In dit recept vul ik de içli pide (Turks gevuld platbrood) deels met gehakt (kıymalı pide) en deels met kaas/sucuk (kaşarlı sucuklu pide, mijn favoriet!). Maar er zijn allerlei soorten vullingen denkbaar, Turkse witte kaas met peterselie is erg lekker, ook een eitje over je pide breken en dan in de oven laten garen kan heel goed. In Turkije heb ik weleens een variant met aubergine en champignons gegeten, die was ook erg lekker. Pas op dat de vulling niet te nat mag zijn en ook niet te zwaar/dik, dan worden de pides niet gaar. Met dit recept maak je ongeveer 10 stuks pide. Bij het recept vind je de ingrediënten elk voor 5 stuks pides: wil je allemaal pides met gehakt, dan verdubbel je de ingrediënten van de vulling gewoon. Traditioneel serveer je pides met wat rauwkost (rauwe ui past er ook heel goed bij, maar daar vind ik het bij de lunch nog te vroeg voor :) ) en natuurlijk een groot glas verse huisgemaakte ayran.
Turks recept
Içli pide (Turks gevuld platbrood)
Benodigdheden (voor 10 stuks pide)
Voor het deeg
500 gram meel
250 ml melk
1 eetlepel droge gist (7 gram)
1 theelepel suiker
2 theelepels zout
1 ei
3 eetlepels olie
Voor de gehaktvulling
150 gram rundergehakt
1 scheut zonnebloemolie
1 kleine ui
1 tomaat
1 eetlepel tomatenpuree
1 flinke hand platte peterselie
zout, peper, pul biber
Voor de kaas/sucuk vulling
1 flinke kom versgeraspte jonge kaas of kaşar
1 stuk sucuk
Bereiding
Warm de melk op in de magnetron tot het lauwwarm is en voeg de gist aan de melk toe zodat hij even 'tot leven' kan komen. Meng het meel, de suiker en het het zout met elkaar. Voeg het gistmengsel, ei en olie toe en kneed het tot het een soepel deeg wordt. Het is eerst erg plakkerig maar door te blijven kneden wordt het vanzelf minder plakkerig. Het moet een mooi soepel deeg worden: als het erg droog blijft, voeg dan melk toe, is het erg nat, voeg wat meel toe (dit alles pas dus nadat je echt langere tijd (10 minuten) hebt gekneed). Leg het in een met olie ingevette kom en laat het afgedekt rijzen (een uur a anderhalf uur, tot het in volume verdubbeld is).
Maak intussen de vullingen. Voor het gehaktmengsel snij je de ui, groene peper en peterselie fijn. Verwijder het vuchtvlees van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Alles, inclusief de kruiden, olie en tomatenpuree, mengen met het gehakt. Het moet een redelijk glad/smeerbaar mengsel worden omdat het op de pides dun uitgesmeerd wordt. Voeg eventueel nog wat olie toe. Voor de kaas/sucuk vulling snij je de sucuk in dunne plakjes en die nog een keer doormidden.
Als het deeg mooi gerezen is, verwarm je de oven voor op 220 graden (met het bakblik erin zodat dat ook goed warm wordt). Kneed het gerezen deeg even door en verdeel het in 10 bolletjes ter grootte van een grote mandarijn. Bestrooi je werkblad met wat meel en rol een bolletje deeg eerst in de lengte en daarna in de breedte uit tot een langwerpig stuk. Het moet echt dun zijn: het deeg is fijn om mee te werken dus dat zou niet heel moeilijk moeten zijn. Ik gebruik een oklava, maar met een gewone deegroller gaat het ook. Besmeer de pides in de lengte heel dun met het gehaktmengsel (dit gaat handig met de bolle kant van een lepel) en vouw de randjes naar binnen zodat je een soort bootvorm krijgt. Leg ze op bakpapier. Leg het bakpapier vervolgens op de hete bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Let goed op de randjes, als deze lichtbruin verkleuren zijn ze gaar. Niet te lang erin laten want dan worden ze erg hard. Werk zo al het deeg af.
De randen van de pides bestrijk je direct als ze uit de oven komen met wat roomboter. Een paar keer doormidden snijden en genieten maar!
Bewaren
Içli pide (Turks gevuld platbrood) is het lekkerst vers uit de oven. Als je ze wil bewaren, vries ze dan zodra ze afgekoeld zijn in in een diepvrieszakje. Als je ze weer nodig hebt, warm ze dan bevroren op in een oven van 180 graden, ongeveer 10 minuten.
Hoi Eslem,
BeantwoordenVerwijderenHet water loopt me in de mond, ziet er heeeerlijk uit.
Lekker zo doorgaan en blijven delen die recepten!
Liefs,
Noor
Lief, dank je wel Noor! Ik ga zeker door en hopelijk hebben jullie er veel plezier van!
VerwijderenMmm ziet er heerlijk uit ik ga de kasarli snel eens maken, met een tomaatje en een pepertje dat is mijn favoriet! Bedankt voor het lekkere recept. En dat er vele mogen volgen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes LSR (seni)
Graag gedaan LSR, hopelijk lukken ze, ik hoor het graag! Met tomaat en een peper heb ik niet eerder gegeten maar lijkt me zeker lekker bij kasarli!
VerwijderenIk heb geen meel in huis maar nog wel zelfrijzend bakmeel. Denk je dat het daar ook mee kan? Uiteraard dan zonder gist.
