maandag 30 juni 2014

Limonlu unsuz kek (luchtige cake met citroen)

Elk jaar als ik in Turkije ben is er wel één recept dat ineens iedereen maakt en dat jaar hot en happening is. Dus hierbij presenteer ik jullie de nieuwste Turkse foodtrend ;) van zomer 2014: unsuz kek (letterlijk: cake zonder meel): luchtige cake met citroen. Klinkt een beetje gek, maar in plaats van meel of bloem wordt er maizena in deze cake gebruikt. Het resultaat? Een hele luchtige, sponge-achtige, cake met frisse citroensmaak die echt een aantal dagen lekker zacht blijft zonder uit te drogen. Ik begreep zelfs dat deze zelfgemaakte cake veel weg heeft van de welbekende 'wolkencake'. Die heb ik zelf nooit gegeten, maar ik geloof het graag. En hij is ook nog eens supersimpel om te maken!


Trouwens, mocht je je bij het zien van de foto's afvragen waarom mijn keuken er ineens zo euhm 'anders' uitziet...dit is de keuken van mijn schoonmoeder in Turkije ;). Een echte Turkse setting dus, de komende weken zullen er nog meer van deze foto's volgen want ik heb daar een paar heerlijke nieuwe gerechten gemaakt. Stay tuned!


Turks recept
Limonlu unsuz kek (luchtige cake met citroen)

Benodigdheden
4 eieren
1 waterglas (175 gram) kristalsuiker
2 waterglazen (220 gram) maïzena
1 waterglas (200 ml) zonnebloemolie
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
1 citroen


Bereiding
Rasp de schil van de citroen. Mix de suiker en eieren luchtig. Voeg dan achtereenvolgens de olie, zout, bakpoeder en vanillesuiker toe en mix goed door. Voeg dan ook de citroenrasp en het sap van een halve citroen toe aan het beslag en mix tenslotte de maizena erdoor.


Vet een (ruime) bakvorm goed in met olie en giet het beslag erin. Bak de cake gaar in de oven op 175 graden, tot hij mooi goudbruin is. Dit duurt ongeveer 40 minuten: er mag geen beslag meer aan een prikker of mes blijven kleven als je die in de cake prikt.


Bewaren
Limonlu unsuz kek (luchtige cake met citroen) kun je eenmaal afgekoeld het beste even goed inpakken in bijvoorbeeld aluminiumfolie. Hierdoor blijft de cake zeker vijf dagen vers.



40 opmerkingen:

  1. Yes, heerlijk, lekker voor alle visite... kan me nu al voorstellen dat het heerlijk is. Die gaan we dus morgen maken. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
    2. OMG ik heb de cake gemaakt en ik ben in loven 2 stukjes achterelkaar mmm lekker

      Verwijderen
  2. Heerlijk! Ik vind bijna alles met Citroen lekker. Doe je er nog siroop op of blijft ie vanzelf vochtig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee geen siroop, hij is niet echt vochtig, meer superluchtig, beetje sponge-cake achtig, anders dan gewone cake maar heel erg lekker.

      Verwijderen
    2. Ik ga hem zeker proberen inshaallah. Een collega van mij is gluten intolerant dus dit is perfect!

      Verwijderen
    3. Daar had ik nog niet eens aan gedacht, handig inderdaad!

      Verwijderen
  3. Tijdje terug had ik een wolkencake gemaakt met zo'n kant en klare mix van Dr.Oetker.
    Een cake waar iedereen van smulde. Wel vond ik de mix een beetje aan de dure kant, namelijk drie euro. Daarom zocht ik al een tijdje naar een recept waarmee ikzelf zo'n cake kon maken zonder mix.

    Toen ik gisteren deze unsuz kek had gemaakt dacht iedereen dat het wolkencake van Dr.Oetker was. Mijn ma ging nog in de prullenbak zoeken naar een doosje ervan toen ik zei dat het geen wolkencake was, zo geloofde me niet zo leuk.
    Ben daarom zeer blij met dit toprecept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw, dat is echt een geweldig compliment! Dank je wel! Super om te horen, ben er heel blij mee.

      Verwijderen
  4. Ik heb hem vanmiddag gemaakt en hij is zeer lekker!
    Bedankt voor het recept!
    Ik ga vanavond ook weer de Turkse pizza's maken;)
    Die zijn ook zo lekker.
    Groetjes,Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen Marjolein, dank je wel en eet smakelijk alvast!

      Verwijderen
  5. Ik had 2 waterbekers voor Maizena, maar het was nog geen 200 gram samen. Kan het qua merk verschillen? Denk het niet toch? Het staat nu in de oven... Ik hoop maar dat het nog wel lekker is :P

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou inderdaad niet moeten uitmaken. Het gaat om de verhoudingen (van dezelfde beker) dus als het goed is maakt het verder niet uit.

