Şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli)
Als je ergens Turks gaat eten, is de kans groot dat deze şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli) op tafel komt te staan. Alhoewel 'sade pilav' het meest gangbare rijstgerecht is, zeker in Turkse huishoudens, krijg je in restaurants en hotels bijna altijd rijst met vermicelli voorgeschoteld. Waarom? Geen idee, waarschijnlijk omdat het er wat aantrekkelijker uitziet dan een schaal 'witte' rijst en misschien ook wel door dat beetje extra smaak wat de gebakken vermicelli geeft aan de pilav. Alhoewel dit recept niet moeilijk is, lukte het mij een tijdlang niet om de vermicelli goed te krijgen, tot ik op het idee kwam de vermicelli wat langer aan te bakken en dat bleek dé truuk te zijn voor een perfecte schaal şehriyeli pilavı!
Şehriye is de Turkse benaming voor vermicelli. Maar natuurlijk kan het zó simpel niet zijn: er zijn verschillende soorten Turkse vermicelli. 'Tel ehriye' is de vermicelli zoals we die in Nederland ook kunnen: traditionele dunne vermicelli. 'Arpa şehriye' is in Nederland beter bekend als orzo, de pastasoort in de vorm van een rijstkorrel (wil je dus orzo kopen, de kans is groot dat je in een Turkse winkel slaagt! Je moet het maar weten...). Voor het maken van şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli) kun je in principe elke vermicellisoort gebruiken, maar het meest gebruikelijk is de arpa şehriye.
Turks recept
Şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli)
Benodigdheden
1 Nederlands theeglas (160 gram) rijst (onbewerkte rijst, geen snelkook)
1 handje şehriye (vermicelli) naar keuze
1 blokje roomboter
zout
Bereiding
Doe de rijst in een pan, strooi er ruim zout overheen en giet er ruim kokend water op. Roer even goed door en laat de rijst op deze manier een kwartiertje voorweken. Giet de rijst af in een zeef en was de rijst goed met koud water tot het water wat eraf komt helder is. Zet een pan op het vuur en laat een klontje roomboter (wees niet al te zuinig) erin smelten. Voeg de vermicelli toe en bak deze op middelhoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt een paar minuutjes: loop niet weg bij de pan want het kan ineens vrij snel gaan en dan zijn ze ook snel verbrand :) .
Je merkt na een minuut of drie dat steeds meer stukjes vermicelli een diepere kleur bruin krijgen: als ze dit vrijwel allemaal hebben, doe je rijst erbij. Even goed doorroeren en dan 1 (Nederlands) theeglas kokend water toevoegen plus nog een scheutje extra (de verhouding rijst : kookwater is 1:1, dus dat extra scheutje is voor het handje vermicelli). Voeg ook zout naar smaak toe (ongeveer een theelepel, het water mag flink zout (als zeewater) smaken). Laat het geheel aan de koken komen, zet het vuur dan laag en laat de rijst met de deksel op de pan doorgaren tot al het water is opgenomen. Dat kun je zien doordat er dan gaatjes in de rijst vallen en je geen water meer kan zien. Zet het vuur dan uit en doe een dubbelgevouwen stuk keukenpapier tussen pan en deksel. Laat de rijst zo nog een kwartiertje nagaren. Nog even goed doorroeren en je şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli) is klaar!
Bewaren
Şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli) kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren. Voor gebruik even een minuutje opwarmen in de magnetron.
Het is heerlijk en ter variatie kun je er een bouillonblokje aan toe voegen tijdens het koken.
BeantwoordenVerwijderenKlopt, dat doe ik zelf vaak in plaats van zout! Lekker!
VerwijderenHa Eslem,
BeantwoordenVerwijderenIk maak hem ook iets anders, met olijfolie ipv roomboter en een bouillonblokje. Ook week ik de rijst niet voor in kokend water, maar spoel het gewoon vrij lang af. Bak het een minuutje mee met de vermicelli en daarna het water erbij. Laat het minimaal na het koken een half uur staan met keukenpapier. De manier van mijn schoonmoeder en altijd erg lekker en smeuig!
Ik ga binnenkort zeker weet een receptje uitzoeken en proberen te koken!
Groetjes,
Veronique.
Klinkt ook erg lekker! Bedankt voor je berichtje!
VerwijderenHet is heerlijk net als zovele andere Turkse gerechten, wij eten nu geen Hollandse maaltijden meer maar Turkse.
BeantwoordenVerwijderenHet was wel even wennen maar als men de recepten volgt kan men veel leren.
De eerste keer dat ik begon met de rode linzen soep kwam mijn Turkse vriend binnen en zei tegen mij (haha je moet het 10 keer maken voordat het pas goed is)
Ik maakte de soep en al het personeel zat van de soep te smullen en ja hoor heel stiekum zat mijn vriend in de keuken de rest van de pan leeg( te vreten)
Haha wat een grappig verhaal! Dank je wel voor je berichtje!
VerwijderenHoi Eslem! Ik ben zo blij deze blog te hebben ontdekt. Al sinds ik klein was ben ik een erg kieskeurige eter en lustte ik nooit veel, maar de Turkse keuken heeft me zodanig verrast dat ik graag zelf gerechten wil leren bereiden. Daarom: bedankt. Deze blog is net wat ik zocht. Het is duidelijk uitgelegd en geeft me de moed om ze uit te proberen. Mijn Turkse vriend is je alvast ook erg dankbaar ;-) Sağol vanuit België!
BeantwoordenVerwijderenIk ben blij om dat te horen!
VerwijderenIk heb je blog net ontdekt en kan niet wachten om allerlei lekkernijen zelf te gaan maken, maar deze rijst daar was ik echt naar op zoek, smaakt altijd zo lekker bij de afhaal Turk, maar ja duur worst het wel, ben zo blij dat ik nu weet hoe ik het zelf kan maken.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel
Net de eerste poging gedaan met kippenbouillon, smaakt heerlijk, maar nog niet helemaal zoals bij de lokale afhaal Turk.
BeantwoordenVerwijderenVolgende keer met runderbouillon proberen, iets meer olie en verzinnen welk kruid zij er nog doorheen doen, want de achtergebleven olie is altijd roodachtig van kleur.