BeantwoordenVerwijderenRootje (seni)
Oei, daar durf ik niet zo goed op te antwoorden. Ik heb het even opgezocht op internet en daar staat dat bakpoeder (dus wat aan zelfrijzend bakmeel is toegevoegd) een deeg niet zo goed luchtig kan maken als gist, het kan ook niet rijzen. Ik zou, als je het persé vandaag wil maken, toch gewoon gist eraan toevoegen want anders krijg je nooit die luchtige structuur. Nog beter: wachten tot morgen, of meel lenen bij de buren ;-). Ik werk zelf nooit met zelfrijzend bakmeel dus ik durf er verder echt geen uitspraak over te doen maar ik vrees dat ze dan heel plat en hard worden.
VerwijderenWacht wel even. Ik gebruik het alleen om koekjes te maken (en maak ze maar een keer per jaar met oud&nieuw). Heeft geen haast ;)
BeantwoordenVerwijderenOhhh wat een heerlijkheid! Maar waar vind ik droge gist? Ik ken alleen de gist blokjes..
BeantwoordenVerwijderenGewoon in de supermarkt naast het bakpoeder en de vanillesuiker Cynthia! :-) groene zakjes zijn het
VerwijderenNet gemaakt en eentje aan het proeven. De eerste had ik niet genoeg uitgerold. Maar die smaakt ook goed ;). Neem er een paar mee voor naar het werk vanavond. Lekker met wat salade erbij. Dank voor het recept. Ga het zeker vaker maken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen! Eet smakelijk en werk ze vanavond!
VerwijderenIk heb ze gisteren gemaakt. Ze waren echt overheerlijk en eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken. Alleen het kneden sloeg wat tegen, hihi... ;)
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je ze gemaakt hebt en dat ze in de smaak vielen! Het is inderdaad niet moeilijk maar je hebt gelijk, deeg kneden is een work out op zich, haha.
VerwijderenWij hebben dit recept van de week gemaakt,heerlijk. Een recept erbij in ons kookboek, thx
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen, graag gedaan!
Verwijderencorrie442 20 februari 2014 18.00
BeantwoordenVerwijderenkan ik ook kant en klare pide gebruiken
grt corrie
In theorie kun je deze vulling inderdaad ook op een kant en klare pide smeren en in de oven afbakken, maar dan krijg je wel een heel ander gerecht. Kant-en-klare pide is brood, terwijl dit meer een heel dunne pizza is. Hou er rekening mee dat als je kant-en-klare pide gebruikt de baktijd (veel) korter wordt.
Verwijderencorrie442 21-2 februarie
BeantwoordenVerwijderenoke ik maak hem zo als jij hem beschreven hebt lijkt me heel lekker
grt corrie
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
VerwijderenHai Eslem,
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk recept, ontzettend goed deeg. Gaan we zeker vaker maken. Ik heb het recept opgenomen in mijn eigen blog (www.thermomixrecepten.com) met een link naar jouw blogentry.
Groetjes,
Jacq
Oh wat leuk om te horen, dank je wel. Ik ga even kijken!
VerwijderenHoi.. alles is gelukt alleen de randjes gaan omhoog staan zodra ze erin zitten hoe kan dat? En ze zijn best hard terwijl ze er 15min inzaten gr
BeantwoordenVerwijderenMisschien heb je de randjes niet genoeg aangedrukt? En die vijftien minuten is een richtlijn, bij mij waren ze vandaag na 10 minuten al goed. Ligt ook erg aan je oven en hoe goed hij is voorverwarmd. De randjes moeten lichtbruin zijn. Dan eruit, meteen bestrijken met boter en voor het beste resultaat even laten afkoelen tussen twee theedoeken.
VerwijderenIk heb deze een aantal weken geleden gemaakt en ze waren echt heerlijk! Ik had kiymali gemaakt maar ga zeker ook nog eens andere vullingen proberen. Het deeg was super! Bij mij gingen de randjes ook omhoog staan maar ik was ze ook vergeten in te smeren met ei..
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen! Het ei op de randjes is alleen voor de kleur :). Je zou een volgende keer kunnen proberen de randjes iets meer aan te drukken, dat scheelt wel. Ze horen ook wel een klein beetje overeind te komen, dan worden ze beter gaar ;)
VerwijderenOh haha ik dacht, misschien blijft het door het ei ook wat beter aan elkaar plakken. Het was verder ook niet erg, de smaak was goed!
VerwijderenMooi zo! :)
VerwijderenHeerlijk! Ik heb dit vaker gemaakt maar er, blijkt nu, altijd teveel meel bij gedaan. Dankzij jouw tip van het goed doorkneden voordat je extra meel toevoegt zijn ze nu echt helemaal perfect! Dankjewel weer voor dit recept (vooral namens man en kinderen ;))
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen! Super dat ze zo goed gelukt zijn!
VerwijderenEslem, wat een super lekkere pides!! ga ik vaak maken kan ik je zeggen.! Super bedankt :)
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan, leuk dat het een succes was!
Verwijderenkan ik ook stukje van gist blokje gebruiken of moet het percee droge gist zijn? groetjes
BeantwoordenVerwijderenNee hoor, verse gist kan ook. Moet je even omrekenen hoeveel je dan precies nodig hebt.
VerwijderenIyi akşamlar Eslem! Vandaag heb ik deze pides gemaakt en ze vielen erg goed in de smaak. De vulling was heerlijk. Dank je voor dit heerlijke recept! Veel liefs, Naomi
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen, dank je wel!
VerwijderenJammer dat er geen foto’s meer zichtbaar zijn
BeantwoordenVerwijderen