      Verwijderen
  6. Hij gaat zo de oven in. Spannend want ik had net niet genoeg maizena om twee volle glazen te vullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eslem, wat heb je een leuke blog mashaAllah!
    Ik ga morgen deze uitproberen! Ik vroeg me af of ik de citroen weg kan laten en er een vanillecake van kan maken? Misschien dat ik de cake kan gebruiken om zo'n raffaelo taart te maken voor mijn broer?(die glutenvrij eet:))
    Hoor het graag :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je compliment! Ja hoor natuurlijk kun je de citroen weglaten. De cake is dan niet zo uitgesproken van smaak maar als je hem als basis voor een taart gebruikt is dat juist fijn. Goed idee! Hopelijk lukt het!

      Verwijderen
  8. Salem eslem, prachtige blog! Deze cake zit nu in de oven heb ipv citroen cacao gebruikt ben benieuwd. Ga zo door xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Selam, ik ben heel benieuwd hoe hij geworden is met cacao! Bedankt voor je berichtje.

      Verwijderen
  9. selem eslem
    De cake was ergggg luchtig had de cake met cacao gemaakt maar vond de cake niet echt een succes. Ik denk dat juist de citroen het afmaakt of aks basis voor een taart ideaal maar niet met cacao vond m smaakloos. Maar deze cakerecept is een blijvertje gr sam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Selam, bedankt voor je berichtje! Ik heb de cake zelf nooit met cacao gemaakt maar het zou inderdaad goed kunnen dat juist de citroen er goed bij past. Inderdaad een goed basisrecept :)

      Verwijderen
  10. Ik heb deze cake gemaakt maar is helaas gortdroog uitgekomen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat jammer! Hoogstwaarschijnlijk had je hem wat eerder uit de oven moeten halen. Elke oven is anders dus het is echt een kwestie van goed blijven controleren als hij bijna gaar is.

      Verwijderen
  11. Ik had niet genoeg maizena meer.Heb een gedeelte aangevuld met bloem. Echter bijna bij het einde vd baktijd, zakte de cake gigantisch in!! 25 minuten gebakken op 160 hetelucht. (is denk ik iets te hoog!) Eenmaal omgekeerd toch nog een mooie cake. En erg lekker!!! Ik ben benieuwd of hij inderdaad ook een paar dagen lekker blijft met de bloem erin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk experiment! Hopelijk blijft hij zacht inderdaad!

      Verwijderen
  12. Was de dag erna wat droger. De maizena liet ook een wat gek gevoel achter in je mond. (beetje kalkachtig?) Toch bleef ik er van snoepen dus was toch erg lekker. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. merhaba! ik ben persoonlijk een groot fan van de citroencake met yoghurt waar jij ook een recept van hebt op je blog. kan ik deze cake daar een beetje mee vergelijken? of is de structuur toch wel heel anders door de maizena? welke van de twee is jou favoriet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De structuur is inderdaad heel anders, deze cake is heel luchtig en zacht terwijl de andere wat 'gevulder' en meer 'moist' is. Ik vind de yoghurtcake één van de lekkerste cakes die ik ken :) maar deze is zeker ook de moeite waard om te proberen, alleen anders.

      Verwijderen
  14. Gunaydin Eslem,

    Ik wil zo de cake maken voor vanavond als ik op visite ga :) vraagje, kan het ook met olijfolie ?
    Ben heel benieuwd hoe die smaakt!!

    Tesekkur ederim :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij is klaar en ik heb al even voorgeproefd.. Hmmm heerlijk !!! :)
      Dankje Eslem
      Lots of love :)

      Verwijderen
    2. Gelukkig, ben blij dat te horen! :)

      Verwijderen
  15. Hoeveel gramen is de zakje van de Bakpoeder? Kan ik de hollandse thee glas met oortjes gebruiken? Bedankt voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Gevuld met lemon curd is dit een succes op familiefeestjes geworden. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Salam
    Ik heb de cake gemaakt in de oven vloeide de cake over del bakvorm hij kwam omhoog daarna zakte de cake in wat heb ik fout gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Beste Eslem,
    Ik had deze cake meteen gemaakt en hij was prachtig geworden. Ook al vond ik hem wat vreemd smaken was hij toch wel lekker! Maar een Turkse vriendin voor wie ik hem meebracht lachte mij vierkant uit en heeft de cake aan de vogels gevoerd! Zij zegt dat in Turkije MAIZENA bij haar weten nooit wordt gebruikt voor cake, maar wel TARWEZETMEEL (Bugday Nişastası)
    Ik heb dit recept toen gemaakt met tarwe-zetmeel. Hij werd net zo mooi en luchtig maar zonder die vreemde (verhemelte plakkende) smaak van de maïzena....Misschien een tip? groet, Yva

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi,
      mijn moeder zegt dat ook. Ik wilde hem maken omdat hij zo lekker uitzag op de foto..ik ga nu proberen met de andere meel. Seval

      Verwijderen
  19. Bedankt voor het recept. Heerlijke cake en fijn dat het glutenvrij is. Er is niks mis met maizena. Mijn hele gezin heeft er van gesmuld. Ik heb hem met roomboter en olijfolie gemaakt. Ook zo is hij mooi luchtig geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ga hem (proberen te) maken! Vind het leuk omdat de cake ook glutenvrij is! Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!