vrijdag 29 november 2013

Zelfgemaakte knapperige ovenfrietjes

Alhoewel Krullenbol en Wildebras over het algemeen gelukkig redelijke makkelijke eters zijn, zijn er natuurlijk altijd bepaalde gerechten die in populariteit ver boven het gangbare menu uitstijgen. En met stip op nummer 1: frietjes. Wildebras is er zelfs zo gek op dat ze, nog voordat ze een jaar oud werd, al driftig werd als ze zag dat Krullenbol frietjes at terwijl zij het met een groenten/aardappelhapje moest doen. Logisch ook, maar zo ver gaat de liefde dus. Ik vind het op zich helemaal niet erg om af en toe zelfgebakken frietjes op tafel te zetten maar heb niet altijd zin in die frituurlucht in de keuken, dus soms maak ik ovenfrietjes. De enige ovenfriet die wij echt lekker vinden is de crunchy ovenfriet van een A-merk, maar die is wel ruim 2 euro per zak. Beetje prijzig voor wat gesneden aardappeltjes! Dat is dan ook verleden tijd: inmiddels heb ik een eigen recept waarmee ik zelf net zulke knapperige en misschien nog wel smakelijkere ovenfrietjes kan maken.


Het geheim van dit recept is dat je de aardappels met wat bloem bestrooit voor ze de oven ingaan. Dat zorgt voor een extra knapperig laagje. Ik was hier net iets te enthousiast mee door ze tot drie keer toe te bestrooien: een keer is genoeg. Ook is het verstandig redelijk dunne frietjes te snijden, zo worden ze zeker gaar. Begin op tijd, want de aardappels hebben echt een uur nodig in de oven om gaar en knapperig te worden. Dat geeft je mooi de tijd om de rest van het eten klaar te maken. Wij aten het deze keer bij et sote, maar ook bij köfte past dit heel goed. Oh, en Krullenbol en Wildebras? Die gilden om het hardst om het laatste frietje, dus met de smaak zat het wel goed ;-).


Recept
Zelfgemaakte knapperige ovenfrietjes

Benodigdheden (voor twee personen)
5 aardappels
bloem
zonnebloemolie
zout

Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in vrij dunne frietjes. Giet er wat olie overheen en schep ze even om zodat alle frietjes met olie bedekt zijn. Strooi er vervolgens met behulp van een zeefje bloem overheen, strooi er ook zout overheen en schep ze nogmaals om zodat op alle frietjes een laagje bloem zit. 


Spreid de frietjes uit op een bakplaat met bakpapier, sprenkel er nog wat olie over en zet ze in de oven (200 graden). Schep ze na een half uur even om. Na een uurtje zijn de frietjes knapperig en gaar. 


Bewaren
Net als alle frietjes wordt ook deze variant slap als ze afkoelen, bewaren gaat dus niet, maar ze zijn überhaupt veel te lekker om koud te laten worden! 



En dan nog een kleine reminder...Tot morgen kun je nog stemmen voor 'beste foodblog van 2013'. Ik maak tegenover alle 'zwaargewichten' in de foodblogwereld niet zo heel veel kans maar omdat ik aan het einde van de wedstrijd ook alle beoordelingen van mijn blog te zien krijg én een beoordeling van een 'professionele' jury vind ik het toch wel leuk om mee te doen. Wie het leuk vindt kan mijn blog voor deze contest beoordelen door het beantwoorden van een paar vragen over Mijn mixed kitchen.

18 opmerkingen:

  1. Salaam alaykum,

    ik ga ook maar eens een recept van je proberen. zou het ook het maïzena kunnen of beter gewoon bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aleikum selam, beter gewoon bloem want maizena heeft andere eigenschappen dan bloem en ik durf niet te zeggen hoe het daarmee uitpakt.

      Verwijderen
  2. Prima recept en erg lekker. We hebben hier alleen de tijd terug gebracht naar 40 minuren. Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Eslem,
    Allereerst wat een aanwinst jouw blog! Een "hidden gem" zoals ze dat wel eens zeggen. Ben zelf door frequent bezoek aan de Star supermarkt hier in Helmond ernstig verslingerd geraakt aan de Turkse keuken. Wat een heerlijke keuken en wat een variëteit aan recepten. Vers, smakelijk, kruidig, afwisselend en heel erg lekker en gezond!
    Voor wat betreft de frietjes, ik maak ze niet anders dan dat jij dat doet, al voeg ik soms wat kruiden toe aan de bloem (nooit maizena). Wat oregano, wat paprikapoeder, net waar je zin in hebt.
    Je hebt er een volger bij!
    Het ga je goed en een smakelijke voortzetting!
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je complimenten, ontzettend leuk om te lezen! Kruiden aan de bloem toevoegen lijkt me zeker een lekkere variatie, ga ik ook eens proberen als ik het niet vergeet. Bedankt voor je berichtje!

      Verwijderen
  4. Smaakte heerlijk!
    Kost misschien wat meer tijd maar veel beter voor het dieet qua vet. Niet alleen dat het verse aardappelen zijn maar het feit dat er minder olie wordt gebruikt, tenslotte is alles beter dan frituren (transvetten) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt! Gefrituurd blijft toch vaak wel het allerlekkerst, maar dit is veel gezonder en bijna net zo lekker :)

      Verwijderen
  5. ik zocht op google naar zelf overfrietjes maken en kwam bij jou blog uit. toen ik verder keek zag ik dat er veel Turkse recepten opstaan. Afgelopen zomer ben ik naar Turkije geweest en heb zo'n geweldige tijd gehad. Vind het leuk om Turkse recepten uit te proberen en het zo in huis te halen! Je hebt er een volger bij hoor! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen dat je een mooie vakantie hebt gehad in Turkije! Ik ben benieuwd wat je van alle Turkse recepten (en de ovenfrietjes natuurlijk) vindt en leuk dat je me volgt!

      Verwijderen
  6. Ik ben de frietsjes nu aan het maken, ik ben beniewd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo,

    Moet je de aardappelen dan niet eerst koken?
    Gewoon rauw de oven in?

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, na een uur op 200 graden zijn ze wel gaar :)

      Verwijderen
  8. Salaam alaykum

    aahhh ik heb je blog zojuist ontdekt en ben er helemaal weg van.
    Ik ga zeker alles uitproberen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gepikt http://www.lekkerensimpel.com/lekkerste-ovenfrietjes-maak-zelf/

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gepikt http://www.lekkerensimpel.com/lekkerste-ovenfrietjes-maak-zelf/

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!