vrijdag 11 april 2014

Rosto köfte (Turks opgerold gehaktbrood)

Mijn man at deze rosto köfte (Turks opgerold gehaktbrood) vroeger in Turkije vaak op zijn werk. Hij had het er al vaker over gehad en dus besloot ik het zelf ook eens te proberen. Dat viel helemaal niet tegen: het is eigenlijk heel makkelijk om te maken en je hebt er weinig omkijken naar, de oven doet het grootste deel van het werk. Ook ideaal om van te voren te maken of als er eters komen: je hebt meteen een behoorlijke hoeveelheid gehakt en het is eenvoudig te bewaren en op te warmen. En, niet onbelangrijk, het was erg lekker!


Traditioneel serveer je dit Turkse gehaktbrood met aardappelpuree ernaast. Ik heb een klein beetje geraspte kaas en wat pittige paprikapoeder door de aardappelpuree gemengd voor extra smaak. Ook aten wij er cacık bij, lekker fris en past heel goed bij de smaak van het gekruide gehakt. Tsja, en vlees op de foto...het blijft moeilijk. Geloof me op mijn woord :) : het was echt ontzettend lekker kruidig en zeker niet droog gehaktbrood!


Recept
Rosto köfte (Turks opgerold gehaktbrood)

Benodigdheden (voor 4 personen)
700 gram rundergehakt
1 grote ui
1 handvol platte peterselie
1 ei
3 eetlepels paneermeel
3 theelepels zout
2 theelepels piment (of zwarte peper)
1 theelepel komijn


Bereiding
Splits het ei en hou het eiwit apart. Kneed het gehakt met het eigeel en alle andere overige ingrediënten goed door. Zet het een half uurtje weg in de koelkast. Kneed het hierna nogmaals door en vorm er een rol van die je inpakt in keukenfolie. Leg deze rol een uur in de koelkast. 


Bekleed na dit uur een bakplaat met bakpapier, haal de rol gehakt uit het keukenfolie en leg het op het bakblik. Bestrijk met het eiwit. Bak de rosto köfte in de oven op 180 graden in een uurtje gaar. Laat minimaal 10 minuten afkoelen voor je aansnijdt om te voorkomen dat de köfte uit elkaar valt.


Bewaren
Rosto köfte kun je afgedekt in de koelkast prima bewaren. Koud ook lekker, bijvoorbeeld op brood!


2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!