woensdag 3 september 2014

Sucuklu karnıyarık böreği (opgerolde börek met sucuk, kaas en groenten)

Het maken van deze sucuklu karnıyarık böreği (opgerolde börek met sucuk, kaas en groenten) stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik ben gek op börek én gek op de combinatie van sucuk met kaas en groenten, dus dit moest haast wel een perfect recept zijn. Ik heb het in Turkije gemaakt omdat ik in Nederland tot voorkort geen geschikte yufka kon vinden die zonder te breken uit te vouwen en op te rollen was (inmiddels gelukkig wel, zoals jullie gelezen hebben). Wauw, wat was ik gelukkig toen ik een eerste hap van deze börek nam. Hij is zó ontzettend lekker, echt niet gewoon. Perfect gewoon, ik kan niet anders zeggen. Pittige sucuk, zachte gesmolten kaas, zoete tomaat en een klein beetje pit van de peper en dat alles in zacht knapperig yufkadeeg....


Dus zorg dat je goede zachte yufka in huis haalt (bestellen op internet of soms ligt het ook wel in de Turkse winkels, kwestie van geluk hebben, eventueel kun je ook de driehoekige yufkavellen voor sigara börek gebruiken) en ga aan de slag zou ik zeggen. Ik heb al veel börekvarianten gemaakt maar dit is toch wel echt mijn favoriet vrees ik...Oh en waarom de börek 'karnıyarık böreği' heet? Omdat de bovenkant open'gespleten' is, een 'open buik' (karnı yarık) dus. In het originele recept wordt kaşar gebruikt, je kunt dit eventueel vervangen door gewone jonge kaas.



Turks recept
Sucuklu karnıyarık böreği (opgerolde börek met sucuk, kaas en groenten)

Benodigdheden (voor 16 stuks börek)
4 ronde yufkavellen
1 sucuk worstje
1 stuk (en ruime hand vol) kaşar (of jonge kaas)
groene pepers
2 grote tomaten
1 rode puntpaprika
1 waterglas (200 ml) melk
½ waterglas (100 ml) zonnebloemolie
1 ei
sesam- en/of nigellazaad

Bereiding
Roer het ei los met de melk en de olie. Snij één tomaat, één groene peper, de rode puntpaprika, kaas en sucuk allemaal in kleine blokjes en meng ze met elkaar. Neem één vel yufka en smeer dit in met het eimengsel. Leg het tweede vel yufka erbovenop en smeer dit ook weer in. Snij het vel vervolgens in acht 'taartpunten'. 


Leg één zo'n driehoek voor je en leg een ruime eetlepel vulling op de brede onderzijde ervan. Vouw vervolgens de buitenste puntjes naar binnen en rol het deeg naar boven op. Plak het puntje vast en leg de opgerolde börek op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg daarbij dat het puntje aan de onderkant ligt zodat de börek tijdens het bakken niet open kan springen. Werk zo al het deeg af (dus met de volgende twee yufkavellen doe je hetzelfde, op elkaar leggen en in acht stukken snijden). Als het goed is heb je uiteindelijk 16 stuks opgerolde börek.


Bestrijk de börek vervolgens met het resterende eimengsel. Maak in elke börek met een scherp mesje een inkeping bovenop. Snij de tweede tomaat in dunne plakjes en een groene peper in reepjes, en stop in elke inkeping een plakje tomaat en een stukje peper. Bestrooi de böreks met nigella- en sesamzaad. Schuif de bakplaat in de oven en bak de börek op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn: dat duurt ongeveer 40 minuten.


Bewaren
Sucuklu karnıyarık böreği (opgerolde börek met sucuk, kaas en groenten) kun je eenmaal afgekoeld verpakken in plastic of folie en zo twee dagen bewaren. Voor het serveren even opwarmen in de oven op magnetron.


13 opmerkingen:

  1. Die ronde yufkavellen zijn het allerfijnste!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, helaas niet altijd even makkelijk te vinden!

      Verwijderen
  2. Kan ik deze ook invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, dat zal wel lukken. Ik zou ze dan wel niet 'gewoon' laten ontdooien, maar meteen vanuit de diepvries in een voorverwarmde (180 graden) oven leggen en daar opwarmen. Dan voorkom je dat het deeg tijdens het ontdooien te nat wordt.

      Verwijderen
  3. Ik heb ze vanmiddag gemaakt, enorm lekker en makkelijk te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Het zijn ook echt een van mijn favorieten!

      Verwijderen
  4. Ik heb ze gisteren gemaakt, was een succes ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vanmiddag voor de lunch gemaakt! Helaas was ik de kaas vergeten, maar ze waren ook zonder kaas gauw opgegeten :-)!
    Peynirli börek vind ik persoonlijk lekkerder, maar door de groenten was dit een gezonde variant!
    Groetjes,
    Birgit Layla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met kaas zijn ze nóg lekkerder! ;) Hier in huis blijft peynirli borek ook de meest gewilde vorm, maar persoonlijk vind ik deze lekkerder. Maar ik ben dan ook lichtelijk sucuk-verslaafd, haha.

      Verwijderen
  6. Kan dit ook met loempia vellen of is dit niet lekker?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!