donderdag 22 augustus 2013

Yoğurt (Turkse yoghurt)

Wat is het?
Turkse yoghurt is yoghurt waaruit veel vocht weggelekt is: daardoor is de yoghurt heel dik van substantie en de meeste soorten hebben ook een hoog vetpercentage, rond de 10%. Hierdoor smaakt Turkse yoghurt heel zacht en romig en is het meer met kwark dan met de dunne en vrij zure Nederlandse yoghurt te vergelijken.


Het grappige is dat yoghurt oorspronkelijk ook is ontwikkeld in en rondom Turkije. Na het ontstaan in Centraal-Azië zo'n 4000 jaar geleden werd het verder door Turkse volkeren ontwikkeld en tevens kwam het dankzij de Turken naar Europa: toen Frans 1 van Frankrijk aan een niet te genezen diarree leed, zond sultan Süleyman I van het Ottomaanse Rijk zijn lijfarts die yoghurt meebracht en Frans 1 daarmee genas. Met recht een écht Turks product dus! (bron)
Waar koop je het?
De bekende emmertjes (1 liter) zijn natuurlijk te koop in elk Turkse supermarkt. Er zijn meestal ook wel kleinere verpakkingen van 500 ml verkrijgbaar. Verder hebben ook de gangbare Nederlandse supermarkten tegenwoordig allemaal wel een Turkse yoghurt-variant in hun assortiment. Ik ken niet alle soorten, want wij kopen zelf meestal de yoghurt van Yayla, maar ik weet uit ervaring dat de (zeer betaalbare) Turkse yoghurt van de Aldi en van de Lidl ook erg goed smaken.


Hoe bewaar je het?
Turkse yoghurt is in de koelkast vrij lang houdbaar. Ik koop meestal yoghurt die nog ongeveer een maand houdbaar is. Soms staat er wat vocht op de yoghurt: dat is normaal en kun je gewoon even afgieten.

Wat kun je ermee maken?
Naast dat Turkse yoghurt natuurlijk perfect geschikt is om toetjes mee te maken (met wat jam, fruit of gewoon puur: altijd een hit, zeker ook bij kinderen) of voor een voedzaam ontbijt, wordt yoğurt in de Turkse keuken voornamelijk in of bij warme gerechten gebruikt. Zo verschijnt hier bij bijvoorbeeld makarna, pilav of kuru fasulye altijd een schaaltje yoghurt op tafel. Ook bij köfte is het heel lekker als dipsaus, aangemaakt met wat munt en pul biber.
 

Een paar voorbeelden van gerechten waar Turkse yoghurt in verwerkt wordt:

Ayran (Turkse yoghurtdrank)
Cacık (Turkse tzatziki)
Iskender kebab (kebab met yoghurtsaus)
Yayla çorbası (Turkse yoghurtsoep)

7 opmerkingen:

 1. hoi eslem.leuke blog heb je.ik volg je.zou je een keer jou recept van ayran kunnen posten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Bedankt! Het recept van ayran ga ik inderdaad binnenkort een keer erop zetten. Eerst even mooie foto's maken ;).

   Verwijderen
 2. Adana kebap eet je niet perse met yoghurt. Ik denk dat je iskenderkebab bedoelt daar zit wel yoghurt op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, je hebt helemaal gelijk! Ik zal het aanpassen. Bedankt!

   Verwijderen
 3. Was dit nou een recept? voor Turkse Yoghurt? Je koopt het bij ...???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh anoniem, dapper hoor! Als je wat verder kijkt dan je neus lang is, zie je dat dit productinformatie is, waarnaar ik verwijs vanuit recepten. Is je kwartje al gevallen?

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!