donderdag 27 november 2014

Şiş kebap (Turkse spiesjes met gekruid rundvlees)

Şiş kebap (Turkse spiesjes met gekruid rundvlees) is waarschijnlijk in Nederland één van de bekendste Turkse vleesgerechten. In Turkije zelf wordt şiş kebap eigenlijk alleen gegeten bij de 'mangal', de barbecue. Gelukkig hoef je deze Turkse spiesjes niet per se op de barbecue klaar te maken maar kun je ze ook gewoon bakken in de koekenpan, onder de grill van de oven, of, zoals ik vandaag deed, op de contactgrill. Şiş kebap is heel eenvoudig zelf te maken en vooral heel erg lekker!


Ik gebruik voor deze Turkse spiesjes rundvlees van de Turkse slager. Ik denk dat dit in de 'gewone' supermarkt als bieflapjes of iets in die trant verkocht wordt. Neem in ieder geval geen stoofvlees (dat wordt taai) en ook geen biefstuk, gewoon iets ertussenin ;) . Natuurlijk kun je in plaats van rundvlees ook kip of lamsvlees gebruiken. Het vlees moet minimaal een paar uur in de marinade staan. Hoe langer het marineert, hoe beter de smaken in het vlees trekken en hoe zachter het vlees wordt. Als het even kan zet ik het vlees 's avonds al in de marinade (in de koelkast) en dan kan het bijna 24 uur marineren tot we gaan eten. Extra lekker!


Turks recept
Şiş kebap (Turkse spiesjes)

Benodigdheden (voor 8 spiesjes)

300 gram rundvlees
2 eetlepels olijfolie
½ citroen
2 teentjes knoflook
zout, peper, paprikapoeder


Bereiding

Snij het rundvlees in blokjes. Doe het in een schaal en meng de olijfolie, citroensap en kruiden erdoor. Pers de knoflookteentjes uit en meng ook deze erdoor. Roer alles goed door, dek de schaal af en zet hem minimaal een paar uur (hoe langer, hoe beter) in de koelkast om de marinade in te laten trekken. 


Ga je de spiesjes op de barbecue bakken, leg de houten spiesjes dan even in water voor je het vlees eraan prikt, dan verbranden ze minder snel. Het hoeft natuurlijk niet, maar ik vind het lekker om de şiş kebap een beetje 'op te leuken' met ui en groene peper. Snij in dit geval eerst de pepers en ui in stukjes. Neem dan een spiesje en rijg het vlees met de ui en pepers eraan vast. Ga zo door tot al het vlees op is. Bak de Turkse spiesje gaar op de barbecue, contactgrill, grillpan, koekenpan of onder de grill in de oven.


Bewaren
Şiş kebap (Turkse spiesjes) kun je, eenmaal afgekoeld, het beste van de spiesjes afhalen als je ze wil bewaren. In de koelkast kun je het vlees afgedekt een dag bewaren.2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!