vrijdag 12 september 2014

Tavuklu pilav (Turkse rijst met kip)

Toen ik laatst hele gegrilde kip uit de oven had gemaakt, had ik natuurlijk nog behoorlijk wat restjes vlees over. Mijn man opperde dat ik wel weer een keer tavuklu pilav (Turkse rijst met kip) kon maken en dat leek mij ook een dankbare bestemming voor deze restjes. Dus de volgende dag stond er bij ons deze rijst met kip op tafel. Een soort Turkse risotto, want de rijst wordt heel romig en is ontzettend smaakvol door de kip, ui en kruiden. Bovendien is het echt comfortfood, populair bij kinderen én volwassenen :) . 


Heb je geen restjes gaar kippenvlees, kook of bak dan gewoon een stukje kipfilet wat je vervolgens in kleine stukjes uit elkaar trekt. Let op, gebruik net als met de andere pilavrecepten voor dit gerecht géén snelkookrijst of andere bewerkte rijst, want dan mislukt het gegarandeerd. Gebruik de rijst die te koop is bij de Turks winkel (pirinç) maar ook bijvoorbeeld Surinaamse rijst of risottorijst zijn onbewerkt en kun je gebruiken. Je kunt door tavuklu pilav (Turkse rijst met kip) natuurlijk ook nog groenten roeren, doperwtjes of mais passen er prima bij. Wij aten er vandaag rauwkost bij en natuurlijk Turkse yoghurt.


Turks recept
Tavuklu pilav (Turkse rijst met kip)

Benodigdheden (voor drie personen)

200 gram gaar kippenvlees
1,5 Nederlands theeglas (240 gram) rijst
1 ui
1,5 theelepel piment
zout of 1 bouillonblokje kip
roomboter en (neutrale) olie
2,5 Nederlands theeglazen (600 ml) kokendheet water


Bereiding
Laat de rijst een minuut of 10 weken in heet water met wat zout. Snij ondertussen de ui en eventueel de kip fijn. Spoel de rijst in een zeef onder koud stromend water schoon (tot het spoelwater helder is). Verwarm in een pan een klontje roomboter een scheutje olie. Bak hierin de ui aan tot hij glazig ziet. 


Voeg dan de kip, piment en zout/bouillonblokje toe en doe vervolgens ook de rijst in de pan. Giet het kokendhete water bij het mengsel en roer even goed. Laat het met een deksel op de pan aan de kook komen, roer nogmaals goed door en laat het dan op laag vuur (met deksel op de pan) rustig doorsudderen tot al het water is opgenomen. Dit duurt ongeveer 10 minuten: kijk af en toe in de pan, zodra er 'gaatjes' in de rijst vallen zet je het vuur uit. Laat de pilav met een stukje keukenpapier tussen de pan en deksel nog 10 minuten rusten. Roer de rijst en dan door en serveer.


Bewaren
Tavuklu pilav (Turkse rijst met kip) kun je eenmaal afgekoeld in de koelkast twee dagen bewaren. Voor het serveren even opwarmen in de magnetron.


5 opmerkingen:

  1. Vanavond de variatie met mais gemaakt. Voor erbij een eenvoudige, maar daarom niet minder lekkere, tomatensalade. Snel klaar, voedzaam, maar bovenal erg lekker!
    Dankjewel weer voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk recept weer, ik ga het vanavond voor de tweede keer maken en heb er nu al trek in :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heerlijk deze rujst. vraagje.. plaats je nog recepen op deze blog?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!