Voor het maken van deze cake met spinazie gebruikte ik diepvriesspinazie: goedkoper, al gewassen en geslonken en net zo goed. Wil je toch verse spinazie gebruiken, neem dan ongeveer 400-500 gram verse spinazie, was het goed en roerbak het tot het geslonken is. Deze cake past prima in een springvorm van 26 cm, maar omdat ik liever een rechthoekige cake wilde maken, gebruikte ik een ovenschaal. Veel Turkse spinaziecakes hebben enorme lagen slagroom erop en ertussen. Ik houd daar zelf absoluut niet van en heb het dus bij twee dunne laagjes gehouden, waarbij de slagroom ook nog eens frisser wordt door de roomkaas die erdoor gaat. Erg lekker in combinatie met deze groene cake! Wil je toch wat dikkere lagen? Verdubbel dan het recept van de crème hieronder.
Turks recept
Ispanaklı kek (Turkse cake met spinazie)
Benodigdheden (voor één springvorm 26 cm of gelijkwaardige bakvorm)
Voor het beslag
250 gram diepvriesspinazie (niet a la crème, gewoon gehakte spinazie!)
250 gram bloem
200 gram suiker
150 gram zonnebloemolie
3 eieren
1 eetlepel citroensap
1 zakje vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
1 snufje zout
Voor de roomvulling
1 pakje (200 ml) slagroom
50 gram roomkaas
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix
1 eetlepel kristalsuiker
Bereiding
Zorg dat de spinazie ontdooid is. Bekleed je bakvorm met bakpapier (eerst de bakvorm invetten met boter, dan blijft het bakpapier goed plakken). Giet de olie bij de spinazie en pureer het samen fijn met de staafmixer. Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom en mix het tot het mengsel licht van kleur en luchtig is (ongeveer 10 minuten). Voeg daarna, terwijl de mixer blijft draaien, het spinaziemengsel en het citroensap toe. Mix even goed door en voeg dan ook de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Giet het beslag in de vorm en zet het in de oven op 180 graden.
Bewaren
Ispanaklı kek (Turkse cake met spinazie) bewaar je vanwege de roomvulling in de koelkast. Je kan de spinaziecake een dag of vier bewaren.