donderdag 20 november 2014

Appelkruimel plaattaart

Appelkruimel plaattaart is ideaal als je snel veel lekker gebak nodig hebt. Het recept is simpel, je kan er alle kanten mee op, geen gedoe met deeg uitrollen of net neerleggen én je hebt binnen afzienbare tijd een bakplaat vol lekkere plaattaart. Ik maakte deze appelkruimel plaattaart in Turkije omdat we de volgende dag naar vrienden zouden gaan en ik iets mee wilde nemen. De foto's zijn daardoor niet zo geweldig als ik zou willen maar de smaak was dat zeker wél dus laat je daardoor niet afleiden! :)


Bij de meeste recepten voor gebak met appel staat dat je de appels moet schillen. Dat doe ik eigenlijk nooit en heb ik ook dit keer niet gedaan. De schilletjes geven extra smaak en daarnaast ook nog een leuk kleurtje aan het geheel. Je kan deze plaattaart met bijna alle denkbare soorten fruit maken: perzik of nectarine lijkt me heel lekker, of misschien bramen in combinatie met frambozen of andere bosvruchten...


Recept
Appelkruimel plaattaart

Benodigdheden (voor één bakplaat)
400 gram roomboter
5 waterglazen (550 gram) bloem
2 waterglazen (360 gram) kristalsuiker
1 zakje bakpoeder
2 theelepels zout
6 (kleine) appels
2 theelepels kaneel
1 eetlepel suiker


Bereiding 
Snij de boter in blokjes en meng met de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Wrijf dit nu tussen je handen door om een kruimeldeeg te maken. Door de grote hoeveelheid zal het even duren voor een kruimeldeeg ontstaat maar geef niet op: na even goed kneden/verkruimelen komt er vanzelf een mooie kruimelig deeg tevoorschijn. Snij de appels in blokjes en meng er de kaneel en eetlepel suiker door.


Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem ongeveer 2/3 van het kruimeldeeg en duw dit aan op de bakplaat zodat er een bodem ontstaat. Verdeel hier de appels over en strooi vervolgens het resterende kruimeldeeg over de appels. Bak de plaattaart in de oven op 180 graden tot de bovenste kruimellaag goudbruin is, ongeveer drie kwartier.


Bewaren
Appelkruimel plaattaart kun je eenmaal afgekoeld prima een aantal dagen bewaren zolang je het luchtdicht bewaart.


23 opmerkingen:

  1. Wat bedoel je precies met waterglazen? Bijvoorbeeld een gewoon theeglas? (250 ml)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, ik zie dat ik de hoeveelheden ben vergeten te 'vertalen' naar grammen. Ik zal het meteen even aanpassen in de tekst. Bedankt voor je oplettendheid!

      Verwijderen
  2. Moet er geen ei in het deeg ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, in kruimeldeeg hoeft geen ei, anders kruimelt het niet ;). Ei zorgt voor een samenhangend deeg (de 'lijm' in het deeg) en dat wil je juist niet bij kruimeldeeg.

      Verwijderen
    2. Huh ik dacht dat ik hier al weer op gereageerd had, niet dus.. Anyway dankje voor de uitleg, ik heb het begrepen :) De taart staat nu in de oven, ben erg benieuwd. InşaAllah zal hij zo lekker smaken als hij er uit ziet !

      Verwijderen
    3. Hopelijk valt 'ie in de smaak!

      Verwijderen
    4. Mn huis ruikt heerlijk ! Hij is goed gelukt en heerlijk van smaak. Alleen zal ik de volgende keer ietsje minder suiker gebruiken, hij is wel erg zoet vind ik :)

      Verwijderen
    5. Goed om te horen! En de suiker is inderdaad een kwestie van smaak. Ik maakte hem als kado voor vrienden in Turkije dus durfde niet te weinig suiker toe te voegen, hihi :)

      Verwijderen
    6. Ik neem het gedeeltelijk terug hihi.. Ik kon niet wachten dus had een heerlijk warm stuk gepakt wat dus heel erg zoet was, eenmaal afgekoeld is hij een stuk minder zoet, gewoon goed eigenlijk :)

      Verwijderen
    7. Ahh, dat wilde ik inderdaad nog zeggen, warm smaakt gebak altijd wat zoeter dan koud. Mooi dat het helemaal goed is, geniet ervan, lekker kopje thee ernaast mmmmm :)

      Verwijderen
  3. Oh jumm! Via Google op je pagina gekomen maar ik ga dit zeker vanmiddag eens even maken, meestal als ik oude appels heb ga ik lekker bakken haha. Bedankt voor je fijne recept. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen. Ik ben benieuwd of het in de smaak valt!

      Verwijderen
  4. Ontzettend lekker recept en erg handig als je in 1 keer veel gebak nodig hebt. Simpel maar heerlijk.
    Ben echt heel blij met jouw kooksite, je uitleg is duidelijk en geen enkel recept is mislukt.
    Echt bedankt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Salaamou 3leykoum eslem,
    MashaAllah gemaakt en superlekker!😋
    Baarak Allahu fieki voor het delen!
    Liefs amina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wa aleikum selam, wat leuk om te horen, dank je wel Amina!

      Verwijderen
  6. Umm Abdurrahmaan3 mei 2016 om 06:12

    Assalaamoe alaykoem!

    Welke appels worden hier best voor gebruikt?

    Alvast bedankt. Xx

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Eslem,

    Zojuist heb ik mijn kruimeltaart in de oven gedaan! Door het deeg heb ik trouwens een beetje kardemom gedaan, voor een extra dimensie. Ik ben erg benieuwd! bedankt voor het delen van je recept.

    Groetjes Abigaël

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Supppppper lekker!!! Geweldig recept met perfekte omschrijving en foto's! Hartstikke bedankt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben enthousiast begonnen met dit recept. Maar het beslag veranderd in een mum van tijd in een plakkerige substantie. Terwijl er staat dat je er veel moeite moet doen om het kruimelig te maken. Wat doe ik fout?
    Dank voor een antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!