woensdag 9 april 2014

Mantar kurabiye (Turkse koekjes in de vorm van champignons)

Deze grappige koekjes stonden al heel lang op mijn 'to bake' lijstje en nu kwam het er dan eindelijk van. Ik wilde mantar kurabiye eerst vertalen als 'champignonkoekjes' maar dan denk je in het Nederlands toch al gauw aan aan elkaar geplakte gebakken champignons, of zoiets. Vandaar deze naam met een omweg: Turkse koekjes in de vorm van champignons. Ze lijken echt op champignons en dat zonder allerlei ingewikkelde decoratietrucs met marsepein, fondant of andere creativiteit (die ik niet bezit, haha): gewoon een dopje en wat cacaopoeder, en klaar! En naast dat ze er leuk uitzien smaken ze geweldig: heerlijk luchtig, echt koekjes die in je mond smelten. Heerlijk!


Dit recept vond ik op de bekende Turkse foodblog van Cahide Jibek. Het deeg is anders dan de meeste koekjesdegen die ik ken maar het lijkt vrij veel op het deeg van un kurabiyesi (Turkse luchtige koekjes). Door de maizena en de olie wordt en blijft het een heel zacht deeg. Prettig om mee te werken en het is verder ook absoluut geen moeilijk recept. In tegendeel, een uur nadat ik de ingrediënten voor deze koekjes op het aanrecht had stonden de mantar kurabiye al versgebakken af te koelen.


Turks recept
Mantar kurabiye (Turkse koekjes in de vorm van champignons)

Benodigdheden (voor ongeveer 35 koekjes)
150 gram roomboter
1 waterglas (110 gram) poedersuiker
1 ei
1 eetlepel (30 gram) Turkse yoghurt
1 Turks theeglaasje (100 gram) zonnebloemolie
3,5 waterglas (400 gram) bloem
1 zakje (7 gram) vanillesuiker
½ zakje (8 gram) bakpoeder
1 waterglas (110 gram) maizena
1 theelepel (3 gram) zout
2 eetlepels cacaopoeder


Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de boter een minuutje op hoog vermogen in de magnetron zodat hij zacht wordt. Roer het daarna met een vork samen met de poedersuiker tot een romige egale massa. Blijf goed roeren en voeg achtereenvolgens het ei, de yoghurt en de olie toe en vervolgens de maizena, zout, vanillesuiker, bakpoeder en meel. Uiteindelijk moet het geheel een heel zacht deeg worden, maar het mag niet meer aan je handen plakken want je moet er bolletjes van kunnen vormen. Voeg eventueel nog een klein beetje bloem toe. 


Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm bolletjes ter grootte van een walnoot van het deeg, die je op de bakplaat nog een klein beetje plat drukt. Doe het cacaopoeder in een schaaltje en pak een dopje van een frisdrankfles of iets van vergelijkbare grootte. Dip nu het dopje in het cacaopoeder en duw het dan in een bolletje deeg, zodat je het 'champignon-effect' maakt. Niet te ver doorduwen, want dan krijg je barsten in je koekje. Werk zo alle koekjes af. Draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden (!) en zet de bakplaat in de oven. Laat de champignonkoekjes op deze manier rustig gaar bakken. Ze zullen niet echt kleuren maar moeten wel stevig aanvoelen. Bij mij duurde het ongeveer 40 minuten voor ze gaar waren.


Bewaren
Mantar kurabiye (Turkse koekjes in de vorm van champignons) zijn in een trommel prima een week te bewaren.


10 opmerkingen:

  1. Altijd apart om ingrediënten te lezen van koekjes, zo heel anders dan de nederlandse. Maar aangezien ik zo weinig mogelijk suiker gebruik heb ik nog nooit iets dergelijks gemaakt en ik zie ook niet zo gauw waarmee ik de suiker zou kunnen vervangen, honing of bananenpuree is iets wat ik veel gebruik in koekjes. Maar die worden niet luchtig, wel lekker chewy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik denk dat je met suikervervangers inderdaad niet die luchtigheid kan krijgen.

      Verwijderen
  2. die zien er leuk uit. Komen op mijn to-do lijstje te staan hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net gebakken...dochtertje vond erg leuk om met dopje er n champignon van te maken..heerlijk luchtig deeg. Ben benieuwd hoe ze straks uit de oven komen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk om te lezen! Hopelijk zijn ze goed gelukt!

      Verwijderen
  4. Super gelukt ..maar een volgende keer zou ik, voor ons als zoetekauwen, er beetje jam of n rolo in verstoppen. Maar: leuk recept en makkelijk te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me een heerlijke toevoeging :) . Bedankt voor je berichtje!

      Verwijderen
  5. Salaam eslem heb deze ooit gemaakt maar vind ze smaakloos. Ze waren erg luchtig maar t smaakte nergens naar vond ik erg jammer. Hoe is dat met dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Selam, ik weet wat je bedoelt denk ik: heel luchtig maar smakeloos. Dit recept is anders ;) iets minder luchtig maar wel heel zacht en zeker niet smakeloos, erg lekkere koekjes zelfs, qua smaak lijkt het wat op zandkoekjes. Dus ik kan je deze zeker aanraden :)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!