maandag 26 augustus 2013

Ayran (Turkse yoghurtdrank)

Na çay (thee) en kahve (koffie) is ayran vermoed ik toch wel de meest gedronken drank in Turkije. Het is een soort yoghurtdrank met zout, die koud gedronken wordt: lekker verfrissend, zeker tijdens de hete zomers in Turkije of in Nederland natuurlijk. Ayran wordt vaak bij de lunch of het avondeten gedronken. Zeker bij gerechten met vlees, zoals köfte, of bij Turks 'fastfood', zoals içli pide, komt het bijna altijd op tafel.


Waar een bekertje (het wordt verkocht in van die 'schoolmelkbekertjes' met een folietje erop) in Turkije vaak maar 50 kuruş (25 cent) kost, kost een bekertje hier in Nederland al gauw 60 cent of zelfs een euro. Beetje overdreven voor een drankje wat je zelf binnen een minuutje ook gemaakt hebt!

Turks recept
Ayran (Turkse yoghurtdrank)

Benodigdheden (voor 750 ml)
250 ml Turkse yoghurt (drie flinke eetlepels)
zout

Bereiding
Vul de Turkse yoghurt met ijskoud water (voeg eventueel een paar ijsblokjes toe) aan tot 750 ml. Strooi er wat zout in (hoeveelheid naar smaak). Mix alles met de staafmixer (of met de handmixer of met de blender) tot een schuimige massa. Eventueel kun je het ook met een vork of garde opkloppen maar dan is het wel lastiger alle klontjes er goed uit te krijgen. Vind je het te dik, voeg dan nog wat water toe. Te dun? Doe er dan wat yoghurt bij. Bewaar het tot serveren in de koelkast.


Bewaren
Ayran kun je een dagje in de koelkast bewaren. Roer het nog wel even om voor je het serveert.

18 opmerkingen:

  1. dank je wel!ik ga gelijk aan de slag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, hopelijk smaakt het! Het is er warm genoeg voor vandaag! ;-)

      Verwijderen
  2. Ik zag jouw onderschrift op ZP, met deze nieuwe post! Ik wist serieus niet dat dit zo makkelijk was om zelf te maken. Ayran is echt mijn favo! Terwijl ik helemaal niet van melk/karnemelk hou, drink ik hier van zo een paar bekertjes weg. Blij met jouw blog! Groetjes, Mauw (zp)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen! Als mijn lezers blij zijn, ben ik dat ook, haha!

      Verwijderen
  3. Ayran heb ik ook al eens gemaakt met gewone volle yoghurt, verhouding ongeveer 1 op 1 net zoals je het zelf lekker vind, maar met Turkse yoghurt is het toch smaakvoller maar anders is het een goed alternatief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je tip Anny! Wij hebben zelf altijd Turkse yoghurt in huis maar inderdaad is ayran met gewone yoghurt een prima alternatief

      Verwijderen
  4. Misschien een tip ( heb ik van iemand die in een Turkse restaurant werkt!)
    Maak ayran met koolzuurhoudende water, en vervang 1/3 met melk. Zo krijg je een lekker romige ayran met veel schuim zoals in Turkije. En liefst met echte Turkse boerenyoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vervang je 1/3 van het water of de yoghurt?

      Verwijderen
    2. In dat geval vervang je 1/3 deel van het water door melk

      Verwijderen
  5. Meid ik ben een fan. Ik ben al een tijd op zoek naar turkse recepten. Je legt het duidelijk uit met bij behorende foto's. Ga vooral zo door!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zojuist eindelijk eens zelf ayran gemaakt. Met bubbeltjeswater. Wist niet dat als je daar dan zout bij doet het nog harder gaat bubbelen... Maar wat is het lekker! Mijn lief ook helemmmh...aal enthousiast!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoeveel zout ongeveer? Een snuf, een theelepel, een eetlepel?
    Ik kan moeilijk naar smaak zout toevoegen, als ik helemaal niet weet hoe dit hoort te smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voeg voor een nog lekkerdere smaak een heel klein klontje roomboter toe! Recept uit Kuwait :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi

    Ik heb een pak ayran uit de winkel gehaald, omdat ik het zo graag drink, maar deze is echt niet lekker ��. Kan ik hier iets anders mee? Recept met ayran? Of mits aanpassingen toch weer lekker maken?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb op vakantie ayran gedronken van het merk Eker. Dat was heel romig. Als je 1/3 van het water vervangt door melk, moet je dan volle melk gebruiken en moet dat houdbare of verse melk zijn?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!