maandag 17 februari 2014

Simit (Turkse bagels / Turkse sesamringen)

Simit zijn voor Turkije wat croissants voor Frankrijk zijn. Je kunt ze 's ochtends op elke straathoek krakend vers kopen en veel mensen die onderweg naar hun werk zijn ontbijten ermee. Simit zijn sesamringen en worden ook wel Turkse bagels genoemd, alhoewel ze niet zo heel veel weg hebben van een echte bagel. Typisch zijn de knapperige buitenkant met de lichtzoete smaak van de pekmez en natuurlijk de sesamzaadjes, en de luchtige zachte binnenkant. Traditioneel eet je simit met roomkaas (dat vind ik zelf ook de lekkerste variant). Koop je je simit bij een simitçi (verkoper op straat, met zo'n mooi karretje) dan heb je meestal de keuze uit sade (zonder beleg), peynirli (met smeerkaas) en çikolatali (met chocopasta). En dat alles voor slechts 30 kurus (zo'n 10 eurocent). Maar ja...in Nederland zijn ze niet of nauwelijks te koop, in ieder geval niet lekker of authentiek. Wat doen we dan...zelf simit maken natuurlijk!


Dit recept voor simit vond ik op de onvolprezen blog van Levine. Het maken van deze Turkse sesamringen is niet heel ingewikkeld, maar kost wel wat tijd, voornamelijk door de rijstijden. Ik begon om 8 uur 's ochtends met het deeg en om 12 uur 's middags stonden er versgebakken simit op tafel. En alhoewel ze natuurlijk niet precies hetzelfde smaken als in Turkije, leken deze simit verdacht veel op de 'echte' versie! Er wordt soms wel gezegd dat je de pekmez ook kunt vervangen door stroop of melasse, maar dat zou ik persoonlijk echt niet aanraden. Juist de pekmez geeft die typische smaak aan de simit. Het is in elke Turkse winkel te koop en als je dan meteen een paar zakjes blanke sesamzaadjes meeneemt, haal je over een paar uur krakend verse simit uit de oven!


Recept
Simit (Turkse bagels / Turkse sesamringen)

Benodigdheden (voor 10 stuks simit)
500 gram bloem
7 gram (1 zakje) droge gist
10 gram suiker
9 gram zout
300 gram water
4 eetlepels pekmez
2 eetlepels water
ruim voldoende (liefst blank) sesamzaad (ik gebruikte ongeveer 200 gram)
zonnebloemolie (om in te vetten)


Bereiding
Zorg dat het water lauwwarm is (ik zet de kom 45 seconden op hoog vermogen in de magnetron, dan is het precies goed). Strooi de gist en het suiker in het water, doe de bloem erbij en doe dan het zout erbij (laat het zout niet direct in aanraking komen met de gist, dan werkt de gist minder goed). Meng het even door met een pollepel en stort het dan op je werkblad zodat je goed kan kneden. Het deeg moet minstens 15 minuten gekneed worden: je merkt dat het steeds zachter wordt naarmate de tijd verstrijkt. 


Vet een kom licht in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai het even rond zodat overal wat olie zit. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg (op kamertemperatuur, dus niet in een koude keuken of gang) een uur rijzen. Sla het deeg dan door (duw de lucht eruit) en verdeel het in twintig gelijke stukken die je licht opbolt. Laat deze onder een theedoek een kwartiertje rusten. Zet in de tussentijd alvast twee diepe borden klaar: in ééntje giet je de pekmez gemengd met de twee eetlepels water (eventueel iets meer, afhankelijk van hoe dik je pekmez is) en in de ander doe je de sesamzaadjes. 


Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Pak een bolletje deeg en rol deze met een deegroller uit tot een langwerpig plakje. Rol dit dan vanaf de onderzijde (dus in de breedte) op tot een rolletje. Druk de naad hiervan goed dicht en rol het rolletje dan met je handen steeds verder uit tot het 35-40 centimeter lang is. Leg onder een theedoek en werk zo alle bolletjes deeg af. Pak dan twee strengen deeg. Plak de twee punten aan elkaar vast en draai ze dan om elkaar heen. Ik vond het het makkelijkste om ze aan de punt vast te houden, op te tillen en dan zo om elkaar heen te 'vlechten'. Maak ze ook aan de onderkant aan elkaar vast en plak dan de twee punten aan elkaar zodat je een cirkel krijgt. Leg de deegring eerst in de pekmez (elke kant ongeveer 30 seconden) en leg hem daarna in het sesamzaad (ook weer even omdraaien zodat alle zijdes bedekt zijn met sesamzaad). Leg de simit daarna op de bakplaat en bedek weer met een theedoek. Er passen vijf simits op een bakplaat. 


Is de bakplaat vol, zet deze dan weer afgedekt met een theedoek weg op kamertemperatuur om nog drie kwartier te rijzen. Werk ondertussen het resterende deeg af. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden. Zet, als de rijstijd verstreken is, de eerste bakplaat in de oven en bak de simit in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Bak vervolgens de andere bakplaat af.


Bewaren
Deze simit (Turkse bagels of Turkse sesamringen) zijn vers gebakken het lekkerst. Eenmaal afgekoeld kun je ze goed ingepakt nog een dag vers houden. Invriezen kan natuurlijk ook.


15 opmerkingen:

  1. Deze moet ik echt uit gaan proberen! Helaas woon ik noch in Nederland, noch in Turkije, en ik zou niet weten waar ik hier pekmez kan krijgen (Nieuw-Zeeland). Tijd voor een zoektocht :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei ja, daar kan ik je ook zo 1 2 3 niet mee helpen ;). Ik weet wel dat er in Amerika en Australië ontzettend veel Turkse producten online te krijgen zijn. Wellicht ook in NZ? En anders misschien een biologische winkel ofzo?

      Verwijderen
    2. Ik heb ergens een Mediterranean Food Company gevonden, ga daar maar eens kijken :)

      Verwijderen
    3. Ik ben benieuwd! Zou leuk zijn als je het kan gaan maken!

      Verwijderen
  2. Ze zijn gemaakt van het weekend! Geen pekmez gevonden, dus ik heb druivenjam gebruikt, werkte best goed :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Creatieve oplossing, die druivenjam!

      Verwijderen
  3. Bedankt voor het recept! Nog nooit eerder iets van brood gebakken, maar de stap-voor-stap aanwijzingen maken het zo eenvoudig dat het perfect gelukt is :D We zullen zeker vaker recepten van je blog proberen! Hier is een plaatje van het resultaat: http://i.imgur.com/ohfH91o.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw, knap zeg en dat voor een eerste keer brood bakken! Goed gedaan! De foto ziet er geweldig uit!

      Verwijderen
  4. Assalaam alaykum, hoeveel ml water is 300 gram? Ik heb geen keukenweegschaal :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aleikum selam, 300 gram is 300 ml . Geldt niet voor alle vloeistoffen hoor maar voor water wel! :)

      Verwijderen
  5. Ik vraag me af waarom je het afdekt met keukendoek?

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Theedoek? Tijdens het rijzen? Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.

      Verwijderen
  6. Hallo! Klopt het dat je ook tahin kan gebruiken om de simit in te leggen..? Ik had er laatst één gekocht en die smaakte naar tahin. Ik ga dit recept in ieder geval een keer proberen! Bedankt daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan ik de pekmez ook vervangen door iets anders en wat zou dat kunnen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Selaam. Moet er geen 50 grm yoghurt door het deeg ?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!