woensdag 15 oktober 2014

Appelcake, knapperig en zacht tegelijk

Deze knapperige én zachte appelcake had ik op Instagram voorbij zien komen en dit was de perfecte gelegenheid hem uit te proberen. Ik twijfelde over het beslag want het was erg dun en met zo weinig bloem...Maar het pakte geweldig uit! De kaneelsuiker bovenop carameliseert in de oven en vormt daardoor na het bakken een knapperig zoet laagje, waaronder een luchtig zachte cake met frisse appelstukjes en knapperige walnoot verstopt zitten. Heer-lijk, ik kan niet anders zeggen. Dankzij onze kleine druktemakertjes aan tafel was de cake vlug verdwenen! Snel nog maar een keertje bakken.


Ik gebruikte voor deze cake mijn brownievorm (20x30 cm) maar hij past ook prima in een kleine springvorm (18 cm). Neem geen grotere vorm want dan wordt de cake heel plat. Meestal wordt je geacht appels te schillen voor een cake of taart maar ik besloot de schil er vandaag gewoon eens aan te laten en dat werkte echt perfect: niet alleen gaf het extra smaak, maar het zag er ook nog eens super uit, rode appelschil bij het doorsnijden van de cake. Ik pakte Elstars omdat die toevallig op de fruitschaal lagen, maar je kunt in principe elke appelsoort gebruiken. Ook met de noten kun je variëren: hazelnoten of amandelen zullen er ook heerlijk bij smaken. 


Recept
Appelcake, knapperig en zacht tegelijk

Benodigdheden (voor één cake)
Voor het cakebeslag:
3 eieren
1 waterglas (185 gram) suiker
75 gram roomboter
1 Turks koffiekopje (120 gram) Turkse yoghurt
9 eetlepels (100 gram) bloem
1 zakje (15 gram) bakpoeder
1 zakje (7 gram) vanillesuiker
geraspte schil van 1 citroen
1 snufje zout

Voor de vulling:
1 handvol walnoten
2 appels
2 eetlepels (25 gram) suiker
1 theelepel kaneel


Bereiding
Maak eerst de vulling klaar: snij de appels in acht partjes (lang leve de appelsnijder) en snij elk partje dan in drie dunnere partjes. Hak de walnoten grof. Meng de 2 eetlepels suiker met de theelepel kaneel en vet de vorm die je gaat gebruiken alvast in (of nog beter, bekleed hem met bakpapier, dat was ik vergeten). Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de eieren met de suiker tot het een luchtig lichtgeel mengsel is geworden (dit duurt een minuut of vijf). 


Zet ondertussen de boter een minuutje op hoog vermogen in de magnetron. Boen de citroen goed schoon en rasp de schil. Voeg de boter toe aan het eier/suikermengsel als het luchtig is en voeg vervolgens al mixend ook de yoghurt, bakpoeder, vanillesuiker, citroenschil, zout en tenslotte de bloem toe. Je hebt nu een dun luchtig beslag. Giet dit in de bakvorm. Strooi de walnoten eroverheen. Leg de appelpartjes dakpansgewijs op het beslag en bestrooi ze daarna gelijkmatig met het kaneel/suikermengsel. Zet de bakvorm in de oven en bak de appelcake in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.


Bewaren
Door de appels in deze appelcake droogt de cake niet snel uit en kun je hem prima een dag of vijf bewaren mits je hem goed inpakt (bijvoorbeeld in aluminiumfolie).


3 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor dit recept, ga ik eens uitproberen!

    Liefs, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb deze cake een paar dagen geleden gemaakt en het was echt een groot succes! Hij was binnen nog geen dag helemaal op, haha! Hartstikke bedankt voor dit, maar ook voor je andere recepten. Ik heb al veel meer recepten van je gebruikt (poğaça, cakerol, salades etc.) en het mislukt echt nooit. Ellerine sağlık.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen allemaal! Afiyet olsun en bedankt voor je lieve berichtje!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!