zondag 16 november 2014

Marokkaanse salade van geroosterde puntpaprika

Alhoewel ik de Turkse keuken inmiddels goed ken, vind ik het ook leuk me te verdiepen in andere keukens van het Midden-Oosten. Vaak zie je dat in veel keukens dezelfde elementen terugkomen, maar dan net op een iets aangepaste manier. Het prachtige kookboek 'Uit Marokko' wat onlangs is uitgekomen is de perfecte manier om de Marokkaanse keuken wat beter te leren kennen. Ik maakte er vandaag deze Marokkaanse salade van geroosterde puntpaprika uit. 


Het kookboek 'Uit Marokko' is vorige maand verschenen. Het is een indrukwekkend boek, gemaakt van mooi materiaal en er is duidelijk veel zorg en aandacht aan besteed. Het boek is geschreven door Rob en Sophia Palmer. Sophie heeft Marokkaanse roots en tijdens een lange reis door Marokko gaan ze samen op zoek naar allerlei authentieke Marokkaanse gerechten. Het boek is niet alleen een kookboek maar zeker ook een reisverslag met veel aandacht voor tradities en de bevolking uit de verschillende streken van Marokko. De fotografie is werkelijk prachtig. Het enige wat ik wat minder vind, is dat de bladzijden 'mat' zijn (doet de foto's soms geen recht) en dat sommige foto's wat donker zijn (ik weet dat dat de trend is in foodfotografie, maar ik hou er zelf niet zo van). Dit kookboek is een aanrader voor iedereen die wat meer uit de Marokkaanse keuken wil koken: alle bekende (beghrir, duizend-gaten pannekoekjes) én minder bekende gerechten staan erin. Zeg maar het boek wat ik *ooit* graag nog over de Turkse keuken zou willen maken ;). 


Voor vandaag koos ik voor een smaakvolle salade uit dit boek. Door het gebruik van komijn en knoflook krijgt de salade net even een andere smaak. Het roosteren van paprika's is favoriet bij mij, ze worden er heerlijk zoet van. Dit is dan ook een ideale salade voor tijdens een barbecue, dan rooster je de paprika's even op de barbecue en maak je de salade terwijl het vlees gaart. Helaas was het vandaag bepaald geen barbecueweer, maar gelukkig kun je deze salade ook prima in de oven of op het gasfornuis bereiden.


Recept
Marokkaanse salade van geroosterde puntpaprika

Benodigdheden
2 rode puntpaprika's
2 (licht)groene Turkse pepers
3 tomaatjes
1 teentje knoflook
olijfolie
citroensap
zout, peper, komijn


Bereiding
Rooster de puntpaprika's en groene pepers. Dat kan op de barbecue, in de oven (half uurtje op 220 graden) of boven een gasvlam. Ik deed het laatste, want dat gaat behoorlijk snel én je hebt toch een beetje de rokerige smaak van een barbecue. Laat het steeltje zitten zodat je een handvat hebt om de pepers aan rond te draaien. Zorg dat vrijwel het hele oppervlak van de paprika's gekleurd is en dan ze een beetje 'inploffen' en zacht zijn. Leg ze vervolgens in een schaal en dek deze af met plastic. Laat de paprika's en pepers zo een paar minuten afkoelen.


Kruis ondertussen de tomaten in en leg ze even in kokend water. Ontvel ze vervolgens en snij ze fijn. Ontvel daarna ook de pepers en paprika's (trek het velletje eraf, of schraap het eraf met een mesje). Snij de puntpaprika's en pepers in dunne repen. Meng ze met de tomaten. Snij of pers het teentje knoflook heel fijn. Roer het los in wat olijfolie, voeg citroensap, zout, peper en komijn naar smaak toe. Breng de salade op smaak met deze dressing.


Bewaren

Marokkaanse salade van geroosterde puntpaprika is vers het lekkerst maar kun je eventueel afgedekt in de koelkast een dag bewaren.
Auteur: Rob & Sophia Palmer | ISBN: 9789461431028 | Pagina's: 290 | € 35,00

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!