zondag 11 januari 2015

Acılı antep ezmesi (pittige Turkse dip)

Acılı antep ezmesi (pittige Turkse dip) is een typische Turkse mezze die vaak in restaurants op tafel wordt gezet met een gloeiendheet versgebakken brood uit de steenoven erbij. Acılı ezme is een pittig mengsel van veel soorten groenten en kruiden. Het is niet alleen maar pittig, maar heeft een bijzonder diepe smaak: niet zo gek als je ziet wat er allemaal aan groenten en kruiden ingaat, lekker en ook nog eens gezond!


De precieze pittigheid van acılı ezme hangt af van diverse factoren. Hoe pittig zijn de groene pepers die je gebruikt, gebruikt je pittige (acılı) of zoete (tatlı) peperpuree, hoeveel pepervlokken (pul biber) voeg je toe aan het mengsel...Het is dus niet automatisch súperheet, een prettig idee voor mensen die niet zo heel erg dol zijn op tongverbrandend pittig (zoals ik :) ). 


Turks recept
Acılı antep ezmesi (pittige Turkse dip)

Ingrediënten
2 uien
4 groene pepers (hoe donkerder van kleur, hoe pittiger)
1 rode puntpaprika
1 (tros)tomaat
2 teentjes knoflook
1 eetlepel peperpuree
sap van 1 halve citroen
1 handvol verse platte peterselie
zout, peper, pul biber
(droge) munt, komijn, sumak


Bereiding
Snij de groene pepers, puntpaprika en ui in grove stukken (ik haalde de pitjes uit de pepers, maar wil je het extra pit geven, laat de pitjes dan zitten). Vermaal alle groenten in de keukenmachine. Mijn keukenmachine is niet heel groot, maar door het in delen te doen en telkens wat toe te voegen kon hij het goed aan. 


Rasp de knoflook. Voeg vervolgens ook de peterselie, peperpuree, geraspte knoflook, citroensap en droge kruiden toe. Dit gaat echt op smaak: voeg van alles wat toe, en proef dan of het naar je smaak is.


Bewaren
Acılı antep ezmesi (pittige Turkse dip) kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren.



4 opmerkingen:

  1. Mijn familie (De vrouwen Of Course) uit Karaman maken dit buiten in een hele grote pan , ze eten het dan ook gedurende een lange periode .

    Echt heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Wat je maar lekker vindt :) vlees vis of onderdeel van een buffet.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!