donderdag 11 december 2014

Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade)

Van de wereld heb ik al heel wat gezien, maar er blijft nog genoeg over waar ik *ooit* nog eens een kijkje zou willen nemen. Het vroeger Perzië, huidige Iran, staat hoog op mijn lijstje. De politieke situatie is er wellicht niet helemaal ideaal, maar steden als Isfahan, Qom en Shiraz moeten prachtig zijn, met grote parken, rivieren en bijzondere architectuur met veel mozaieken en gekleurde tegels. Hopelijk krijgen we nog eens de kans door dit bijzondere land te reizen. Tot dan doen we het met mooie plaatjes, boeken en nu het kookboek Persiana. Daar vond ik het recept van olivieh, een goed gevulde Perzische aardappel/kipsalade met doperwtjes, augurk en bosuitjes. 


Het recept van deze Perzische aardappel/kipsalade komt uit het nieuwe kookboek 'Persiana. Recepten uit het Midden-Oosten en verder' van Sabrina Ghayour. Ik vind het heerlijk om kookboeken door te bladeren maar maak er uiteindelijk meestal weinig uit. Echter, bij Persiana ligt dat helemaal anders: ik kon gewoon niet kiezen wat ik zou maken. Mooie (en veel) recepten met duidelijke uitleg en prachtige foto's, heel aansprekend. Er staan veel Perzische gerechten in het boek maar ook andere landen komen aan bod. Ook een paar Turkse recepten, die redelijk authentiek (dus redelijk goed) zijn, helaas wel met spelfouten in de Turkse naam. Maar al met al een enorm inspirerend boek wat ik zeker nog vaker ga gebruiken. In Engeland is het boek zelfs uitgeroepen tot kookboek van het jaar, terecht wat mij betreft!


Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade) is net als de Turkse huzarensalade een variant op de bekende Russische aardappelsalade. Ik heb een paar kleine dingen aangepast aan het recept en het resultaat was overheerlijk. In Iran wordt deze salade in een broodje gegeten maar dat vond ik wat teveel van het goede: deze salade heeft wat mij betreft niets anders nodig, een perfecte maaltijdsalade. Ik heb wel de volgende dag het laatste restje in een wrap gegeten en dat was inderdaad ook erg lekker. Genoeg gekletst, de keuken in, deze salade moet je proberen!


Recept
Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade)

Benodigdheden (voor drie personen)
6 middelgrote aardappels
1 kipfilet
150 gram (diepvries)doperwten
3 eieren
6 augurken
3 bosuitjes
1 handvol platte peterselie (en/of dille, koriander)
3 eetlepels Turkse yoghurt
1 eetlepel mayonaise
3 theelepels kerrie (optioneel)
zout, peper, citroensap naar smaak


Bereiding
Kook de kipfilet, aardappels, eieren en doperwtjes gaar (kipfilet gaar koken duurt een minuut of 10). Snij ondertussen alvast de augurken, bosuitjes en verse kruiden fijn. Pluis vervolgens de kipfilet uit elkaar, snij de aardappels in blokjes en pel en snij de eieren in blokjes.


Meng alles met elkaar en maak de salade aan met de yoghurt en mayonaise. Voeg voldoende zout, wat peper en eventueel kerriepoeder (niet uit het originele recept, maar ik vind het een heerlijke combi) toe en meng goed. Laat de salade minimaal een uur, liefst langer, in de koelkast op smaak komen.


Bewaren
Olivieh (Perzische aardappel/kipsalade) kun je in de koelkast twee dagen bewaren. Proef voor het serveren wel even of de salade nog zout of peper nodig heeft: vaak trekken die smaken een beetje in als de salade langer staat en dan kan het een beetje flauw worden.



Bron: Persiana
Auteur: Sabrina Ghayour | ISBN: 9789461431066 | Pagina's: 240 | € 24,95

8 opmerkingen:

  1. Het ziet er echt heerlijk uit! fijn dat je er zo veel foto's erbij gezet hebt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker uit, ga het zeker proberen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Eslem, ik heb deze salade een paar keer gegeten in Rusland. Daar is de salade eigenlijk een dagelijks onderdeel van het toeristen menu, hij was wel anders maar heerlijk om te eten met b.v. turks brood of soep. Jouw versie ziet er ietsje anders uit maar ik ben blij dat ik nu het recept heb en ga hem zeker maken. Nog bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen. Elk land maakt inderdaad weer zijn of haar eigen aanpassingen op dit recept, scheelt dat ook eigenlijk alles er wel bij past! Eet smakelijk alvast!

      Verwijderen
  4. Hoi Eslem,

    Wat een prachtige blog heb je toch!
    Ik volg hem graag en daarom heb ik hem bij mijn favoriete blogs geplaatst op mijn eigen blog!
    Zou je dit ook voor mij willen doen?

    Alvast heel erg bedankt!

    Groetjes Emma

    www.emmatimmerman.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Emma, dank je wel voor je berichtje! Jij hebt ook een leuke blog. Ik doe niet aan linkruil, dus helaas :)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!