zondag 8 juni 2014

Muzlu rulo pasta (opgerolde cake met banaan)

Mijn man is geen zoetekauw. Het meeste van wat ik bak aan zoete gerechten is niet aan hem besteed. Een uitzondering is mijn superzachte marmercake, én deze muzlu rulo pasta (opgerolde cake met banaan). Het recept is oorspronkelijk van mijn schoonzusje en toen ik het voor het eerst at was ik verbaasd over hoe 'licht' de cake smaakt, ondanks dat er behoorlijk wat vulling in en op de cake zit. Toen ik het voor het eerst thuis in Nederland probeerde te maken, mislukte (brak) de cake grandioos maar inmiddels heb ik een foolproof recept. Toen er laatst dus weer eens een paar bananen bruin lagen te worden op de fruitschaal was dat een mooi excuus deze muzlu rulo pasta weer eens te maken.


De basis van deze cake is een soort biscuit-cakebeslag waarin geen boter of andere vetstof wordt gebruikt. Hierdoor smaakt de cake heel licht en combineert het prima met de vulling. In plaats van banaan kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken, zoals stukjes aardbei of frambozen. Ook met de cremevulling kun je volop variëren. Ik gebruik altijd (shame on me) een kant-en-klare mix voor crème, pasta kremasi (ik geloof niet dat er een Nederlandse variant van is) die ik in de Turkse winkel koop. Het fijne van deze crème is dat hij heel licht is (ik maak hem ook aan met halfvolle melk) en makkelijk stijf te kloppen is. Maar natuurlijk kun je ook wat anders gebruiken: slagroom, banketbakkersroom of gewoon jam. Ook de buitenkant van de cake kun je nog 'opleuken' met bijvoorbeeld gehakte walnoten, kokossnippers, chocola of wat dan ook. Een laatste opmerking: natuurlijk kun je voor het aanbrengen van de vullingen een spuitzak gebruiken, maar ik vind het leuker als de cake er een beetje 'robuust' en handmade uitziet. Ik gebruik dan ook gewoon een lepel voor het aanbrengen van de vulling :-) . 


Turks recept
Muzlu rulo pasta (opgerolde cake met banaan)

Benodigdheden (voor één opgerolde cake)
4 eieren (maat M)
1 waterglas (150 gram) suiker
1 waterglas (140 gram) bloem
1 zakje vanillesuiker
1,5 theelepel (7 gram) bakpoeder
1 snufje zout
2 rijpe bananen
gewenste vulling (ik gebruikte pasta krema chocolade)


Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een schuimig luchtig mengsel, dat lichter van kleur is en wat in volume toe is genomen. Dit duurt ongeveer een minuut of 10 maar is heel belangrijk voor de luchtigheid dus neem de tijd! Laat de mixer draaien en voeg het bakpoeder en zout toe en vervolgens beetje bij beetje de bloem. Bekleed een bakplaat met ruim bakpapier, giet het beslag op de bakplaat en verdeel het met een spatel over de bakplaat. Het helpt als je de bakplaat optilt en het beslag een beetje naar alle kanten 'giet' door de bakplaat naar links en rechts te kantelen. Tik in ieder geval niet met de bakplaat op het aanrecht: dat deed ik de eerste keer, maar daardoor tik je de lucht uit het beslag en dat is niet de bedoeling. Schuif de bakplaat in de oven en laat de cake in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar worden. Leg alvast een licht vochtige (niet kletsnat dus!) theedoek op het aanrecht neer om zo meteen de cake op te kunnen storten. 


Maak ondertussen alvast de gewenste vulling klaar. Ik koos zoals gezegd voor pasta krema, een kant-en-klare vulling die je mixt met melk. Eén half pakje is genoeg voor de binnen-en buitenkant (gewoon even de helft van het poeder afwegen en 150 ml in plaats van 300 ml melk gebruiken): wil je een wat dikkere laag vulling, maak dan het hele pakje klaar. Op het pakje staat bij de bereiding ook margarine of boter vermeld, maar dat laat ik altijd weg: alleen melk werkt prima en zorgt ervoor dat de creme lekker licht is. Zet de vulling zolang je nog niet verder gaat in de koelkast zodat ook die alvast goed opstijft. Draai, als de cake klaar is, het bakblik om boven de theedoek en stort zo de cake erop. Laat de cake een paar minuten liggen en trek dan met beleid het bakpapier eraf (let vooral op bij de randjes waar het nog weleens wil plakken). 


Besmeer de cake met gewenste vulling (de cake mag nog lauwwarm zijn: dit maakt het uitsmeren van de crème ook wat makkelijker): dit wordt de binnenkant. Leg aan de onderkant anderhalve tot twee bananen, afhankelijk van wat past. Rol de cake voorzichtig (maar wel redelijk strak, anders krijg je lucht aan de binnenkant) op tot een rol. Besmeer vervolgens de buitenkant met vulling. Zet de cakerol een paar uur in de koelkast om op te laten stijven. Snij voorzichtig aan met een scherp mes zodat de rol niet indeukt. 


Bewaren
Deze muzlu rulo pasta (opgerolde cake met banaan) kun je prima een aantal dagen bewaren maar doe dat dan wel in de koelkast vanwege de vulling.


1 opmerking:

  1. Hartelijk dank voor het delen van het recept.
    Fijn dat alles zo duidelijk wordt uitgelegd en er veel foto's bij staan.
    Graag zou ik nog willen weten welke maat bakplaat u gebruikt heeft.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!