zondag 13 april 2014

Tavada börek (in de pan gebakken börek)

Börek staat hier vaak genoeg op tafel, maar vrijwel altijd is dat börek uit de oven. Tavada börek (in de pan gebakken börek) wordt, in tegenstelling tot de meeste böreks, niet in de oven gebakken maar in de pan (tava). Ook zonder oven kun je hierdoor börek maken en bovendien is, doordat je de börek halverwege omdraait, zowel de boven- als onderkant knapperig en goudbruin, met binnenin een zachte vulling - erg lekker!


Deze börek heb je snel gemaakt: het is een kwestie van yufkavellen met vulling in de pan 'vouwen' en bakken maar. De pan moet diep genoeg zijn én een deksel hebben zodat de hele börek gelijkmatig gaar kan worden. Let ook op hoe hoog het vuur staat: dit moet vooral niet te hoog zijn om te voorkomen dat de börek verbrandt. Bij mij duurde het ongeveer drie kwartier voor de börek gaar was.


Turks recept
Tavada börek (in de pan gebakken börek)

Benodigdheden (voor één pan börek)
1 pak yufka (met 5 vellen, staat op de voorkant)
200 gram Turkse witte kaas (of een ander vulling)
1 handvol verse platte peterselie en/of dille
1,5 waterglas (300 ml) melk
1 Turks theeglaasje (100 ml) zonnebloemolie
1 ei


Bereiding
Haal de yufkavellen een uur van tevoren uit de koelkast om ze op temperatuur te laten komen, waardoor ze minder snel scheuren. Klop de melk los met het ei en de olie. Snij de peterselie en/of dille fijn, prak de kaas met een vork en meng de kruiden met de kaas. Vet de pan die je gaat gebruiken goed in met zonnebloemolie. Vouw nu voorzichtig de yufkavellen open en probeer er eentje heel te houden die als 'bodem' gaat dienen. Smeer deze in met het melkmengsel en leg hem dan voorzichtig in de pan waarbij je het deeg over de randen laat hangen: dat vouw je op het laatst naar binnen. Leg nu drie vellen op 'maat' gescheurd van de bodem van de pan in de pan (dit hoeft niet netjes :) ) en besmeer elke laag met wat melkmengsel. Verdeel dan 1/3 deel van de kaas over de yufka.


Werk zo al het deeg af met nog twee laagjes met kaas, zorg dat je afsluit met minimaal twee laagjes yufka. Smeer ook de bovenste yufka licht in met melkmengsel en vouw vervolgens voorzichtig de punten van de overhangende yufka naar binnen en duw ze aan zodat ze blijven plakken. Smeer de bovenkant nog licht in met olie. Doe een deksel op de pan (heb je die niet, dek de pan dan af met aluminiumfolie en zet de pan op een laag vuur. Als de börek mooi lichtbruin is aan de onderkant (bij mij na een half uurtje, het vuur stond iets te hoog waardoor hij te donker was aan de onderkant) is het tijd om hem om te draaien. Gebruik hiervoor een groot bord. Leg dit op de pan, draai de pan om en laat de börek vanaf het bord weer de pan in glijden. De andere kant van de börek heeft meestal aan een kwartiertje genoeg. Laat de börek op een bord minimaal een kwartier afkoelen voor je gaat aansnijden.


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je tavada börek (in de pan gebakken börek) het beste in aluminiumfolie bewaren, zo blijft hij twee dagen vers. Even opwarmen in de magnetron en hij smaakt weer als vers gebakken! Wil je de börek langer bewaren, dan kun je hem ook invriezen.


4 opmerkingen:

  1. Je eerste foto doet t niet :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk! Ik dacht dat yufka altijd in de oven moest. Dit ga ik zeker eens proberen.
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!