig is en voeg vervolgens al mixend ook de yoghurt, bakpoeder, vanillesuiker, citroenschil, zout en tenslotte de bloem toe. Je hebt nu een dun luchtig beslag. Giet dit in de bakvorm. Strooi de walnoten eroverheen. Leg de appelpartjes dakpansgewijs op het beslag en bestrooi ze daarna gelijkmatig met het kaneel/suikermengsel. Zet de bakvorm in de oven en bak de appelcake in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Bewaren
Door de appels in deze appelcake droogt de cake niet snel uit en kun je hem prima een dag of vijf bewaren mits je hem goed inpakt (bijvoorbeeld in aluminiumfolie).
Dank je wel voor dit recept, ga ik eens uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Ineke
Ik heb deze cake een paar dagen geleden gemaakt en het was echt een groot succes! Hij was binnen nog geen dag helemaal op, haha! Hartstikke bedankt voor dit, maar ook voor je andere recepten. Ik heb al veel meer recepten van je gebruikt (poğaça, cakerol, salades etc.) en het mislukt echt nooit. Ellerine sağlık.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen allemaal! Afiyet olsun en bedankt voor je lieve berichtje!
Verwijderen